Noul Cod Fiscal zapaceste notariatele

 

ZIUA - 16.06.2005
 

Intarzierea adoptarii, de catre Guvern, a normelor metodologice de aplicare a Codului Fiscal, incurca activitatea notariatelor, multi notari refuzand sa incheie tranzactii imobiliare pentru terenuri sau case detinute mai putin de trei ani. Aceasta situatie a fost semnalata cotidianului ZIUA de mai multi cititori.

Reamintim, potrivit modificarilor aduse Codului Fiscal, castigul obtinut de persoanele fizice din vanzarea caselor si terenurilor detinute in proprietate mai putin de trei ani se impoziteaza cu o cota de 10%. Pana acum, aceste tranzactii nu erau supuse impozitarii.

Impozitul trebuie retinut si virat de notarul care perfecteaza tranzactia pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care a fost autentificat actul. Desi normele metodologice de aplicare a Codului Fiscal sunt publicate pe pagina de Internet a Ministerului Finantelor de o saptamana, ele nu au intrat inca in dezbaterea Guvernului.

Potrivit unor surse din minister, acestea au fost discutate, ieri, cu sindicatele si patronatele in Comisia de Dialog Social, urmand ca, cel mai probabil saptamana viitoare sa fie adoptate si de Executiv. Legea de modificare a Codului Fiscal a intrat in vigoare pe 4 iunie.

Purtatorul de cuvant al Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania, Aurelian Popa Radulescu, afirma ca activitatea notariala nu este chiar blocata. Potrivit acestuia, notarii incheie si in aceasta perioada tranzactii de vanzare-cumparare a bunurilor imobiliare care fac obiectul impozitarii potrivit Codului Fiscal.

Contractele se incheie, insa, cu o clauza potrivit careia vanzatorul trebuie sa vireze la stat taxa de 10% pe castig in termen de cinci zile de la parafarea tranzactiei. "Pana la aparitia normelor nu putem lucra altfel. Nu este o solutie sa refuzi sa faci acte in aceste cazuri.

Insa noi nu putem retine si vira inca acest impozit pentru ca nu stim in ce cont sa depunem banii, ce acte trebuie completate si asa mai departe", ne-a declarat Radulescu. El a dat insa si un exemplu de caz in care tranzactia nu a putut fi incheiata avand in vedere ca vanzatorul domicilia in Franta si, prin urmare, nu putea plati impozitul in Romania.

O alta problema semnalata de purtatorul de cuvant al Uniunii Nationale a Notarilor Publici este aceea ca oamenii inca nu inteleg faptul ca impozitul va fi virat la stat si nu va intra in "buzunarele notarilor".

Potrivit Legii de modificare a Codului Fiscal, nu se vor impozita imobilele reprezentand aport in natura la capitalul social al societatilor, cele obtinute prin schimb imobiliar, cele obtinute in urma reconstituirii dreptului de proprietate, precum si cele obtinute prin mostenire sau donatie intre rude pana la gradul patru inclusiv.

Castigul impozabil din tranzactii imobiliare

Potrivit proiectului de norme metodologice, data de la care incepe sa curga termenul de trei ani este data actului de dobandire. Pentru constructiile noi termenul de trei ani se calculeaza incepand de la data incheierii procesului verbal de receptie finala a constructiei.

Venitul impozabil din transferul proprietatilor imobiliare este castigul obtinut scazand din valoarea de instrainare a proprietatilor imobiliare valoarea de baza a acestora (pretul de vanzare declarat de parti etc).

Valoarea de baza a bunurilor se stabileste avand in vedere: pretul de achizitie pentru bunurile dobandite prin cumparare, majorat cu 5%; valoarea imobilului mentionata in act, daca acesta a fost dobandit prin donatie, schimb, renta viagera dare in plata, adjudecare etc., majorata cu 5%; pentru constructiile noi costul acestora la data realizarii la care se adauga valoarea terenului aferent;

valoarea utilizata de camerele notarilor publici la data dobandirii imobilelor a caror valoare de baza nu poate fi stabilita altfel. Pentru terenurile din intravilan si extravilan valoarea de baza se stabileste in functie de modul de dobandire, actualizata cu rata inflatiei pe ultima luna pentru care exista date oficiale de la Statistica.

In cazul terenurilor si constructiilor de orice fel dobandite intr-o modalitate din care nu rezulta valoarea la care au fost dobandite, valoarea de baza este valoarea minima stabilita in prima expertiza utilizata de camera notarilor publici in circumscriptia careia se afla terenul.

Pentru constructiile neterminate la instrainarea acestora valoarea de baza se va stabili pe baza unui raport de expertiza intocmit de un expert autorizat.


Ziua, Andreea Calomfirescu, 16 iun 2005

16 June 2005