Desi primul proiect intermediat in Romania s-a livrat abia urma cu doi ani, firma Kramer&Wagner a devenit rapid unul dintre principalii agenti de intermediere si consiliere ale proiectelor locale de retail. Cu toate acestea, in pofida portofoliului autohton in crestere, firma este cvasinecunoscuta. Asta in conditiile in care pe piata se aude mai ales de firme de prestigiu precum DTZ Echinox, Colliers sau CBRE Eurisko.

21742-krammer_bun3_neu.jpgPrintre ultimele succese ale firmei se numara Maritimo, mallul deschis azi la Constanta ocupat complet, unde austriecii au fost agent exclusiv de inchiriere.

In prezent, firma austriaca a ajuns sa aiba in portofoliul de intermediere si consiliere nu mai putin de sase parcuri de retail din Bucuresti, Cluj, Timisoara, Craiova, Constanta si Braila. Si toate astea, cu doar 12 angajati pe plan local, dintre care trei sunt juristi. „Suntem responsabili de procesul de gasire/negociere chiriasi pentru Promenada din Floreasca City, proiect al Raiffeisen Evolution, care are peste 35.000 mp. Pentru Promenada avem planificarea programata pentru finele lui 2013", a declarat Heribert Krammer (foto), unul dintre cei doi fondatori ai Kramer&Wagner.

In aceasta perioada e destul de greu ca o firma sa presteze servicii de intermediere in exclusivitate. Sunt foarte multe cazuri in care proprietarii aleg mai multi agenti. Austriecii au reusit insa sa obtina contracte doar ca agent exclusiv. „Exista si proverbul ca... prea multi bucatari pot strica supa. Am avut cateva experiente fara exclusivitate in urma cu 10-15 ani si nu a fost tocmai usor sa intermediem alaturi de alte firme de specialitate", a precizat Krammer.

Intrarea efectiva pe piata din Romania s-a produs in urma cu patru ani. De atunci, in afara de Maritimo au mai inchiriat peste 100.000 mp si au consiliat mai multi retaileri in planurile lor de dezvoltare. Firma este prezenta in mai multe tari din regiune, dar proprietati nu detine decat in Austria. Este vorba de un centru comercial detinut in coproprietate (ece-Kapfenberg), cu 20.000 mp GLA si 60 de magazine.

Expansiune si rezultate

Kramer&Wagner activeaza de aproximativ 20 de ani in domeniul imobiliar. In aceasta perioada, au ajutat la dezvoltarea a peste 20 de centre comerciale si a circa 50 de parcuri de retail. In afara de Austria si Romania, firma mai e prezenta de cinci ani si in Croatia unde are sapte angajati. De doi ani au intrat si in Bosnia Hertegovina, de jumatate de an in Serbia si de mai putin de un an au intrat si in Slovacia.

In privinta rezultatelor financiare, firma nu a oferit prea multe detalii in afara de evolutia acestora. Astfel, Kramer&Wagner a avut un rulaj mai slab in 2010 decat in 2008 si 2009. In 2011 au inceput sa revina. „Probabil ca 2012 va fi mai bun decat 2011. De fapt, in fiecare an in care exista deschideri de centre comerciale pentru care am lucrat, avem rulaje mai mari pentru ca atunci se finalizeaza niste... socoteli", spune Heribert Krammer. In plus, acesta estimeaza ca pentru prima data in istoria de 20 de ani a companiei, anul 2011 va fi primul in care vor avea in tarile din afara Austriei un rulaj mai mare decat in Austria. Romania si Croatia sunt cam la fel in privinta cifrei de afaceri a firmei.

Istoric in Romania

De la intrarea din anul 2007 in Romania, firma a furnizat servicii exclusive de inchiriere si concept pentru Militari Shopping Center, lansat in 2009 complet inchiriat. In ordine cronologica, alte doua proiecte pentru care au lucrat au fost Family Center - Botosani (6.045 mp suprafata inchiriabila, ancora principala - Kaufland cu 5.500 mp) si Family Center Giurgiu (4.260 mp GLA), deschise in 2010. In 2011, inainte de Maritimo, un alt proiect deschis pentru care au lucrat a fost Family Center Rm. Valcea (3.365 mp GLA).

Firma a adus pentru prima oara Decathlon si C&A in Romania, prin Militari Shopping Center.

Pe de alta parte, austriecii au consiliat mai multi retaileri in planurile de dezvoltare. Amintim aici doar 11 magazine Inditex (in doua centre comerciale), cinci magazine C&A, doua magazine H&M, doua magazine Intersport, doua magazine New Yorker, doua magazine Hervis. La acestea mai pot fi adaugate consilierea pentru trei hipermarketuri Auchan sau un supermarket Billa.


Sursa

31 October 2011