Nurnberg este un oraş care încearcă şi în ziua de azi să scape de moştenirea nazistă, astfel că cei mai mulţi turişti sunt uimiţi de frumuseţea sa, odată ce ajung acolo. Cele mai multe obiective turistice sunt amplasate în superbul Centru Vechi cu aer medieval, inima aceste zone fiind artera pietonală Königstrasse.

24538-castelul_nurnberg.jpgNurnberg este al doilea mare oraş din Bavaria, după Munchen, iar împreună cu oraşele Fürth, Erlangen şi Schwabach formează centrul economic şi cultural al Franconiei. Zona Metropolitană Europeană Nürnberg are circa 3,5 milioane locuitori.

Autorităţile germane fac eforturi intense pentru ca Nurnberg să nu mai fie asociat cu Procesul de la Nurnberg după Cel De-al Doilea Război Mondial, prin campanii de promovare şi evenimente care să atragă turişti. Clădirile istorice au fost renovate în regim privat sau cu ajutorul primăriei, astfel că toţi vizitatorii sunt fermecaţi de atmosfera medievală ce se găseşte cu precădere în Centrul Vechi. Mai mult, s-au deschis nenumărate cafenele şi cluburi cu muzică live, astfel că Nurnberg a devenit extrem de popular în rândurile iubitorilor de muzică, în special printre cei din generaţia tânără. Piaţa anuală de Crăciun atrage mulţi turişti europeni, în timp ce arterele cu magazine şi comercianţii stradali animă oraşul întreg anul.

Preţul locuinţelor din Nürnberg este simţitor mai mic decât în oraşul vecin Munchen

24539-nurnberg.jpgPiaţa imobiliară urmează o traiectorie liniară, fără surprize, ca majoritatea oraşelor din Germania. Locuinţele din Nurnberg sunt considerate a fi o bună investiţie, deoarece preţurile sunt semnificativ mai mici decât în alte oraşe mai cunoscute, în schimb, activitatea imobiliară este la fel de intensă.

Preţul apartamentelor, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament central – 3.000 euro/mp
  • Apartament semicentral – 2.000 euro/lună

De-a lungul anilor, oraşul bavarez Nurnberg s-a extins foarte mult. Numeroase sătuce care altă dată erau la marginea oraşului, astăzi fac parte din Nurnberg, fiind cartiere cu caracteristici unice, adesea centrate în jurul unei piaţete publice. Zona Lorenzer Seite, din sudul Nurnbergului, este dedicată proprietăţilor cu vechime, dintre care numeroase sunt scoase la vânzare.

Locuinţele se închiriază rapid, datorită segmentului business extrem de activ

24540-nürnberg_panorama.jpgApartamentele se închiriază extrem de rapid, deoarece oraşul atrage numeroşi oameni de afaceri care aduc angajaţi străini. Mai mult, distanţa de numai două ore de condus de Munchen face ca Nurnberg să fie căminul multor germani care caută o locuinţă mai accesibilă din punct de vedere financiar. Cele mai multe apartamente de închiriat sunt amplasate în zona centrală a oraşului, aproape de majoritatea punctelor de interes, în timp ce zona râului Pegnitz este rezervată proprietăţilor pretenţioase.

Valoarea chiriei, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu un dormitor – central: 500 euro/lună; semicentral: 375 euro/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 1.100 euro/lună; semicentral: 750 euro/lună

Apartamentele de închiriat în regim hotelier nu sunt extrem de numeroase în Nurnberg, acest gen de ofertă regăsindu-se cu precădere în centrul oraşului sau aproape de clădirile de birouri şi de centrele de afaceri. Apartamentele oferite spre închiriere sunt, în general, mobilate la standarde mai scăzute decât aşteptările în privinţa unui oraş de talia Nurnbergului, deşi există şi câteva locuinţe mobilate după ultimele tendinţe.

CITEȘTE ȘI: În Los Angeles, deşi este căminul starurilor, preţul locuinţelor este considerabil mai mic decât în New York

 

 

28 April 2012