Mareste fontul | Trimite pe yahoo messenger | Trimite pagina unui prieten | Printeaza pagina

Nu lăsa executorii să te jefuiască. Ai dreptul legal de a păstra bunurile care îţi asigură un trai decent

Publicat: | Autor: Mihaela Ochiană, IMOPEDIA.ro | Numar afişări: 12514

Executarea silită este cea mai mare ameninţare care apasă pe umerii clienţilor bancari. Clienţii care contractează credite pe termen lung, cum ar fi creditele imobiliare sau ipotecare, au cele mai multe temeri legate de plata ratelor. 20-30 de ani înseamnă o perioadă lungă, în care multe lucruri se pot întâmpla. În plus, realitatea economică pe care o trăim a demonstrat cât de fragilă este stabilitatea veniturilor. Dar executarea silită nu este sinonimă cu devalizarea, iar datornicii au dreptul legal de a-şi păstra un număr important de bunuri care să le asigure un anumit nivel de confort.

Nu lăsa executorii să te jefuiască. Ai dreptul legal de a păstra bunurile care îţi asigură un trai decentDin momentul în care discuţiile cu banca devin ineficiente, atunci când Ce faci cu creditele neachitate, dacă eşti moştenitorul datornicului? În unele situaţii neplăcute, poţi ajunge dator la o bancă fără să ai vreo implicare directă. Aceasta este situaţia moştenitorilor, atunci ... reeşalonarea sau păsuirea plăţii ratelor sunt inutile, când firmele de recuperare datorii nu reuşesc să obţină sumele datorate, executarea silită este o certitudine. Este important de ştiut însă, că executorii au limite legale în care pot acţiona.

„Firma de recuperare creanţe, debite, datorii, nu are dreptul de a confisca şi valorifica bunurile debitorului, înainte de a obţine un titlu executoriu, o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabila în faţa instanţei de judecată”, au declarat pentru IMOPEDIA.ro specialiştii Recupit & Asociaţii.

Toţi paşii acestui demers sunt stipulaţi în Codul de Procedură Civilă. Tot acolo este specificat clar că în momentul executării, datornicul îşi poate păstra anumite bunuri, indiferent de valoarea datoriei pe care o are de achitat. Este vorba aici, printre altele, despre:

  • Bunurile strict necesare uzului personal sau casnic al debitorului si familiei sale
  • Alimentele necesare debitorului şi familiei sale pe timp de o lună, iar dacă debitorul se ocupă exclusiv cu agricultura, până la noua recoltă
  • Bunurile mobile ce servesc la exercitarea ocupaţiei debitorului. De exemplu, dacă acesta este agricultor, i se vor lăsa inventarul agricol, seminţele şi furajele necesare pentru a-şi continua munca
  • Combustibilul necesar debitorului şi familiei sale pentru încălzit şi prepararea hranei pe o perioada de trei luni

Recuperatorii de datorii, spaima clienţilor rău-platnici Perioada dificilă din punct de vedere economic pe care o traversăm este una prosperă pentru companiile de recuperat datorii. În ochii acestor ... Executorul are dreptul de a confisca salariul datornicului, în anumite procente

Salariul însă va fi împărţit cu companiile de executare, prin poprire, tot conform Codului de Procedură Civilă. Sunt vizate aici toate formele de venit, de la ce se încasează pe cartea de muncă până la drepturile de proprietate intelectuală sau industrială sau chiar pensie sau alocaţii sociale. Poprirea se poate dispune chiar şi atunci când nu există bani disponibili în cont.

„Codul de Procedură Civilă stabileşte că pot fi urmărite până la jumătate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau de alocaţie pentru copii, respectiv până la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii”, arată specialiştii Recupit&Asociaţii.

Singura excepţie o face situaţia în care există mai multe datorii care trebuie executate din acelaşi venit. În acest caz, nu se poate reţine mai multe de jumătate din venitul lunar net al debitorului.

Colocatarii au nevoie de acte doveditoare pentru a-şi păstra bunurile

Executarea silita trebuie să decurgă civilizat, fără niciun fel de comportament necuviincios la dresa debitorului. Procesul nu trebuie să înceapă înainte de ora 8 sau după ora 18. Dacă se simte ameninţat, datornicul poate apela la poliţie.

„Debitorii sunt Legi noi, mai dure: locuințe executate pentru datorii neglijabile și penalități uriașe pentru restanțieri Întârzierea la plata ratei sau datorii de câteva sute de lei, acumulate poate din neglijenţa băncii, vor fi motive suficiente ... protejaţi de legea română împotriva eventualelor abuzuri săvârşite din partea firmelor de recuperare creanţe, debite, datorii, prin faptul că au posibilitatea de a reclama la poliţie orice fel de neconcordanţă în aplicabilitatea corectă şi legală a măsurilor de executare silită, în vederea recuperării sumelor restante de bani. Astfel, Codul Penal prevede că „fapta de a ameninţa o persoană cu săvârşirea unei fapte păgubitoare îndreptate împotriva ei dacă este de natură să o alarmeze, se pedepseşte cu închisoarea de la trei luni la un an sau cu amendă", subliniază reprezentanţii Recupit&Asociaţii.  

De asemenea, dacă debitorul locuieşte împreună cu alte persoane, care nu sunt responsabile de rambursarea creditului, acestea sunt protejate de lege. Bunurile lor nu pot fi executate. Pentru a dovedi dreptul de proprietate asupra bunurilor este nevoie fie de facturile de achiziţie, fie de o declaraţie notarială pe proprie răspunde în care să se precizeze bunurile deţinute.

CITEȘTE ȘI Când devin recuperatorii periculoşi şi cum se pot apăra datornicii de ei? Meseria de recuperator, prin definiţia ei, nu are cum să fie una agreată de clienţi. Dar chiar şi sub toată presiunea impusă de meserie, ... Când devin recuperatorii periculoşi şi cum se pot apăra datornicii de ei?


Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:

Ai un comunicat de presă de publicat?

 
RSS
Primeste stirile pe e-mail

OFERTE RECOMANDATE
Baneasa , SC: 390 mp
Prelungirea Ghencea , SC: 50 mp, 1 cam.
TOPURI IMOPEDIA.ro
Cele mai noi comentarii
Cele mai citite stiri
Cele mai comentate stiri
Top Likes

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video