Aproape 12.000 de locuințe au fost finalizate anul trecut în Capitală și împrejurimi. Cele 11.272 de unități predate în 2018 (potrivit Institutului Național de Statistică) reprezintă un record pentru perioada de după 1989, arată raportul de piață 'Residential 2019 Market Genome' întocmit de SVN România și citat de Agerpres.

42413-case_record.jpegPe de altă parte, în prezent sunt în construcție peste 20.000 de locuințe situate în București și localitățile limitrofe, ceea ce reprezintă un record absolut în istoria pieței rezidențiale locale din ultimii 30 de ani. Astfel, în 2019 numărul locuințelor finalizate ar putea ajunge la 14.000, stabilind un nou record.

„Epoca „Construiește și vei vinde” s-a încheiat. Deși nu întrevedem o criză de proporții în viitorul apropiat, în absența unor factori macroeconomici cu puternic impact negativ, dezvoltatorii nu vor mai înregistra aceleași ritmuri rapide de vânzare, în special în timpul construcției. Temeinicia planurilor după care sunt dezvoltate proiectele va fi decisivă, competiția este mult mai acerbă și există zone unde observăm o prefigurare a unei supraoferte”, a declarat Andrei Sârbu, CEO SVN România, citat de Agerpres.

Potrivit raportului SVN România, o altă noutate este faptul că, în 2019, locuințele destinate clasei medii reprezintă majoritatea unităților care vor fi finalizate în București și împrejurimi, după zeci de ani în segmentul mass market a dominat piața.

Astfel, 50,5% din oferta nouă care va fi pusă de dezvoltatori pe piață în acest an se plasează pe segmentul middle market - locuințe cu un amplasament foarte bun, în apropierea marilor centre de afaceri și în zone cu o infrastructură generală foarte bună, cu suprafețe mai mari față de cele ale apartamentele finalizate înainte de 1990.

Pe de altă parte, segmentul mass market va ajunge în 2019 la aproximativ 48% din totalul unităților care urmează să fie predate în București și împrejurimi. Este vorba despre locuințe amplasate în marile cartiere sau în zonele mărginașe ale orașului, cu suprafețe similare sau chiar mai mici comparativ cu ale apartamentelor finalizate înainte de 1990.

Potrivit SVN România, Bucur Obor și Bucureștii Noi – Jiului sunt zonele din Capitală în care ar putea fi dezvoltat un număr semnificativ de noi proiecte. Totodată, zonele Titan - T. Pallady și Expoziției au un potențial foarte ridicat de dezvoltare.

Mai bine de o treime dintre unitățile care vor fi livrate în 2019 se află în vestul Capitalei (circa 34%, sau peste 4.200 de locuințe). "Dezvoltarea segmentului middle market poate fi observată și analizând zonele de dezvoltare din București; astfel, 20% din noile locuințe sunt amplasate în zona de nord, în timp ce în zona de sud, un important pol rezidențial, se vor afla 19% din locuințele care se vor preda în acest an", se arată în raportul citat de Agerpres.

23 May 2019