0-1016-04cadastru_.jpgPotrivit unor specialisti ai Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI), care se afla zilele acestea in Olanda pentru a pune bazele programului-pilot, in dreptul fiecarei proprietati va fi inscris si un pret. Acesta va fi evaluat de specialisti ai ANCPI in functie de valoarea de impozitare a imobilului respectiv.

Celelalte criterii de evaluare sunt pretul pietei, analiza facuta de proprietar in fata notarului si cea facuta de banca - in cazul in care, la vanzare-cumparare, cumparatorul contracteaza un credit.

In acest fel, autoritatile spera in stabilizarea preturilor imobilelor si terenurilor, care au explodat mai ales in marile orase din Romania.

„Oamenii vor avea informatii suficiente, pentru ca, la cumpararea unui imobil, sa nu mai poata fi manipulati de cei care controleaza in acest moment piata imobilara (spre exemplu, agentiile imobiliare). Vor putea sti daca apartamentul sau casa pe care vor s-o cumpere merita banii”, au explicat oficialii ANCPI.

Baza de date se afla momentan insa doar in stadiul unui program-pilot, la nivelul municipiului Buzau. Prima inaugurare ar urma sa aiba loc abia la sfarsitul anului viitor.

Sursa

16 November 2007