Opinia ANEVAR faţă de reevaluarea clădirilor pe firmăVor, nu vor, persoanele juridice trebuie să reevalueze periodic clădirile pe care le deţin. Aşa prevăd Standardele de Raportare Financiară.

În plus, spune domnul Adrian Vascu, preşedintele ANEVAR, „este o măsură pe baza căreia situaţiile financiare ale unei companii vor prezenta elementele de active imobilizate la valori juste".

Ce impozit trebuie să plătească persoanele juridice pentru construcţiile deţinute? Calculul este simplu: se aplică o cotă procentuală asupra valorii de inventar a construcţiei, înregistrată în evidenţele contabile. Codul fiscal reglementează aceste procente, şi ele sunt în prezent de două categorii, pentru care cotele sunt cuprinse intre:

- 0.25% şi 1.5% asupra valorii de inventar pentru clădirile care au avut reevaluare în ultimii 3 ani;
- 5-10% asupra valorii de inventar, dacă clădirile nu au fost reevaluate în ultimii 3 ani.
Pentru fiecare localitate, cota exactă este stabilită prin Hotărârea Consiliului Local.

Aşadar, cine a „uitat" să-şi reevalueze clădirile, plăteşte scump.

„Evaluarea este necesar a fi efectuată cu o anumită frecvenţă, astfel încât situaţiile financiare să prezinte valori juste. Nici o operaţiune de evaluare nu este obligatorie, dar având în vedere atât prevederile Codului Fiscal, cât şi evoluţia pieţei imobiliare, cred că cel mai târziu la 3 ani ar trebui făcută această reevaluare, iar în condiţiile actuale, recomand ca evaluarea să fie făcută anual. Va fi un sprijin decizional foarte important pentru investitori", punctează domnul Vascu.

E bine de ştiut că, la reevaluare, valoarea rămasă de amortizat a clădirii va deveni valoarea de piaţă estimată în conformitate cu Standardele Internaţionale de Evaluare. „Dacă va creşte sau va scădea, depinde foarte mult de baza la care ne raportăm. Dacă nu a fost făcută o evaluare anul trecut, atunci factorii care vor conduce la o ajustare a valorii faţă de valoarea contabilă sunt multipli. Cu cât evaluările se fac periodic şi pe aceeaşi bază, e firesc ca valorile rezultate să urmeze tendinţa pieţei proprietăţilor respective.

În termeni de impozite pe clădiri, e important de precizat că acestea se plătesc ca şi cotă asupra valorii de inventar şi nu asupra valorii ramase de amortizat. În determinarea acestora, pe lângă rezultatul evaluării, şi tratamentul contabil de recalculare al valorii de inventar va avea un rol semnificativ", a mai spus domnul Adrian Vascu, preşedintele ANEVAR.

 

16 December 2008