Bucureștiul este unul dintre cele mai nesigure orașe din lume, în cazul unui seism de proporții. Clădirile sunt vechi, construite prost și aglomerate peste limita siguranței. În plus, apropierea de Vrancea este un pericol în sine, iar terenul argilos pe care se află cele mai multe dintre blocurile orașului complică și mai mult situația. În acest context, Sorin Oprescu, primarul Capitalei, a propus un set de soluții care ar trebui aplicate cât mai rapid, pentru a minimiza pe cât se poate impactul unui mare seism.

36493-bulina_rosie.jpgStudiul Primăriei București arată vulnerabilități mari ale Bucureștiului, în perspectiva unui seism puternic. Cel mai mare oraș al României este pe locul 10, la nivel mondial, în termeni de risc seismic, precum și capitala cu cea mai mare expunere seismică din Europa. În plus, orașul este caracterizat de distanțe epicentrale relativ mici față de Vrancea, respectiv 100-170 de km, distanțe care sunt comparabile cu adâncimea focarelor acestor cutremure, respectiv 60-170 km. Iar terenul argilos din zonele de est, sud și centru cresc riscul pentru populație. Acestea sunt lucruri pe care nu le putem controla, dar multe probleme au fost generate pe măsură ce orașul s-a extins.

Bucureștiul aduce riscuri mai mari decât orice alt oraș al țării, din cauza concentrării de clădiri și populație care sunt incomparabile cu provincia, în special în zona centrală. Fondul de clădiri construite între anii 1930-1945 se ridică la câteva sute, sunt blocuri din beton armat, cu înălțime mai mare de patru etaje, construite într-o perioadă în care nu existau cunoștințele necesare realizării unor structuri de beton armat cu această înălțime. Ceri mai mulți specialiști sunt de părere că cele mai vulnerabile clădiri din București sunt cele construite înainte de intrarea în vigoare a codului de proiectare seismică din 1978”, a declarat Sorin Oprescu.

Momentan, numărul clădirilor consolidate este absolut neglijabil

Potrivit statisticilor prezentate de Sorin Oprescu, în București există în total 114.000 de imobile, respectiv 804.000 de apartamente. Raportat la aceste cifre, volumul clădirilor expertizate este insignifiant: 2.500 de cladiri.

S-a constatat ca 186 de imobile se înscriu în categoria risc 1 - pericol public, din care majoritatea, peste 92% au fost construite înainte de 1940. Dintre acestea, 85 de clădiri au peste 5 etaje, 46 de cladiri au peste 8 etaje (24%), iar 59 de clădiri au sub 4 etaje. Cele mai multe probleme sunt în centrul istoric, unde clădirile au fost ridicate în special în perioada interbelică și au trecut prin câteva seisme majore, fără a fi consolidate corespunzător după aceea. Acest fond este prioritatea zero a consolidărilor”, continuă primarul Capitalei.

Dar nici clădirile care nu au bulină roșie nu sunt mai sigure, în totalitatea lor. Riscul se împarte diferit, în funcție de sectoarele Capitalei. Astfel, cele mai afectate zone , în cazul unui cutremur, sunt sectoarele 1, 2 și 3.

Ne este clar că prognozele, în ceea ce privește amploarea pagubelor în urma unui cutremur sever, sunt foarte dure și că problema de securizare a clădirilor este mult mai amplă și în nici un caz nu se poate referi doar la clădirile cu bulină. Trebuie să atragem atenția asupra faptului că, în opoziție cu percepția generală, în afara zonei centrale a Capitalei - teritoriul 'bulinelor roșii', există un număr mare de construcții de locuințe insuficient protejate față de acțiunea seismică", a precizat edilul.

Anul acesta ar putea fi consolidate încă 20 de clădiri

În acest an, se va finaliza faza de proiectare pentru 28 de clădiri cu risc seismic și ar putea începe lucrările de consolidare pentru alte 20 de clădiri, unele dintre ele cu peste 200 de apartamente. Dar acest lucru nu se poate face fără acordul tuturor proprietarilor din respectivele imobile.

Sunt nemulțumit și îngrijorat de ritmul lent al lucrărilor de consolidare, iar principalul motiv pentru acest blocaj este tocmai refuzul proprietarilor de a coopera. Ei refuză să semneze contractele de consolidare, nu permit intrarea constructorilor, blochează întregul demers. În acest sens, ar trebui modificată legislația pentru a nu condiționa consolidarea de acordul tuturor proprietarilor. Ar mai trebui introduse standarde de cost pentru consolidare, interzicerea activităților comerciale la parterul clădirilor cu risc seismic și condiționarea închirierii sau vânzării apartamentelor din imobilele cu risc seismic de obținerea, pe cheltuiala proprietarului, a unui certificat seismic, care să îl prevină le cumpărător sau pe chiriaș asupra pericolului la care se expune”, arată Sorin Oprescu.

În cazul unui cutremur major, municipalitatea este pregătită să asigure aproximativ 40.000 de locuri de campare pentru sinistrați, în incinta stadionului Arena Națională și în 12 săli de sport, câte două în fiecare sector. De asemenea, vor exista mai multe panouri electronice care vor acorda indicații referitoare la locurile unde se poate găsi adăpost și asistență medicală.

CITEȘTE ȘI:

27 February 2015