În 2030 circa cinci miliarde de persoane din întreaga lume vor trăi în mediul urban, potrivit Naţiunilor Unite. Marile oraşe din prezent, New York, Londra, Shanghai, care au acţionat ca un magnet asupra tinerilor în căutarea unei vieţi mai bune vor fi depăşite ca ritm de creştere de oraşe mai mici.

22150-kabul_5b866a0ebb.jpg1. Beihai, China

Oraşul-port Beihai din provincia chineză Guangxi va ajunge în şapte ani să-şi dubleze populaţia. În prezent circa 1,3-1,5 milioane de chinezi şi străni locuiesc în Beihai, însă numărul lor creşte cu 10,58% în fiecare an. Economia oraşul înfloreşte de la an şi ca urmare a poziţionării în apropierea unor adevărate oraşe-mamut precum Hong Kong, Macau şi Hanoi. China încearcă că promoveze oraşul-port ca destinaţie turistică internă.

2. Ghaziabad, India

După ce populaţia Indiei a depăşit un miliard de suflete în anul 2000, analiştii estimează că peste 20 de ani indienii vor fi chiar mai mulţi decât chinezii. Ghaziabad a început să se dezvolte profitând de problemele cu infrastructura ale capitalei New Delhi, de dorinţa indienilor de a scăpa de aglomeraţie şi de înflorirea sectorului IT în zonă. În prezent, în acest oraş locuiesc peste 4,6 milioane de persoane, iar numărul lor creşte de la an la an cu 5,2%. În 2006, Newsweek a desemnat Ghaziabad drept unul dintre cele mai dinamice zece oraşe ale lumii.

3. Sanaa, Yemen

1,7 milioane de persoane locuiesc în prezent în capitala yemenită şi deşi nu este cel mai bun loc în care să-ţi duci viaţa, traiul în Sanaa este mai bun decât în oricare alt loc din Yemen. Probabil şi din acest motiv populaţia sa creşte cu o rată anuală de circa 5%. Din nefericire, creşterea populaţiei va determina probleme cu alimentarea cu apă. Şi revoltele se anunţă a fi tot mai dese, în condiţiile în care rata şomajului este printre cele mai mari din lume. Circa 40% dintre yemeniţi trăiesc cu mai puţin de doi dolari pe zi, iar inflaţia este estimată că va ajunge la circa 30% în acest an.

4. Surat, India

"Hub"-ul textil al Indiei, Surat a fost pe vremuri, în timpul ocupaţiei britanice, principalul port al ţării. Oraşul este şi în prezent un motor al exporturilor, din fabricile sale ieşind atât atât textile, cât şi bunuri de larg consum şi bijuterii. Adăposteşte circa 4,2 milioane de suflete, crescându-şi locuitorii cu circa 5% în fiecare an.

5. Kabul, Afganistan

Este considerat a fi unul dintre cele mai periculoase locuri de pe Pământ: exploziile şi atentatele sinucigaşe sunt la ordinea zilei. Întregul Afganistan este, de altfel, un imens câmp minat, populaţia văzând în capitală o şansă la o viaţă puţin mai bună, mai ales că aici îşi au sediul şi companiile venite să reconstruiască ce a mai rămas din statul arab. Kabul are şase milioane de locuitori, iar numărul lor creşte cu circa 4,74% pe an. Organizaţia Naţiunilor Unite avertizează, însă, că în 2050, dacă se va menţine ritmul actual de creştere a populaţiei, nu vor exista suficiente rezerve de apă pentru a potoli setea tuturor.

6. Bamako, Mali

Mali, care în traducere înseamnă "satul crocodlilor", este oraşul african a cărui populaţie creşte cel mai rapid, 4,45% pe an. În prezent în Mali locuiesc circa 1,3 milioane de persoane. Este port pe râul Niger şi este folosit pentru exportul de cereale şi aur.

7. Lagos, Nigeria

Lagos are dintre toate oraşele mai sus aminte cei mai mulţi locuitori. În 2010 numărul acestora era de circa 10 milioane şi este de aşteptat ca în 2015 să ajungă la 15 milioane. Va deveni, astfel, cel mai mare oraş al Africii, devansând Cairo.


Sursa

21 November 2011