Implementarea trendului verde în construcţii este un pas uriaş pentru domeniu, la toate nivelurile. Totuşi, greşelile sunt inerente oricărui început, aşa că specialiştii în construcţiile verzi avertizează: nu toate materialele din natură sunt bune. Iar riscurile la care te supui atunci când construieşti verde cu un constructor care nu cunoaşte foarte bine regulile din domeniu, se referă atât la rezistenţa casei cât şi la sănătatea celor care locuiesc în ea.

27616-green-home.jpg„Copiază natura, dar nu o folosi neapărat. Nu tot ce vine din natură este bun, unele lucruri sunt otrăvitoare. Multe minerale, multe plante, materiale folosite atât la construcţii cât şi pentru consum. Deci când vorbeşti de materiale bio, trebuie să fii atent la ce te referi”, explică pentru IMOPEDIA.ro Steven Beckers, oficialul Lateral Thinking Factory.

Industria studiază tot mai mult modul în care o construcţie se poate dezvolta prin materiale naturale. Aşa s-au dezvoltat concepte precum casa fără facturi, sau chiar case care produc mai multă energie decât consumă. Totuşi, pe cât de natural sunt construite aceste case, la sfârşitul perioadei de viaţă, ele se transformă într-o cantitate uriaşă de deşeuri nereciclabile.

„Trebuie să ne asigurăm că putem pune la loc în natură ceea ce luăm din natură. Tocmai de aceea există două procese, unul tehnologic şi unul biologic. Atunci când mixăm aceste două concepte, când amestecăm plastic cu frunze sau bambus sau fibre, nu le mai poţi separa, deci devin gunoi. Dacă foloseşti numai fibre, atunci poţi să îl arunci înapoi în natură, devine humus şi hrăneşte pământul. Ceea ce facem acum este să folosim apoi să aruncăm sau să incinerăm, asta este poluare”, continuă Steven Beckers.

În urmă cu cinci ani, doar doi dezvoltatori luau în calcul construcţiile verzi

Aşadar, cei care îşi doresc să facă totul cu adevărat verde, trebuie să se asigure de faptul că în ciclul tehnic se separă tot ce nu este natural, astfel încât materia primă bio să poată fi refolosită la final. Acest concept se numeşte Cradle to Cradle şi este la fel de nou pentru România precum şi pentru întreaga lume.

„Unul dintre lucrurile pe care am vrut să le demonstrăm este că nu există bariere, atunci când vrei să evoluezi. Aceste soluţii există, sunt deja prezente în România sau pot fi importate cu uşurinţă. De ce nu? Acum cinci ani, aveam doi dezvoltatorii care abia luau în calcul construcţiile verzi. Acum, 60% din construcţiile planificate din Bucureşti, vorbesc despre proiectele mari, au certificate verzi”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Steven Borncamp, preşedinte Romania Green Building Council.

Atunci când un proiect are certificat verde, calitatea lui este garantată. Pericolele intervin însă atunci când constructorii folosesc aceste tehnologii după ureche. Casele pasive de exemplu, care produc singure toată energia de care au nevoie, se pot transforma în pericole reale, dacă nu sunt construite bine.

„Sunt multe boli care apar nu numai la oameni ci şi la clădiri, din cauza ventilaţiei prea mici. Este o greşeală tipică în construcţiile verzi, la fel ca şi lipsa controlului umidităţii. În plus, o asemenea casă construită greşit poate fi foarte restrictivă la nivel de trai şi să nu asigure confortul dorit de proprietar. Casele pasive se bazează pe o mentalitate şi un mod de viaţă care permite oamenilor să fie foarte atenţi cu materialele pe care le folosesc şi refolosesc”, arată oficialul Lateral Thinking Factory.

O locuinţă poate ajunge aproape de standardele verzi prin mici modificări

Pentru cei care au construit totuşi o asemenea casă, care este sub aşteptările lor, situaţia poate fi măcar parţial redresată prin câteva intervenţii minore. Aceeaşi soluţie se poate aplica şi celor care vor să îmbunătăţească o locuinţă care nu a fost construită după standarde verzi.

„Sunt multe lucruri pe care le poţi modifica în interiorul unei case, poţi să îl modifici, pictezi, să schimbi covorul sau parchetul. Trebui să ţii cont însă de câteva reguli: nu folosi PVC sau vinil, alegeţi vopseluri naturale, mai ales pentru camerele copiilor. Cel mai rău lucru pe care îl putem face este să redecorăm camera copilului cu câteva săptămâni înainte de sosirea acestuia. Pătuţul, vopseaua, hainele noi, toate aceste lucruri elimină o cantitate uimitoare de toxine pentru plămânii lor. Chiar şi o saltea elimină materiale chimice luni de zile după desfacere.  Deci trebuie să fii foarte atent ce alegi dar şi cum sau când să le foloseşti”, spune Steven Beckers.

De asemenea, există mai multe liste de materiale aprobate de comunităţile internaţionale de profil. Una dintre ele este dezvoltată chiar acum în China, alta în Olanda. Problema este că industria verde evoluează permanent, iar aceste liste pot să nu includă produse care există şi sunt de calitatea dorită.

CITEȘTE ȘI România se pregăteşte să revoluţioneze piaţa mondială a izolaţiilor. În Ilfov, se construieşte o fabrică de izolaţii din denim

 

24 October 2012