FHB Mortage Bank, cea mai importantă bancă maghiară specializată în credite ipotecare, doreşte să intre pe piaţa românească. Instituţia bancară din Ungaria s-a notificat la BNR pentru a-şi începe activitatea piaţa din România, ceea ce ar reprezenta o nişă neatinsă de altă instituţie financiară până acum.

20822-mortage.jpgFHB Mortage Bank a început să studieze piaţa românească încă de anul trecut, iar de anul acesta, reprezentanţii maghiari doresc să intre pe piaţă. Astfel că instituţia s-a notificat la BNR pentru a demara activitatea. Banca se ocupă cu refinanţarea creditelor ipotecare, având în acţionariat trei instituţii bancare cunoscute pe plan internaţional.

„Avem intenţii foarte serioase în ceea ce priveşte viitorul nostru în România. Da, dorim să începem activitatea aici cât mai repede posibil. Acesta este şi motivul pentru care am notificat Banca Naţională a României", explicau încă de anul trecut oficialii FHB.

FHB vrea să impună în România sistemul american practicat de Fannie Mae

FHB Mortage Bank este o fostă agenţie de stat, care era folosită pentru securizarea creditelor ipotecare, pe sistemul american practicat de Asociaţia Federală Ipotecară Naţională (Fannie Mae). Dar din 2003, FHB a fost vândută de către stat, fiind listată la cele mai importante burse din Europa. Astfel că pachetul majoritar al instituţiei a fost preluat de trei grupuri internaţionale - Citibank, Raiffeisen şi Keler. Statul ungar mai are, totuşi, 4% din acţiuni. Obligaţiunile ipotecare emise de FHB sunt evaluate de toate marile agenţii de rating din toată lumea şi reprezintă o formă de refinanţare a creditelor ipotecare, dezvoltată cu precădere în Statele Unite ale Americii.

„Suntem o bancă eminamente ipotecară (mortgage bank - n.red.), aşa că asta vom face şi în România. Vom vinde credite ipotecare sau produse construite în jurul unor credite ipotecare, cum ar fi obligaţiunile ipotecare", explicau reprezentanţii băncii. 

Instituţiile bancare care activează în România şi-au exprimat mai demult intenţia de a dezvolta un sistem de refinanţare a creditelor ipotecare, dar aceste planuri s-au pierdut în haosul provocat de recesiunea mondială. Astfel că în România, FHB Mortage Bank a găsit o nişă unde nu are concurenţă. Banca va cumpăra credite (datorii) de la băncile locale, după care le va ambala sub forma unor obligaţiuni ipotecare, pe care le va lista la bursele din Europa.



8 September 2011