Dezvoltatorul imobiliar AFI Europe, care deţine mall-ul AFI Cotroceni, unul dintre cele mai mari din România, şi-a amânat în ultimul moment oferta publică iniţială (IPO) pentru listarea pe bursa de la Varşovia din cauza planurilor Guvernului polonez de a reduce contribuţiile plătite fondurilor de pensii private, informează Bloomberg.

15486-5jos.jpgAFI şi-a anunţat decizia miercuri, 1 decembrie, după încheierea perioadei de subscriere, motivând-o prin "condiţiile de piaţă nefavorabile".

Compania, care face parte din grupul Africa Israel, controlat de miliardarul israelian Lev Leviev, intenţiona să strângă circa 130 mil. euro de pe bursa poloneză, iar acţiunile ar fi trebuit să intre la tranzacţionare săptămâna viitoare, pe 9 decembrie.

Alte două companii, Geo-Alliance Oil-Gas Public Ltd. (Ucraina) şi Avia Solutions Group (Lituania), şi-au amânat listările la Varşovia, după ce ministrul de finanţe polonez a declarat marţi că Polonia ar putea întrerupe transferurile către fondurile de pensii administrate privat, care sunt printre cei mai mari investitori de pe bursa poloneză. Astfel, bursa din Varşovia ar putea pierde unul dintre motoarele care au propulsat-o în ultimii ani pe primul loc în Europa la capitolul IPO-uri. De la începutul anului, pe Bursa din Varşovia s-au derulat circa 25 de IPO-uri, în valoare totală de aproape 4 mld. euro, la care se adaugă zeci de listări pe piaţa NewConnect, destinată companiilor mici care caută finanţare.


Sursa

3 December 2010