Mareste fontul | Trimite pe yahoo messenger | Trimite pagina unui prieten | Printeaza pagina

Numărul locuințelor construite în 2018 de ANL pentru tineri a scăzut față de 2017

Publicat: | Sursa: Ilinca Radu | Numar afişări: 710

În anul 2018, Agenția Națională pentru Locuințe (ANL) a finalizat doar puțin peste 400 de unități locative din cele 2.500 aflate în lucru.

sursa foto: https:/www.dcnews.ro/guvern-anun-pentru-to-i-tinerii-profesori-si-medici-despre-locuinte-anl_502103.htmlPotrivit raportului de activitate publicat pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), anul trecut autoritățile au alocat peste 100.674.000 de lei pentru programul de construcții de locuințe pentru tineri, destinate închirierii, suma utilizată fiind de aproximativ 92.440.000 de lei.

Astfel, dacă în 2017 ANL a recepționat 572 de locuințe, în 2018 numărul acestora a scăzut la 406 (98 de apartamente cu o cameră, 242 de apartamente cu două camere și 66 de apartamente cu trei camere). Cele mai multe unități locative finalizate anul trecut se află în orașele Oradea (132), Suceava (80) și Drobeta Turnu Severin (60). Celelalte locuințe recepționate în 2018 de ANL se află în Darabani (jud. Botoșani) – 16, Săcele (jud. Brașov) – 38, Rovinari (jud. Gorj) – 38, Potlogi (jud. Dâmbovița) – 12 și Călărași – 30.

Programul de construcții de locuințe pentru tineri, destinate închirierii, a fost lansat de ANL în anul 2001. Locuințele sunt construite pe terenuri puse la dispoziția Agenției de către autoritățile publice locale, beneficiarii fiind tineri între 18 și 35 de ani, care îndeplinesc condițiile prevăzute de lege pentru a putea accesa o astfel de locuință. Persoanele interesate pot depune cerere la primărie, care va întocmi listele de repartiții.

În prezent, în urma ultimelor modificări legislative, locuințele pentru tineri pot fi achiziționate de chiriași, după o perioadă de închiriere de cel puțin un an, prin achitarea de rate lunare egale către autoritățile publice locale, prin contractarea de credite ipotecare, prin Programul Prima Casă sau cu achitarea integrală a prețului final din surse proprii. Valoarea de înlocuire utilizată în prezent la calcularea prețului de vânzare al locuințelor este de 1.600,20 lei/metru pătrat, inclusiv TVA.

Până în prezent, au fost finalizate, la nivelul întregii țări, 34.176 de locuințe (apartamente) pentru tineri, destinate închirierii”, precizează raportul publicat pe site-ul MDRAP.

Tot în 2018, autoritățile au derulat și programe pilot, precum Locuințe sociale pentru
comunități de romi, prin care sunt construite cel mult 300 de locuințe sociale, la care au acces prioritar și nediscriminatoriu, în condițiile legii, familiile și, după caz, gospodăriile din comunitățile de romi cu venituri reduse. Programul are ca obiective incluziunea socială a cetățenilor de etnie romă cu situație locativă precară și prevenirea discriminării pe criterii rasiale. Până în prezent, au fost finalizate 189 de unități locative în cadrul acestui program.

În anul 2018, din cele 84 locuințe aflate în curs de execuție, nu a fost finalizată nicio unitate locativă, deși au fost cheltuiți circa 1.700.000 de lei, din cei 2.500.000 de lei alocați. 

Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:

Ai un comunicat de presă de publicat?

 
RSS
Primeste stirile pe e-mail

OFERTE RECOMANDATE
Popesti-Leordeni , SU: 160 mp
Pipera , SC: 500 mp
Bucurestii Noi , SC: 99 mp, 3 cam.
TOPURI IMOPEDIA.ro
Cele mai noi comentarii
Cele mai citite stiri
Cele mai comentate stiri
Top Likes

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video