Anotimpul cald este întotdeauna preferatul celor care vor să cumpere o locuinţă. Aşadar, proprietarii sunt avantajaţi, în această perioadă. Totuşi, anumiţi clienţi se pot face remarcaţi, din rândul tuturor celor care vizionează o proprietate, şi îi pot convinge pe proprietari să le vândă, la un preţ poate chiar mai bun decât cel solicitat iniţial. Ocaziile favorabile clienţilor pot fi deci create, dar pentru acest lucru este nevoie de pregătiri făcute din timp şi strategii întocmite cu atenţie.

34487-mnxt.jpgPrimul criteriu pe care trebuie să îl respecte clienţii care pornesc la vânătoarea de locuinţe este acela al preţului. Ei trebuie să cunoască preţul corect pentru zona şi tipul locuinţei căutate, iar acest lucru îl poate afla fie prin studii făcute personal, fie prin colaborarea cu un agent imobiliar.

„În afară de preţul corect, clienţii trebuie să ştie care le sunt limitele şi să nu le forţeze prea tare. De exemplu, un client cu un buget de 50.000 de euro nu are de ce să vizioneze o locuinţă de 60.000 de euro. Pare un prag mic, privit din punctul de vedere al clientului, dar proprietarii nu negociază mai mult de 5-10%, şi asta în cazurile bune. În această perioadă, când creşte interesul din partea clienţilor, proprietaţii sunt tentaţi mai degrabă să scumpească proprietatea, chiar cu riscul de a nu o vinde”, arată Marius Dragnea, broker A-Z Imobiliare.

Un avans mai mare poate conduce la un preţ total mai avantajos

Tocmai pentru că sunt atât de atenţi la preţul de vânzare, proprietarii pot fi convinşi să mai scadă din pretenţii, dacă întâlnesc un client dispus să ofere un avans mai mare la precontract. O sumă mai mare arată determinare şi, dat fiind faptul că nu mulţi sunt dispuşi să o ofere, poate să îl convingă pe proprietar să aleagă clientul aparent mai generos.

„Sumele mai mari, chiar dacă cu puţin, sunt de natură să impresioneze proprietarii. Clientul care oferă un avans cu câteva sute de euro mai mare pare brusc mai bun decât toţi ceilalţi, mai hotărât să cumpere, mai demn să succeadă proprietarul în locuinţa de care acesta e legat emoţional. Un avans mai mare poate rezolva mai rapid dubiile proprietarului, potenţialele întârzieri sau probleme apărute cu creditul, iar în faţa unui alt client interesat, balanţa va înclina clar în favoarea celui care arată banii. De asemenea, un avans mai mare poate conduce la negocierea unui preţ total mai bun”, arată Maria Stroe, manager Buzz Marketing&Estate.

Discuţiile cu banca trebuie să înceapă înainte de vizionarea primei locuinţe

Oportunităţile îi favorizează pe cei pregătiţi, aşa că un lucru important care trebuie rezolvat înainte de goana după locuinţă este finanţarea. Pentru clienţii care apelează la credit, este indicat să caute o bancă şi un împrumut potrivit nevoilor lor şi să înceapă discuţiile cu instituţia financiară înainte de a viziona prima locuinţă.

„Pentru a merge la sigur, clienţii pot să se precalifice într-un program de creditare. Astfel, ei pot afla cu siguranţă la ce sumă se pot aştepta din partea băncii şi pot să caute locuinţe în marja de preţ accesibilă lor. În plus, actele oferite de bancă pot fi o dovadă de bună-credinţă pentru proprietar, care va şti cu certitudine că banii îi vor intra în cont mai rapid”, continuă Maria Stroe.

Chiar dacă proprietarul şi clientul sunt pe baricade diferite, înţelegerea nu ar trebui să lipsească dintr-o tranzacţie imobiliară. Acest lucru poate conduce la avantaje pentru ambele părţi, atât timp cât există loc de negociere. De exemplu, un client care este de acord să prelungească perioada în care trebuie eliberat apartamentul, poate obţine un preţ final mai bun.

„De multe ori, fiecare parte este atât de încrâncenată să îşi vadă doar interesul propriu, încât se poate ajunge la blocarea unei tranzacţii avantajoase pentru toată lumea. Acesta este momentul în care agentul imobiliar joacă un rol crucial şi poate duce la detensionarea şi continuarea negocierilor”, arată Marius Dragnea.

Nu în ultimul rând, clienţii trebuie să fie atenţi la detalii. Ei trebuie să se asigure că nu vor exista surprize neplăcute: să verifice documentele proprietăţii, certificatele şi extrasele care arată că locuinţa pe care vor să o cumpere nu este grevată de nicio datorie, precum şi să fie atenţi la viciile ascunse, precum cele legate de utilităţi, structura de rezistenţă şi izolaţii.

CITEŞTE ŞI: Cum stabileşti preţul şi ce trebuie să faci ca să vinzi locuinţa în maximum trei săptămâni?


23 June 2014