Un singur metru pătrat din centrul Manhattanului costă cât un apartament întreg din București. Dar vederea către Central Park este unul dintre principalele atuuri ale locuințelor din One 57, cel mai costisitor zgârie-nori din New York. Deși a fost dată în folosință de mai puțin de un an, construcția destinată miliardarilor nu a fost scutită de neplăceri.  

38681-11.jpgExtravagant și spectaculos, ansamblul rezidențial One 57 este dovada faptului că piața imobiliară din New York este, din nou, în plin avânt. Cu o înălțime de peste 300 metri, zgârie-nori-ul din centrul Manhattanului a fost desemnat cea mai scumpă clădire din New York, din punct de vedere al prețului mediu de tranzacționare a locuințelor: potrivit unul raport realizat de CityRealty, acesta a fost de 60.326 dolari/mp, în 2015, în creștere cu aproape 20% față de anul trecut.

Inaugurată în 2014, Clădirea Miliardarilor (după cum este denumită neoficial) a fost concepută de arhitectul francez Christian de Portzamparc, fațada proiectului fiind asemănătoare unei cascade. Primele 39 de etaje ale clădirii sunt ocupate de hotelul The Park Hyatt, restul fiind ocupate de 95 de apartamente ultra-luxoase. Cu toate că, în general, cumpărătorii încearcă să își păstreze anonimatul, potrivit presei de peste ocean, aici și-au stabilit deja reședința magnați precum Lawrence Stroll, Silas Chou sau Andrey Dubinsky.

  • Unul dintre penthouse-urile din One57 s-a vândut, anul acesta, cu 100,5 milioane dolari (acesta fiind cel mai scump apartament vândut vreodată în New York)
  • Amplasat la ultimele două niveluri, apartamentul are o suprafață de puțin peste 1.000 mp. Fiecare cameră are pereți de sticlă, pentru a putea fi admirată priveliștea excepțională spre Central Park
  • Printre facilitățile pe care le au la dispoziție locatarii din One57, se numără o bibliotecă, un teatru, sală de fitness, piscină, dar și servicii de curățenie, catering, spa sau îngrijire a animalelor de companie

Deși este unul dintre cele mai luxoase proiecte din Manhattan, One57 nu a fost scutit de publicitate negativă, cauzată de evenimente neplăcute. În toamna lui 2012, în timpul lucrărilor de construcție, una dintre macarale s-a prăbușit parțial, fiind nevoie de evacuarea a mii de persoane, pentru o perioadă de câteva zile. Numeroși antreprenori care își aveau birourile în zonă au chemat în instanță constructorii, din cauza zilelor de lucru pierdute. Apoi, în primăvara anului 2014, un incendiu a izbucnit în spațiul de descărcare a materialelor, afectând și proprietatea vecină. Locatarii din imediata apropiere au fost evacuați, însă motivele incendiului au rămas necunoscute.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

 

10 November 2015