150 de euro este scăderea maximă a preţurilor comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Prima lună de toamnă este săracă în variaţii ale chiriilor.

http://www.adevarul.ro/articole/oradea-cele-mai-mari-ieftiniri-ale-chiriilor.htmlComparativ cu aceeaşi perioadă a lui 2008, tendinţa este însă de diminuare.La o primă vedere, tabloul chiriilor din septembrie 2009 seamănă neaşteptat de bine cu cel din aceeaşi perioadă a anului trecut.

14 dintre cele 24 de oraşe analizate de „Adevărul" au rămas la aproximativ acelaşi nivel al preţurilor.

Asta chiar şi după primele săptămâni de toamnă, aşteptate cu înfrigurare de proprietari pentru a-şi majora pretenţiile. În mod şi mai surprinzător, şapte dintre cele zece oraşe care au înregistrat modificări se disting nu prin scumpiri, ci prin ieftiniri.

Locuinţele cu trei camere, ţinta scăderilor

Cel mai mare declin, în valoare de 150 de euro, a fost consemnat de apartamentele vechi cu trei camere din Oradea. Delia Szabo, managerul agenţiei locale Cardell Imobiliare, spune că, în general, acest tip de locuinţe nu se bucură de o cerere prea mare venită din partea studenţilor, ci se adresează în special familiilor.

Este însă dificil ca acest public-ţintă să susţină un nivel ridicat al chiriilor, în actualul context economic. Szabo apreciază că, faţă de jumătatea acestui an, chiriile orădene s-au diminuat, per ansamblu, cu circa 30%.

Deşi în ultimele câteva săptămâni piaţa a fost caracterizată de o uşoară creştere a cererii de apartamente, în aşteptarea începerii anului universitar, aceasta nu a fost de ajuns pentru a genera o majorare a preţurilor, după modelul anilor trecuţi.


Sursa

22 September 2009