Noua “Prima Casă” va lovi serios în piaţa locuinţelor vechi, iar preţul imobilelor noi va creşte

Publicat: | Autor: Mihaela Ochiană, IMOPEDIA.ro | Numar afişări: 9991

Noua Prima Casă, mană cerească pentru dezvoltatori. Cererea de locuinţe noi va creşte în urma deciziei guvernului de a direcţiona programul „Prima Casă” exclusiv spre acest segment rezidenţial. Dacă proiectul va fi aprobat, atunci piaţa locuinţelor vechi va avea de suferit, apreciază specialiştii imobiliari.

Noua “Prima Casă” va lovi serios în piaţa locuinţelor vechi, iar preţul imobilelor noi va creşte Prima Casă se schimbă. Beneficiarii vor putea cumpăra numai locuinţe noi Prima Casă se va adresa numai cumpărătorilor interesați de achiziția unei locuințe noi. În acest sens, Guvernul va transforma programul Prima ... Guvernul vrea să modifice programul Prima Casă şi să ofere garanţii doar românilor care au în plan achiziţia unei locuinţe dintr-un imobil nou. O lovitură grea pentru piaţa locuinţelor vechi, mai ales că peste trei sferturi dintre achiziţiile făcute prin programul Prima Casă au vizat apartamente vechi. Analiştii imobiliari susțin că preţul locuinţelor vechi a fost menţinut artificial prin creditele Prima Casă, iar odată cu modificarea programului guvernamental, preţul acestora va scădea. 

Dacă această intenţie va deveni ordonanţă sau hotărâre de Guvern şi va deveni condiţie de acordare a creditelor prin programul guvernamental, din punctul meu de vedere, se va reflecta în valoarea locuinţelor noi, dar şi în valoarea apartamentelor vechi. Piaţa locuinţelor vechi va resimţi foarte mult această modificare şi preţul proprietăţilor va scădea destul de mult”, ne-a declarat Sorin Roşu, manager Apulum 94.

Pentru unii dezvoltatori imobiliari, scăderea locuinţelor vechi reprezintă un semnal de alarmă.

Tot ce se va proiecta pentru a viza programul Noua Casă va avea ca reper tot preţul apartamentelor vechi, pentru că aceste locuinţe sunt în strânsă concurenţă. Dezvoltatorii vor să vină cu preţuri sub cele pe care le au locuinţele vechi, iar dacă acestea au scăzut, următoarele proiecte care se vor concepe vor trebui să aibă preţuri mai mici”, este de părere Giulio Angheloiu, manager Premier Service.

Noua Casă va aduce, cel mai probabil, mişcări şi pe piaţa terenurilor. Interesul dezvoltatorilor va creşte pentru loturile pe care s-ar putea construi locuinţe noi destinate programului Noua Casă. Puţin posibil să asistăm însă la o creştere a preţurilor în această zonă a pieţei imobiliare, în condiţiile în care piaţa terenurilor este cel mai afectat sector, iar tranzacţiile sunt la un nivel  extrem de scăzut", susţine Răzvan Muntean, general manager IMOPEDIA.ro.

Rămâne însă de văzut dacă programul Noua Casă va fi aprobat. Acest proiect a fost propus şi de Guvernul Boc, în anul 2010. La vremea aceea, Consiliul Concurenţei a atras atenţia Executivului că un program destinat exclusiv locuinţelor noi ar putea intra sub incidenţa legii ajutorului de stat, deoarece ar favoriza doar o parte a pieţei. Şi astfel, proiectul a fost abandonat.

Deocamdată cert este că Executivul a decis ca Programul Prima Casă continuă şi în 2013, dar va fi modificat Prima Casă nu se încheie anul acesta. Statul va oferii garanţii suplimentare de 200 de milioane euro, potrivit unei hotărâri de ... programul "Prima casă" să continue şi în acest an, dar cu garanţii emise în limita diferenţei rămase neutilizate din plafonul alocat pentru 2012, fără vreo prevedere legată de stabilirea la acest moment a unui plafon suplimentar de garanţii.

Despre Prima Casă

Programul Prima Casă a fost propus şi aprobat de guvernul Boc în anul 2009. La acel moment, programul se adresa doar persoanelor care doreau să îşi cumpere o locuinţă, dar nu deţineau în proprietate un alt imobil. Ulterior, Prima Casă a fost modificat, Guvernul decizând ca persoanele care deţineau o locuinţă de cel mult 50  mp să poată beneficia de avantajele creditului Prima Casă. Beneficiarii unui astfel de împrumut trebuie să aibă un avans de doar 5% din valoarea proprietăţii, faţă de 20-25% cum impun celelalte credite ipotecare.

Piaţa imobiliară a fost susţinută în ultimii ani de împrumuturile vândute cu garanţia statului prin programul „Prima casă“. Reprezentanții FNGCIMM au declarat pentru IMOPEDIA.ro că, de la începutul Programului Prima Casă şi până la începutul lui decembrie 2012, au fost emise în total aproape 77.000 garanţii,  în valoare de peste 3 milioane euro. De asemenea, într-un top al județelor, în funcție de numărul solicitărilor de garantare, primele patru locuri sunt ocupate de București, Cluj, Ilfov și Timișoara. 

 

CITEŞTE ŞI:  Dezvoltatorii imobiliari nu depind de programul Prima Casă. Ce impact va avea dispariţia programului guvernamental? Dispariţia programului Prima Casă nu va influenţa major preţul locuinţelor, însă va reduce semnificativ numărul potenţialilor cumpărători care ... Dezvoltatorii imobiliari nu depind de programul Prima Casă. Ce impact va avea dispariţia programului guvernamental?

 
Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:

Ai un comunicat de presă de publicat?

 
RSS
Primeste stirile pe e-mail
B1TV - PRIMA CASA 4
Get Adobe Flash Player to be able to see this content
19089-2.jpg
B1TV - Prima Casa 4
10463-60410397-2.jpg
Programul "Prima casa", deblocat? Asteptati, ne transmit bancherii!
10432-new.jpg
Dezvoltatorii vor si nu vor Prima Casa 2
10279-64651.jpg
Blocaj în programul Prima Casă
9970-agentii.jpg
Agentii imobiliari spera ca programul Prima casa sa dezghete piata
9964-tvr.jpg
Prima Casă 2 dinamizează piaţa terenurilor
9772-mai_greu_de_luat.jpg
Mai greu de luat
9434-60400644-2.jpg
Creste la 80.000 de euro plafonul la Prima Casa, crestem si noi preturile"
9173-60398655-2.jpg
Guvernul a deblocat "Prima Casa"
6924-60356947-2.jpg
Boc, nemultumit de ritmul de rezolvare al dosarelor pentru Prima Casa
Imobile prima casa
Apartamente de max 70.000 EURO
Sondaj Media
Considerați că 2016 este un an bun pentru achiziția unei proprietăți imobiliare?
Da, cât mai repede posibil, deoarece prețurile au început deja să urce încet.
Da, dar fără grabă. Piața abia se stabilizează, iar prețurile nu au cum să scadă mai mult de atât.
Nu sunt interesat de achiziția unei locuințe în viitorul apropiat.
Nu încă. Voi mai aștepta, cred că prețurile vor mai înregistra ușoare scăderi.
Nu, prețurile încă mai trebuie să scadă mult pentru a se adapta puterii de cumpărare din România.
OFERTE RECOMANDATE
Baba Novac , SU: 45 mp, 2 cam.
Rahova , SC: 72 mp, 2 cam.
Bucurestii Noi , SC: 56 mp, 2 cam.
TOPURI IMOPEDIA.ro
Cele mai noi comentarii
Cele mai citite stiri
Top Likes

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video