Sorin Oprescu încearcă din nou să convingă Guvernul să cumpere 3.500 de apartamente, în care să mute temporar proprietarii din clădirile care au bulină roşie. Astfel, consolidarea ar merge mult mai repede, iar pericolul ca mii de oameni şi case să dispară în urma unui cutremur ar fi minimizat. Aceasta nu este prima încercare de acest gen a lui Oprescu, care a mai avut şi anul trecut o tentativă similară de a colabora cu Guvernul pe acelaşi subiect, însă fără succes.

19379-bulina_rosie.jpgPână este gata consolidarea, bucureştenii trăiesc în pericol

Cumpărarea unor apartamente în care să se mute temporar toţi proprietarii aflaţi în această situaţie ar costa 150 milioane euro. Oprescu susţine că este datoria morală a Guvernului să facă aceste achiziţii, dat fiind faptul că în condiţiile actuale, lucrările de consolidare durează mult prea mult, iar în acest răstimp poate apărea o catastrofă care ar pune în pericol mii de oameni.

„E normal să le achiziţioneze Guvernul, pentru că dacă am fi avut bani, le luam noi. Dar în momentul de faţă, ei ar trebui să le cumpere şi să le ofere spre administrare" a declarat Sorin Oprescu, citat de cotidianul Financiarul.

Edilul şef a adăugat că sunt în toi lucrările de consolidare la clădirile cu bulină roşie, dar că ritmul de lucru şi fondurile sunt insuficiente. La momentul acesta se execută intervenţii la 275 de apartamente, pe când familiile care locuiesc în cele 301 de imobile cu risc seismic ridicat ar avea nevoie de 3.500 de apartamente.

Numărul de apartamente pe care municipalitatea le solicită Guvernului, s-ar traduce în peste 70 de blocuri de opt etaje, cu câte şase apartamente pe palier. Oprescu susţine că pe piaţa liberă există aproximativ 10.000 de apartamente finalizate.

Reconsolidarea este mai păguboasă pentru clădirile construite după 1963

Este nevoie de cel puţin 12 miliarde de euro pentru a reconsolida toate clădirile cu risc seismic (relativ 5.000 imobile), sumă calculată pentru soluţii de tip minimal. Există posibilitatea ca nivelul costurilor să fie majorat în funcţie de gradul de avarie, înălţimea clădirilor şi necesităţile de intervenţie pentru reabilitarea imobilelor.

• Pentru consolidarea clădirilor construite înainte de 1963, sunt necesare fonduri de 5,3 miliarde euro
• Pentru consolidarea blocurilor dintre 1963 şi 1977, sunt necesare fonduri de 7,3 miliarde euro

În cazul unui cutremur de peste 7 grade pe scara Richter, în Bucureşti ar fi complet dărâmate sau parţial deteriorate aproximativ 35.000 de construcţii, conform datelor Prefecturii.

Aceeaşi discuţie a mai fost şi anul trecut

În urmă cu un an, primarul general al Capitalei voia ca împreună cu Guvernul să cumpere pe credit, de la dezvoltatorii imobiliari, acelaşi număr de apartamente, tot pentru bucureştenii care locuiesc în imobile cu risc seismic.

„Guvernul este cel care poate şi are capacitatea de a se îndatora pentru a lua între 3.500 şi 4.000 de apartamente pe care să le punem la dispoziţia proprietarilor din cele 301 imobile care trebuie consolidate" susţinea Oprescu în 2010.

După multe discuţii şi declaraţii, proiectul a rămas în aer.


22 June 2011