Mareste fontul | Trimite pe yahoo messenger | Trimite pagina unui prieten | Printeaza pagina

O nouă lege, pentru cei care vor să vândă, să cumpere sau să închirieze locuinţe

Publicat: | Autor: Mihaela Ochiană, IMOPEDIA.ro | Numar afişări: 6771

Din vara aceasta, o nouă lege va condiţiona toate tranzacţiile care implică vânzarea, cumpărarea şi închirierea unei locuinţe. Este vorba despre obligativitatea certificatelor de performanţă energetică, fără de care orice tranzacţie va fi catalogată drept nulă. Nu va mai funcţiona nicio portiță legislativă, cum este acum declaraţia pe proprie răspundere că nici vânzătorul, nici cumpărătorul, nu au nimic împotriva tranzacţiei fără acest act. Comisia Europeană nu mai permite un asemenea comportament, iar România nu vrea să se ajungă la declanşarea unei proceduri de infringement.

certificatul Schimbări legislative: impozit zero pe locuinţă, pentru cei care întocmesc certificatul energetic Certificatul energetic al locuinţelor este o obligaţie legală, dar nimeni nu pare să ia acest lucru în serios acum. Din contră, notarii chiar ... Importanţa certificatului de performanţă energetică a fost promovată intens în ultima perioadă, dar, chiar dacă îi înţeleg utilitatea, românii preferă să încheie tranzacţiile în modul tradiţional. Este şi firesc, certificatul înseamnă un cost un plus. Insignifiant, raportat la valoarea casei şi la beneficiile pe care le aduce, dar aceste aspecte nu par să conteze într-o tranzacţie în care sunt implicate atât de multe alte costuri mărunte încât tinzi să elimini orice plată suplimentară.

„Situaţia cu certificatele s-a îmbunătăţit, în sensul că lumea a aflat şi a început să accepte necesitatea certificatului. Oamenii au înţeles rolul acestui act. La început, a fost privit ca o nouă cheltuială inutilă, dar când clienţii şi-au dat seama că prin acel certificat află lucruri importante despre cheltuieli viitoare legate de acel imobil, au fost dornici să îl solicite. Totuşi, încă este loc de mai bine”, arată Emilia Cerna Mladin, preşedintele Asociaţiei Auditorilor Energetici.

Din 9 iulie, orice tranzacţie fără certificatul verde poate fi anulată

Din  vara aceasta, certificatul de performanţă energetică va fi însă obligatoriu. Orice tranzacţie care implică o locuinţă, indiferent dacă este vorba despre vânzare, cumpărare sau închiriere, ar putea fi declarată nulă, dacă această condiţie nu este respectată. Guvernul a adoptat deja un proiect de lege prin care reglementează procedura de eliberare a certificatelor de performanţă energetică a clădirilor, astfel încât actul normativ să fie în vigoare pe 9 iulie, pentru a evita o declanşarea unei proceduri de infringement din partea Comisiei Europene.

Legea va intra în vigoare în termen de 60 zile de la publicarea în Monitorul Oficial pentru ca să fie timp de procurare. Eliberarea unui certificat costă între 250 lei şi 600 lei, în funcţie de suprafaţa locuinţei. Până acum, există 1.300 de evaluatori specializaţi. În consecinţă, procesul poate deja începe. Pe măsură ce această procedură va intra în vigoare, vor apărea şi alţii, iar concurenţa pe piaţa evaluatorilor poate duce la scăderea costurilor"”, a arătat Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Costurile sunt mult mai mici decât beneficiile, în cazul certificatului energetic

Costurile sunt însă mult mai mici decât beneficiile, arată specialiştii în domeniu. Aceştia nu înţeleg cum românilor le pasă de clasa energetică a frigiderelor sau maşinilor de spălat, dar nu îi interesează de aceste performanţe când vine vorba despre cea mai importantă achiziţie din viaţa multora: locuinţa.

Cât de mult o să plăteşti întreţinerea iarna aceasta? Auditorii energetici îţi pot spune cu exactitate Întreţinerea a devenit tot mai scumpă în ultimii ani, iar liberalizarea preţului gazelor este o ameninţare care îi face pe mulţi ... Certificatul de performanţă energetică îţi dă consumurile clădirii pentru încălzire, pentru apă caldă, pentru climatizare, pentru ventilare, pentru iluminat, îţi spune în ce clasă energetică se încadrează în funcţie de consumuri. Este important să ştii pe ce dai banii, pentru că multe dintre construcţiile situate în cele mai scumpe zone au probleme foarte mari. În mod normal, ar trebui să plăteşti şi calitatea produsului, nu numai zona. Sau măcar să ştii la ce te înhami. Dacă ştii în ce clasă energetică eşti, ştii la ce cheltuieli să te aştepţi cu întreţinerea”, arată Corina Mardari, director comunicare Asociaţia Auditorilor Energetici.

La fel de reticenţi sunt şi marii investitori din România

Reticenţa nu se simte însă doar la clienţii obişnuiţi, ci şi la marii investitori din România.

„Mulţi dezvoltatori nici nu ştiu ce înseamnă  un certificat verde. Ei ştiu doar că nu pot să o vândă, dacă nu e verde. În curând, va exista şi o cultură a acestui segment. În SUA, a durat 10 ani pentru a trece de la un simplu concept la implementarea lui la două treimi din clădiri care aplică sau folosesc standardele Leed. Nu cred că va dura aşa de mult în România, piaţa se mişcă mai repede. Este o ţară mai mică, populaţia mai mică”, spune Randy Tharp, managing director Epstein în cadrul Real Estate Club.

Este de aşteptat ca schimbările să fie din ce în ce mai puternice până în anul 2020, când reglementările europene vor impune folosirea surselor regenerabile de energie. Momentan, doar 15% din totalul energiei la nivel mondial este regenerabilă.

CITEȘTE ȘI: Vilele care produc bani: se găsesc în Bucureşti, sunt libere şi pot fi folosite integral sau partiţionat Într-o economie atât de dificilă, este reconfortant să ştii că proprietatea pe care o deţii poate produce bani. În Bucureşti, sunt ... Vilele care produc bani: se găsesc în Bucureşti, sunt libere şi pot fi folosite integral sau partiţionat

Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:

Ai un comunicat de presă de publicat?

 
RSS
Primeste stirile pe e-mail

OFERTE RECOMANDATE
Iancului , SC: 280 mp
Magheru , SU: 50 mp, 2 cam.
Splaiul Unirii , SC: 95 mp, 3 cam.

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video