Decorarea locuinţei poate părea o activitate relaxantă, dar se poate transforma într-o adevărată bătaie de cap, pentru cei care nu au capcitatea de a vedea în spaţiu, de a îmbina culori, texturi şi dimensiuni. Atunci când vine vorba despre design interior măcar decent, dacă nu spectaculos, este nevoie atât de un simţ al esteticului dezvoltat, precum şi despre reguli care trebuie urmate. Dacă aceste criterii nu se respectă, se poate ajunge la un rezultat final deranjat vederii. Vestea bună este că o casă de revistă se poate decora şi cu un buget minim, de către cei care cunosc secretele meseriei. IMOPEDIA.ro vă prezintă astăzi câteva metode prin care să vă aranjaţi sufrageria frumos, cu bugetul pe care îl doriţi. Urmează alte două materiale despre tehnici de decorare a dormitorului şi bucătăriei.

33782-pont_dec_7.jpgCamera de zi, sufrageria sau living-room: oricum am denumi-o, este locul în care petrecem cel mai mult timp. Tot acolo sunt primiţi musafirii, cei care se pot arăta mai impresionaţi de design, decât proprietarii. Dar pentru a face o combinaţie între util şi estetic se poate dovedi a fi o provocare majoră. În acest spaţiu, canapeaua joacă un rol crucial. În funcţie de ea trebuie ales covorul  precum şi modul în care se decorează pereţii.

„Atunci când se caută un covor, trebuie ştiut că acesta trebuie să se întindă pe aproximativ 60% din suprafaţa camerei. Dacă în cameră există o canapea care are o cuvertură până la podea, atunci toate picioarele acesteia trebuie să stea fie pe covor, fie în afara covorului. Doar modelele cu picioare înalte se pot aşeza după bunul plac, inclusiv cu două picioare pe covor şi două în afara acestuia”, arată Maria Trepcea, decorator interior.

Mini-expoziţiile de artă de deasupra canapelei nu trebuie să fie mai mari decât aceasta

Pentru cei care preferă să transforme peretele de deasupra canapelei într-o mini-expoziţie de artă, este bine de ştiut că spaţiul de expunere nu trebuie să fie de aceeaşi lungime cu canapeaua. De asemenea, marginea inferioară ar trebui să fie la aproximativ 20-25 de centimetri deasupra canapelei. Similar, canapeaua determină şi caracteristicile măsuţei de cafea.

„Masa de cafea trebuie să fie de aproximativ două treimi din canapea şi cu câţiva centimetri mai scundă decât locurile de şezut. În general, aceasta are cam 35-40 cm. Între masă şi canapea trebuie să fie lăsaţi cel mult 50 de cm, în aşa fel încât să se poată trece printre cele două, dar totuşi să fie suficient de aproape încât să îţi poţi lua cafeaua fără să te ridici”, continuă Maria Trepcea.

Pernele de canapea sunt de efect, dar şi acestea trebuie alese strategic, pentru a arăta spectaculos. De exemplu, pentru o canapea de dimensiuni medii, ideal este să se folosească perne pătrate, de 50 cm. Se recomandă aşezarea a două perne pe o parte a canapelei, şi a uneia, în partea opusă.

„Numerele impare sunt perfecte pentru cei care nu vor o imagine de ansamblu perfectă, ci una naturală. Recomand cu căldură modele diferite pentru fiecare pernă, sau două la fel, în cazul unui motiv foarte îndrăzneţ. În această situaţie, a treia pernă ar trebui să contrasteze prin subtilitate, atât la culoare cât şi la imprimeu”, arată Marius Rogojină, designer interior.

Dar motivele îndrăzneţe nu trebuie să acapareze camera, aşa că proprietarii trebuie să aleagă un anume obiect care să aibă această caracteristică. Pentru a atrage privirile într-un mod plăcut, acesta trebuie să fie într-unul dintre cele trei puncte cheie ale încăperii: perete, canapea sau covor.

Corpurile de iluminat trebuie alese în funcţie de spaţiul în care se vor afla, nu în funcţie de design

În cazul corpurilor de iluminat, ele trebuie alese nu doar în funcţie de design ci şi pentru funcţionalitate în spaţiul dat. De exemplu, lămpile de lectură, care se pot pune lângă canapea sau fotolii, trebuie să aibă abajurul la nivelul ochiului, atunci când se stă jos.

„Lămpile de lectură pot fi plăcute sau incomode, în funcţie de cum le alegi. Dacă abajurul nu este poziţionat corect, atunci el te poate orbi sau, din contră, nu îţi poate face destulă lumină. Mijlocul abajurului trebuie să stea, în general, la 90-100 cm de podea”, continuă Marius Rogojină.

În cazul veiozelor de podea, înălţimea de 1,70 m este ideală, arată specialiştii în domeniu. Aceştia recomandă o veioză de podea la un capăt al canapelei şi o veioză de lectură, la celălalt capăt, pentru nu a genera o simetrie perfectă. Dincolo de aceste reguli, sunt exclusiv plăcerile proprietarului. Produsele ieftine pot conduce o imagine de ansamblu la fel de plăcută ca şi cele scumpe, pentru că scopul acestor reguli este acela de a crea o imagine echilibrată şi nu una exclusivistă. Prin urmare, o casă de revistă se poate obţine cu costuri mici, dar idei mari.

CITEȘTE ȘI: Culorile oferă personalitate locuinţei. În 2014, albul iese din preferinţe

 

9 April 2014