Mareste fontul | Trimite pe yahoo messenger | Trimite pagina unui prieten | Printeaza pagina

Piața office: livrări record, în 2016 – peste 400.000 mp de noi birouri, în București

Publicat: | Autor: Raluca Joiţa, IMOPEDIA.ro | Numar afişări: 1243

Segmentul spațiilor de birouri se bucură de cea mai intensă activitate din piața imobiliară. Anul 2016 va aduce un record pentru acest segment: se vor livra 408.000 mp de noi birouri, creșterea fiind de peste 500% față de anul anterior, potrivit datelor CBRE. Volumul livrat este cu 10% mai mare decât cel din anul 2009, an în care s-a înregistrat maximul istoric al pieței imobiliare locale.

Piața office: livrări record, în 2016 – peste 400.000 mp de noi birouri, în BucureștiSpațiile de birouri continuă să reprezinte un business profitabil, fapt confirmat de numărul mare de noi proiecte. Schimbarea legislației de la finalul anului 2015 are un impact pozitiv asupra acestui segment, numeroase companii fiind obligate să se orienteze către clădiri de birouri de calitatea superioară. Comparativ cu anul tocmai încheiat, în București, în 2016, va fi livrat un volum de peste cinci ori mai mare de spații de birouri, respectiv 408.000 mp, față de 72.500 mp. Conform CBRE, acesta reprezintă un record pentru piața din Capitală, depășind cu zece procente maximum atins în urmă cu șase ani.

„Este al doilea an consecutiv în care se consolidează tendința, remarcată încă din 2014, de creștere a cererii de spații noi și de extindere a spațiilor închiriate, în detrimentul simplelor renegocieri care au caracterizat perioada de ezitări și neîncredere a pieței din anii trecuți. Este un semnal excelent de creștere a încrederii în piața din România, în linie cu creșterea economică generală comunicată de către Institutul Național de Statistică. cifrele vorbesc: business-urile noi care au nevoie de spații de birouri au dublat practic cererea în ultimii doi ani, de la 28.700 mp în 2013, până la 52.800 mp în 2015”, precizează Mihai Păduroiu, Head of Office Agency, CBRE Romania.

Volumul total de spații de birouri închiriate anul trecut a fost de 240.000 mp, cu 20% mai puțin decât în 2014. Cifrele din 2015 reprezintă „rezultatul contextului de piață din anii de criză 2009-2010, când au fost încheiate puține tranzacții, marea majoritate pe cinci ani. Astfel, anul trecut au expirat puține contracte, adică puțini chiriași au fost în situația de a căuta spații și este de așteptat ca închirierile să își reia creșterea din 2016, datorită numărului substanțial de mandate care se așteaptă a fi încheiate în urmăoarele 9-12 luni”, se arată în cel mai recent raport CBRE.

Pentru anul 2017, este planificată livrarea a încă 315.000 mp, astfel că spațiile livrate în perioada 2016-2017 vor reprezenta o treime din totalul spațiilor de birouri existente în București. Vestul Capitalei va fi zona cu cea mai mare dezvoltare: aici vor fi livrate mai bine de jumătate din spațiile de birouri inaugurate în 2017.

„Tendințele de reconfigurare de pieței imobiliare arată clar o migrare a cererii din Nord și Pipera spre Vest, ceea ce va conduce la o dinamizare a pieței din București. Cea mai activă industrie pe piața imobiliară continuă să fie cea de IT&C; companiile din acest sector au închiriat, în ultimii trei ani, 330.000 de mp de spații de birouri, în 2015 cererea acestora reprezentând 51% din cererea totală”, conchid reprezentanții CBRE.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

 

Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:

Ai un comunicat de presă de publicat?

 
300Imopedianew.jpg

RSS
Primeste stirile pe e-mail
OFERTE RECOMANDATE
Baneasa , SC: 390 mp
Prelungirea Ghencea , SC: 50 mp, 1 cam.
gama300_250.jpg
TOPURI IMOPEDIA.ro
Cele mai noi comentarii

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video