O casă pe pământ şi, poate, o casă de vacanţă, undeva la mare. Asta îşi doreşte acum Oana Sârbu. Iar dacă locuinţa de vacanţă nu este o prioritate, artista speră să scape cât mai repede de traiul la bloc. În timp ce alţii preferă casele din afara Bucureştiului, Oana spune deschis că vrea să stea în continuare în oraş.

17019-principala.jpg„Eu sunt bucureşteancă get beget. Şi părinţii mei la fel. Şi ne-am născut - nu ştiu exact ce punct cardinal e acolo - dar e vorba despre zona mai veche a Capitalei, anume ce ţine de zona Moşilor, Mântuleasa, Rosetti. Şi acolo mi-ar fi plăcut să locuiesc în continuare", povesteşte Oana Sârbu.

Însă dorinţa nu i s-a împlinit, iar prima sa locuinţă proprietate personală a fost o garsonieră pe bulevardul Timişoara din cartierul Drumul Taberei. A urmat căsătoria cu Virgil Popescu, iar Oana Sârbu s-a întors în centrul Bucureştiului. „Când am fost măritată am locuit cu soţul meu, cu fostul meu soţ, într-o zonă veche a Capitalei, pe strada Armenească. El mai locuieşte şi acum acolo. E o zonă frumoasă, dar era un apartament mic dintr-o vilă, un apartament unde pe vremuri locuiau servitorii care aveau intrare separată, secretă, o scărişoară aşa circulară, era foarte simpatic apartamentul. Dar într-o vilă foarte veche."

Apoi, în urmă cu vreo doisprezece ani, cântăreaţa a cumpărat un apartament în cartierul Dorobanţi. „Locuiesc de ceva timp în zona de nord a Capitalei. N-a fost alegerea mea, a fost o chestiune indusă de o prietenă a mea foarte bună care locuieşte de mulţi ani aici şi mi-a spus că e extraordinar să locuieşti în zona de nord a Capitalei", explică artista.

Nu i-a fost uşor să găsească o locuinţă pe placul său, mai ales că îşi dorea din tot sufletul să stea într-o casă veche, cu poveste. „Până să mă mut aici am căutat cam doi ani de zile o locuinţă. Am avut răbdare, am avut unde să stau şi visul vieţii mele a fost să locuiesc într-o casă veche şi cred că nu mi-am pierdut visul ăsta şi până la urmă aşa va fi, voi locui într-o casă veche. Am senzaţia că acele case construite în perioada interbelică sunt cele mai personale şi cele mai frumoase şi cele mai potrivite firii mele. Mi-ar plăcea să stau într-o casă veche renovată. Şi-am căutat, am intrat prin vreo 200 de locuinţe până să găsesc apartamentul ăsta şi toate care-mi plăceau nu mă puteam ridica la nivelul lor de preţ sau aveau probleme cu actele sau erau naţionalizate sau trebuiau refăcute cu totul ca să poţi locui într-un apartament, de exemplu, într-o vilă", îşi aminteşte cântăreaţa.

Însă aşteptarea a meritat, iar în cele din urmă Oana a găsit căminul pe care şi-l dorea, la un preţ decent. „Am investit în acea perioadă în jur de 40.000 de dolari, când am cumpărat apartamentul, acum doisprezece ani şi amenajările interioare au fost în jur de 20.000 de dolari."


După ce a achiziţionat apartamentul, cântăreaţa a apelat la specialişti în design interior şi a transformat locuinţa după bunul său plac.

„Am avut şi am în continuare doi prieteni arhitecţi. În ei a fost baza. Am demontat toţi pereţii inutili şi am creat un spaţiu foarte amplu. Acum a fost puţin reamenajată pentru că pe lume a venit şi băieţelul meu, care acum are doi ani şi-un pic, şi am reamenajat întreaga locuinţă pentru el. Este o casă colorată. Zona de nord este pe culori verde-albăstrui şi baia dormitorului la fel, am demontat peretele dintre cele două domitoare şi-am făcut un dormitor foarte mare, şi zona cealaltă de lumină, unde se locuieşte în timpul zilei, este pe culorile roşu-galben, la fel şi baia de serviciu, tot roşu-galben, steagul Spaniei. Camera copilului este pe culorile bleu, albastru, galben şi verde-albăstrui", povesteşte Oana, care a fost foarte practică atunci când a amenajat apartamentul. „E o casă din care, dacă mă mut, nu iau nimic. Pentru că toate rafturile sunt din rigips şi toate spaţiile care s-au creat în perete sunt făcute cu rafturi de lemn sau de imitaţie de lemn."

Chiar şi acum, la mai bine de un deceniu de când s-a mutat aici, Oana Sârbu e tare mulţumită de decizia pe care a luat-o şi vorbeşte cu drag despre locuinţa sa. „Este o casă foarte veche. E o casă personalizată. E o casă de femeie artistă. Are un fel boem aşa, în ea. Am acolo tot felul de accesorii primite sau adunate de peste tot de prin lume pe unde am fost şi asta dă personalitate casei. Este una din locuinţele unde eu locuiesc cel mai mult. Nu locuiesc numai aici, însă este casa la care nu voi renunţa niciodată. Îmi place foarte tare să am locul meu unde mă simt foarte bine", punctează cântăreaţa.

Cât despre zonă, artista mărturiseşte că există multe avantaje. „Este o zonă cu multe parcuri, foarte multe parcuri, pe când aveam căţeluşa îmi era lesne de ieşit cu ea în orice parc, e o zonă verde. Şi accesele la aeroport, la gară, la televiziuni, cafenelele unde te poţi întâlni cu prietenii."

Cartierul Dorobanţi are însă neajunsurile sale. „Dezavantajele sunt zgomotele, dar nu cred că este zona cea mai zgomotoasă din Bucureşti. Un dezavantaj foarte mare e faptul că e-mpânzit de cerşetori şi de oameni din ăştia care fac legea-n parcări şi care ar putea fi foarte uşor daţi la o parte, dar se vede treaba că nu se vrea acest lucru."

În ceea ce-i priveşte pe cei care locuiesc în vecinătate, Oana şi-ar dori mai multă intimitate. „Vecinii ideali ar trebui să nu fie. Eu sunt o persoană foarte puţin socială şi sociabilă. Îmi place să stau singură şi să nu ştie nimeni când vin acasă, când plec, să nu se uite nimeni pe gaura cheii. Nici eu, la rândul meu, nu mă uit şi aş vrea ca lucrul ăsta să fie respectat, dar e imposibil, chiar şi într-un cartier de vile. Am vecini ok. E un bloc făcut la începutul anilor 70. Sunt vecini mai curaţi, mai puţin curaţi. Sunt foarte multe apartamente închiriate. Sunt foarte multe firme. E un du-te-vino, lucru care mă deranjează puţin şi probabil pentru care o să plec în scurt timp", mărturiseşte artista, care spune însă că nu se gândeşte să dea Bucureştiul pe un alt oraş din ţară, ci vrea doar să scape de traiul la bloc. „Îmi doresc o casă pe pământ, mai ales pentru copilul meu, şi probabil tot într-o zonă din Bucureşti. N-aş putea să am o casă lângă Bucureşti, pentru că sunt citadină, sunt foarte urbană, îmi place zgomotul străzii şi îmi place să fie totul accesibil. Să cobor să-mi cumpăr o pâine, o sticlă de apă, o cafea."

Deşi iubeşte deopotrivă marea şi muntele Oana Sârbu nu are o casă de vacanţă, însă cochetează cu această idee. „N-am o casă de vacanţă. Mi-aş dori să am, dar o casă de vacanţă trebuie întreţinută."

Artista, care a călătorit foarte mult şi a văzut fel de fel de locuri din lumea largă, spune că se gândeşte să părăsească România şi să se stabilească într-o altă ţară, dar îi este foarte greu să facă acest pas. „Îmi place peste tot în lume, m-am plimbat foarte mult şi, în afară de Bulgaria, mi-a plăcut oriunde am mers. Îmi place Europa, îmi plac ţările cu ieşire la mări - la Marea Moartă, la Marea Roşie, la Marea Mediterană, dar îmi plac şi ţările mai nordice. Mi-a plăcut mult America, aş merge acolo oricând, e o altă planetă, m-am simţit bine de fiecare dată. Îmi place Parisul, e oraşul meu preferat, pe care l-am vizitat cred că vreo 10 ori. M-am gândit să mă mut de tot oriunde. Am aşa din ce în ce mai des dorinţa de a pleca din România, dar nu ştiu dacă am să fac pasul ăsta."


14 March 2011