Cei mai mulţi românii ar alege să investească un câştig de un milion de euro în cumpărarea unei case sau extinderea locuinţei, la fel ca majoritatea populaţiei din Europa Centrală şi de Est şi Orientul Mijlociu, iar o categorie importantă ar deschide propria afacere, potrivit unui studiu Synovate.

"Întrebaţi despre cum ar investi un câştig de un milion de euro, 37% dintre consumatorii din România au răspuns că ar cumpără o locuinţă sau o casă mai mare pentru a locui, la fel ca locuitorii din toate celelalte state incluse în sondaj cu excepţia celor din Emiratele Arabe Unite.

Deschiderea propriei afaceri a reprezentat a doua opţiune în România, preferată de 15% dintre consumatori", se arată în studiul realizat de compania de cercetări de piaţă Synovate, transmis Mediafax.

Totodată, 11% din românii intervievaţi au răspuns că ar cheltui câştigul de un milion de euro pentru chestiuni legate de stilul de viaţă, cum ar fi cumpărarea de maşini, bunuri sau vancanţe. La nivel regional, opţiunea de a utiliza un câştig de un milion de euro pentru investiţii imobiliare a fost numită de 50,2% dintre respondenţii din Ungaria, de 44,1% dintre cei din Cehia şi de 43,6% dintre ruşi.

Pe de altă parte, 16% dintre români anticipează că situaţia financiară personală se va înrăutăţi în viitorul apropiat. În acelaşi timp 16% dintre români au un sentiment de insecuritate cu privire la partea financiară, acesta fiind al şaselea cel mai ridicat procent obţinut în statele incluse în sondaj, după Rusia (36%), Ungaria (27%), Bulgaria (25%), Turcia (25%) şi Ucraina (22%).

"Având în vedere procentul relativ ridicat dintre consumatorii români care se simt expunşi financiar, pesimismul general privind viitorul şi dorinţa multor oameni de a-şi cumpăra o locuinţă sau de a-şi extinde domiciului actual, există oportunităţi evidente pentru ca băncile să-şi extindă portofoliul de produse şi servicii în condiţiile economice adverse din prezent", a declarat directorul pentru România al Synovate, Carmen Wieck.







Sursa

14 April 2010