Apartamentele bucureştene s-au vândut cu 14,16% mai ief­tin, în medie, în primele trei luni ale anului, faţă de perioada similară a lui 2010, conform datelor Institutului Naţional de Statis­ti­că. Ieftiniri foarte pronunţate în Capitală au avut loc în perioada ianuarie - martie, când apartamentele s-au vândut cu aproape şase la sută mai ieftin (mai precis cu 5,82%) comparativ cu trimestrul patru al anului trecut. În restul ţării, apartamentele s-au vân­dut cu aproximativ 10,40% mai ief­tin, în primul trimestru, faţă de primele trei luni ale anului trecut.

20267-preturi_apartamente.jpgCasele de la ţară s-au vândut cu circa 5,5% mai ieftin în în primul trimestru, faţă de primele trei luni ale anului trecut. Preţul de vânzare al caselor din oraşe s-a menţinut aproape constant, scăderea medie fiind de doar 1,11%.

Prelucrarea datelor s-a făcut pe baza tranzacţiilor autorizate de bi­ro­u­rile notariale, conform declaraţiilor făcute de proprietari. Cifrele de la Statistică se bazează pe preţul declarat de tranzacţionare, şi nu pe cât cer proprietarii. Acesta poate fi un mare avantaj, dacă ţinem seama de faptul că în această perioadă preţurile de tranzacţionare pot să difere mult de preţurile de strigare. Un alt avantaj al datelor de la Statistică este că iau în calcul foarte multe tranzacţii din întreaga ţară.

Există însă şi dezavantaje. Acestea sunt date de faptul că nu mereu informaţiile decla­rate sunt cele reale şi că rezultatele se referă doar la medii foarte generale. Nu putem afla astfel scăderile pentru apartamente cu un anumit număr de camere şi nici diferenţele de la un cartier la altul. Aceste rezultate indică totuşi am­­ploarea trendului de scădere a pre­ţurilor, în general.


Sursa

9 August 2011