Chiriile pentru spatiile de birouri au scazut cu pana la 30%, spune Dragos Dragoteanu, analist imobiliar si patronul agentiei Euroest. Acesta este un moment potrivit pentru cei care vor sa faca economii printr-o relocare.

26966-bizwiz.jpgDragoteanu a explicat, intr-un interviu acordat Business24, cum vor evolua preturile proprietatilor in perioada urmatoare, daca este acum momentul potrivit pentru investitii pe piata imobiliara si de ce a ales BCR sa acorde credite imobiliare numai in moneda nationala.

Oferta pentru spatii de birouri a crescut de doua ori, anul acesta, comparativ cu 2008, iar preturile au scazut considerabil. Este acesta un moment potrivit pentru investitii imobiliare?

Cererea a fost permanenta, dar important este pretul. Fata de 2008, preturile sunt cu 20-30% mai mici. Inchirierea nu este o investitie, ci o necesitate. Investitia este doar atunci cand cumperi.

Pe segmentul chiriilor, faci o afacere doar daca te muti de la 18 euro pe metrul patrat, pana la 12 euro pe metrul patrat, in conditii similare. Cererea poate sa creasca numai in conditiile in care sunt oportunitati pe piata. Daca cineva vrea sa isi reduca cheltuielile, poate sa faca o relocare a spatiului, de la un contract unde are un pret mare, la unul unde are un contract mai ieftin.

Ce este mai avantajos pentru un investitor, sa inchireze, sa cumpere sau sa "profite" de o executare silita?

Cel mai avantajos este sa isi micsoreze costurile legate de chirie, in orice forma. Daca gaseste un spatiu la fel de bun, dar la fel de mic, are sens relocarea. Daca are un spatiu pe care il poate cumpara si il poate amortiza in cinci, sase ani de zile, atunci are sens investitia. In cazul in care gaseste o oportunitate si vrea sa cumpere un spatiu scos la licitatie, cu siguranta ca aceasta ar fi cea mai buna varianta.

BCR a anuntat ca va acorda credite imobiliare numai in lei, pentru a proteja clientii de riscul valutar. In ce fel afecteaza aceasta decizie piata imobiliara? Asistam la crearea unui precedent?

BCR este cea mai mare banca din sistem si obliga, in acest moment, pe cei care vor sa ia credite pentru Prima casa, sa se imprumute in lei. Acest lucru este o dovada ca vor sa castige mai mult, sufocand creditarea in euro, in avantajul creditelor in lei, care sunt mult mai scumpe.

Bancile sunt destul de sceptice cand vine vorba de acordarea creditelor imobiliare, iar acest lucru dauneaza tranzactiilor desfasurate pe piata imobiliara. Cat credeti ca va mai dura acest "blocaj"?

Pana cand vor face curatenie in portofoliul imobilelor pentru care s-au dat credite si care s-au dovedit a fi neperformante. Valoarea garantiei este mai mica decat valoarea bunului imobiliar pe care l-ar putea vinde. Pana cand nu se face curatenie si nu vor fi alte reguli, vor fi de cinci ori mai atente cum dau credite si in ce conditii.

S-au inasprit conditiile de creditare, iar valoarea garantiilor este mult mai mare decat era inainte. Creditul in lei se doreste a fi promovat, dar este foarte scump. Creditul in valuta comporta riscuri, pentru ca poate sa creasca EURIBOR. Bancile sunt "fripte" si in conditiile in care economia este blocata, este foarte greu de presupus ca bancile vor debloca procesul de creditare.

Ce parere aveti despre un potential program, simliar celui guvernamental "Prima Casa", dar adresat investitorilor?

Orice suma sponsorizata sau sustinuta de stat este un punct de atractie pentru cei care vor in continuare sa investeasca. Imi este greu sa cred ca statul va veni, in conditiile actuale de piata, sa spuna ca va mari plafonul de la 60.000 de euro la 100.000 de euro, de exemplu.

In ulitmii trei, patru ani, valoarea medie a tranzactiilor prin programul guvernamental a fost de 40.000 de euro. Ar fi destul de greu pentru guvern sa faca un program similar cu Prima Casa, dar adresat investitorilor.

Preturile au scazut aproape constant, in ultimii ani. Cum vor evolua preturile pe piata imobiliara anul viitor?

Vor scadea in continuare si in urmatorul an.

Tinand cont de faptul ca preturile sunt mai mici acum, in comparatie cu 2008, mai ramane piata imobiliara locala atractiva pentru investitorii straini?

Investitorii straini au probleme in tarile lor si pana cand nu si le rezolva, este greu de presupus ca vor sa investeasca in tari emergente, cum este Romania. Aici, chiar daca preturile scad, investitorii nu gasesc oportunitati pe placul lor. Atata vreme cat exista recesiune la nivel european, acestia pot gasi oportunitati in propriile tari, iar Romania trece pe plan secundar.

 

Sursa

19 October 2012