ING Bank, care de peste 15 ani are sediul central în Palatul Kiseleff de pe bulevardul bucureştean cu acelaşi nume, s-ar putea muta la toamnă în Crystal Tower, o clădire cu structură din metal şi sticlă care urmează să fie definitivată pe bulevardul Iancu de Hune­doara, în apropierea Pieţei Victoriei.

19254-2-ingbank-mfax.jpgNoua clădire de 14 etaje şi cu o suprafaţă închiriabilă de peste 18.000 de metri pătraţi îi aparţine omului de afaceri Michael Stanciu, care controlează şi firma de proiectare în domeniul ingineriei Search Corporation, potrivit unor surse de pe piaţă.

Sursele citate afirmă că deocamdată nu fost semnate angajamente contractuale între cele două părţi, discuţiile fiind în derulare.

Conform informaţiilor disponibile, con­tractele de închiriere încheiate de olandezii de la ING pentru sediul central din Kiseleff, precum şi pentru birourile din complexul

S-Park, unde funcţionează divizia retail, ar urma să expire în această vară.

De aici şi apariţia discuţiei pentru o eventuală mutare a activităţilor din cele două sedii amintite în noul turn de lângă Piaţa Victoriei. Reprezentanţi ai dezvoltatorului Crystal Tower afirmau recent că primii chiriaşi s-ar putea muta începând cu luna septembrie. Olandezii au evaluat inclusiv varianta unei prelungiri a contractului pentru clădirea din Kiseleff, devenită de-a lungul timpului un simbol asociat brandului ING pe piaţa locală. ING a fost prima sucursală deschisă de un mare grup bancar internaţional în România după 1990. Chiar dacă a pornit ca o bancă elitistă, cu servicii pentru companii mari şi apoi pentru clienţi persoane fizice cu averi considerabile, în ultimii ani şi-a dezvoltat un profil de bancă universală, depăşind în 2010 pragul de un milion de clienţi de retail.

Palatul Kiseleff este o clădire istorică datând de la începutul secolului trecut, fostă reşedinţă a Casei Regale în anii '30. În 1994 când ING a venit în România, primul sediu a fost la World Trade Center care era singura clădire cu birouri de top la vremea respectivă. Ulterior, în Kiseleff, olandezii au îmbinat aerul de clădire istorică şi amenajările moderne.

Schimbarea sediului central ar urma să susţină schimbarea de statut al ING ca instituţie de credit locală, de la bancă elitistă la bancă pentru toate categoriile de clientelă.

Turnul Crystal are înălţimea de 72 de metri, patru etaje subterane pentru parcare şi patru lifturi panoramice. O zonă a parterului este amenajată special pentru a deveni sediu de agenţie bancară, accesul fiind posibil şi din Că­­derea Bastiliei. Potrivit estimărilor de pe piaţă, chiria ar putea ajunge la 15 euro pe metru pătrat, în funcţie şi de forţa de negociere a clientului.

Clădirile turn de sticlă sunt tipul preferat de sediu pentru bănci. UniCredit îşi con­stru­ieşte unul pe Bulevardul Expoziţiei, iar Raif­feisen are un proiect pe Barbu Văcărescu.


Sursa

17 June 2011