Valoarea ajustată în funcţie de inflaţie a terenurilor agricole din SUA a atins vârful în 1980, însă Departamentul american al Agriculturii avertizează că valoarea reală ar putea atinge un nou vârf în acest an, informează un articol publicat în cotidianul Globe and Mail.

23993-03grau_reuters_25b6a36e8d.jpgPotrivit autorilor în perioada 2002-2012 valoarea reală a terenului agricol din SUA a crescut cu 4,6%, iar în 2012 ar urma să înregistreze o creştere de 3,7%.

Chiar dacă proprietăţile agricole sunt atractive, există şi riscuri. Fermierii depind de preţul produselor agricole şi de cheltuieli, la care se adaugă vremea.

Analiştii îi avertizează pe invesitori că momentul actual nu este cel mai bun pentru a investi pe pieţele cu o agricultură matură. Insight Investment, divizia de investiţii a BNY Mellon, estimează că un hectar de teren în Marea Britanie sa Noua Zeelandă este de trei ori mai scump decât în SUA, care la rândul său este dublu comparativ cu preţul terenurilor în România sau Brazilia.

Zece ani, perioada minimă pentru o investiţie profitabilă

În plus, analiştii atrag atenţia asupra necesităţii de a investi în echipamente, drumuri şi irigaţii pentru a creşte calitatea şi productivitatea terenului.

În concluzie, o perioadă minimă de investiţii în terenurile agricole este 10 ani. Dacă la aceasta se adaugă posibilitatea protejării faţă de efectele inflaţiei, instituţiile interesate de investiţiile pe termen lung, cum sunt fondurile de pensii, ar trebui să se gândească să direcţioneze o parte din fondurile lor spre terenurile agricole.

 

Sursa

23 March 2012