O teorie pe care cu greu o acceptă cei care au locuinţe scumpe amplasate în zone foarte bune ale oraşelor, sunt de părere specialiştii imobiliari. Zona este extrem de importantă atunci când vorbim de o proprietate de lux, dar pe lângă aceasta sunt o serie de alte elemente care fac ca o locuinţă să se încadreze în clasa premium. 

Despre piaţa imobiliară de lux am stat de vorbă cu Ionuţ Butoi, Secretar  General al Uniunii Naţionale a Agenţiilor Imobiliare (UNAI).

Există proprietăţi de lux în România, dar acele proprietăţi de lux care există pe piaţa imobiliară din România nu sunt catalogate în acest fel, sunt probabil rarităţi în piaţă. Noi ne-am învăţat să catalogăm drept proprietăţi de lux, proprietăţile scumpe, care ies din baremul proprietăţilor normale. Dacă este într-un complex rezidenţial sau în Pipera nu înseamnă că este o proprietate de lux, este doar o construcţie scumpă. Ca să fie o construcţie de lux trebuie să îndeplinească anumite criterii, cerinţe. Dacă facem o comparaţie cu proprietăţile de lux din afara României o să vedem că acele cerinţe nu sunt îndeplinite de foarte multe proprietăţi care în momentul de faţă sunt promovate ca fiind proprietăţi de lux în piaţă.

A învăţat cumpărătorul român ce este luxul?

Nu în totalitate. Românul este atras de ideea de lux, cumpără o proprietate pe care el o consideră a fi de lux într-un cartier rezidenţial care îndeplineşte anumite cerinţe, proprietatea este cu adevărat scumpă, dar mobilatul, finisajele nu sunt nici pe departe acele finisaje pe care o proprietatea ar trebui să le aibă ca să fie de lux.

Este perioada prin care trecem o oportunitate pentru cei care caută proprietăţi de lux?

Da, pot să spun că da. O să continue această perioadă, nu pot spune că preţurile vor scădea şi mai mult. Depinde de economia României. Sunt preţuri bune, mult mai bune decât erau în anii anteriori, iar dacă cineva găseşte o proprietate care să fie cu adevărat de lux chiar merită să o cumpere.

Cei care cumpără proprietăţi foarte scumpe în această perioadă au bani cash sau se împrumute la bănci?

Când ne referim la proprietăţi foarte scumpe ne referim la proprietăţi care sunt de ordinul sutelor de mii de Euro sau milioane de Euro, pentru că în general când vorbim de un imobil din zona Kisselef deja nu mai vorbim de sute de mii de Euro, ci de milioane. În cazul acesta, în proporţie de 90% sunt cumpărate cu banii cash.

A fost segmentul imobiliar de lux mai puţin afectat decât restul pieţei?

Nu, toată piaţa a fost afectată. Nu putem spune că piaţa de lux este o piaţă separată. Sunt şi acum vânzări pe piaţa de lux, dar nu mai sunt cele care erau înainte pentru că oamenii care aveau bani să cumpere astfel de proprietăţi au fost afectaţi într-un fel sau altul de criza economică.

Are şanse această piaţă să-şi revină mai repede?

După terminarea crizei, toată piaţa îşi va reveni. Dacă omul are putere de cumpărare va cumpăra. Cu toţii ne dorim o locuinţă. Disconfortul locativ este destul de mare în România, foarte mulţi oameni stau cu chirie în loc să aibă o proprietate personală. Nu este obligatoriu să ai o proprietate, nici afară nu toată lumea are o casă, dar noi ne-am obişnuit să ne luăm o casă şi să fie proprietatea noastră.


 


24 August 2010