Pus faţă în faţă cu perspectiva demolării celei mai controversate clădiri de birouri din România, dezvoltatorul Cathedral Plaza vrea să şi facă o afacere din asta. El ameninţă că îi va trimite lui Oprescu o notă de plată de 70 milioane euro, pentru deranj. Asta înseamnă aproape dublul preţului de construcţie.

20795-cathedral_plaza.jpgDezvoltatorul Cathedral Plaza vrea să formuleze o plângere penală pentru abuz în serviciu împotriva primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, de la care pretinde 70 milioane euro. Ideea este simplă în teorie, dar istoricul recent al dezvoltatorului arată că, în practică, lupta cu statul românesc nu a fost deloc în favoarea lui. Problemele au început odată cu construcţia, în 1998, iar de atunci, dezvoltatorul a stat într-un proces permanent cu Arhiepiscopia Romano-Catolică. Aceasta din urmă a susţinut că respectiva clădire de birouri este ilegală şi afectează Catedrala Sfântul Iosif, lângă care este amplasată. După mai mulţi ani în instanţele de judecată, în vara aceasta, justiţia a dat o decizie irevocabilă în favoarea Bisericii. Construcţia a fost declarată ilegală, motiv pentru care Primaria Capitalei a trimis deja somaţii pentru demolarea clădirii, care deja este ridicată.

Daunele cerute acoperă mai mult decât construcţia şi pierderile calculate iniţial de dezvoltator

Dezvoltatorul nu a fost deloc împăcat cu vestea, la fel cum nu a cedat niciodată la poziţia lui fermă împotriva statului. Motiv pentru care acum cere daune atât de mari, încât să acopere preţul de construcţie, alte prejudicii aduse de tergiversarea situaţiei, precum şi un bonus de 5 milioane euro. Respectiv, din cele 70 de milioane euro cerute, 40 milioane înseamnă construcţia în sine şi 25 milioane euro se traduc în pierderi sub forma chiriilor neîncasate, cheltuielilor în tribunale şi dobânzile la credite, după calculele dezvoltatorului. Restul de 5 milioane se traduc, probabil, în daune morale.

Millennium Building Development, dezvoltatorul proiectului Cathedral Plaza, argumentează că înştiinţarea trimisă de Sorin Oprescu nu respectă dispoziţiile legii, privind forma şi conţinutul actelor care pot fi emise de un primar şi, prin urmare, nu produce niciun fel de efecte juridice, este hazardată și nu are niciun temei real.

CITEȘTE ȘI: 70 milioane euro pentru Cathedral Plaza, cea mai controversată clădire de birouri

 

6 September 2011