Clădirea de birouri Tower Center International, care până la finalizarea Sky Tower rămâne cel mai înalt imobil din România – cu o înălţime de 110 metri, a fost vândut omului de afaceri grec Ioannis Papalekas şi lui Dragoş Bîlteanu într-o tranzacţie de peste 47,5 mil. euro.

25827-tower_center_69059420cc.jpgCei doi investitori nu sunt la prima acţiune împreună. Ei au fost implicaţi în mai 2008 în cea mai mare tranzacţie imobiliară încheiată pe piaţa românească care a presupus vânzarea complexului UpGround din Pipera nemţilor de la Deutsche Bank pentru 340 mil. euro. Ioannis Papalekas a obţinut în urma acelei tranzacţii circa 170 mil. euro, iar Dragoş Bîlteanu a încasat aproximativ 70 mil. euro. Grecul a mai cumpărat în acest an şi centrul comercial falimentat City Mall pentru 17,3 mil. euro, asta după ce vânduse proiectul în 2006 cu 103,5 mil. euro.

Istoria Tower Center International este una extrem de zbuciumată. Clădirea a fost dezvoltată de Avrig 35 pentru a acomoda sediul central al Alpha Bank, care a eliberat încă de la începutul construcţiei un credit de 22 mil. euro dezvoltatorului. La scurt timp însă, ca urmare a unor divergenţe apărute între cele două părţi, inclusiv pe contractul de vânzare-cumpărare, au fost declanşate o serie de acţiuni în instanţă. Avrig 35 a continuat lucrările şi a finalizat construcţia, pe baza unor împrumuturi succesive obţinute de la IndustrialExport, societate administrată de milionarul Dragoş Bîlteanu. Practic, în perioada 2007-2011 IndustrialExport a acordat societăţii dezvoltatoare Tower Center International 18 împrumuturi în valoare totală de circa 30 mil. euro şi a devenit treptat unicul acţionar al companiei.

De la finalizarea construcţiei şi până în prezent, imobilul a rămas neînchiriat din cauza statului juridic incert. În această perioadă proprietarii clădirii ar fi putut obţine cel puţin 10 mil. euro din chirii, conform unui calcul realizat de Capital pe baza chiriilor medii din zona Pieţei Victoria.

Tranzacţie complexă

În 11 august 2011 Tower Center International a intrat în insolvenţă cu datorii totale de 67 mil. euro, în principal către Lorient Limited, societate înregistrată în Belize şi controlată de Ioannis Papalekas şi Dragoş Bîlteanu, care s-a înscris în tabelul creanţelor cu 44 mil. euro şi către Alpha Bank care avea de recuperat 21 mil. euro. La începutul acestui an, compania de consultanţă imobiliară The Advisers a evaluat imobilul la 49,25 mil. euro, iar valoarea de lichidare a acestuia era de 39,4 mil. euro, fără TVA.

Planul de reorganizare al societăţii prevedea conversia unei părţi din creanţa deţinută de Lorient Limited în acţiuni la Tower Center International (echivalentul a 30 mil. euro din datorie) şi achitarea către Alpha Bank a unei sume de 17,5 mil. euro pentru stingerea litigiilor.

„Conversia unei părţi din datoriile Lorient Limited în acţiuni a fost deja operată, iar de săptămâna trecută s-a modificat şi structura acţionarilor la Registrul Comerţului. Acum 87,11% din firma Tower Center International, proprietarul clădirii, este deţinută de Lorient Limited şi restul de IndustrialExport. Totodată, Alpha Bank a primit 17,5 mil. euro în vederea stingerii litigiilor existente. Din punctul nostru de vedere, planul de reorganizare a fost îndeplini şi ieşirea din insolvenţă este doar o problemă de formalitate. În acest moment clădirea poate fi închiriată fără probleme“, a declarat pentru Capital Ştefan Dumitru, partener al RVA Insolvency Specialists, administratorul judiciar al Tower Center International.   

Pentru achitarea sumei de 17,5 mil. euro Tower Center International a mai contractat un împrumut tot de la Alpha Bank, în valoare de 14,87 mil. euro, iar IndustrialExport a mai venit cu 2,62 mil. euro. Tower Center International are o suprafaţă închiriabilă de 22.000 mp dispusă pe 25 de etaje.

 

Sursa

2 August 2012