Aglomeratia de proiecte anuntate pentru Bucuresti si orasele mari din tara a impins dezvoltatorii catre orasele medii si mici.

Deficitul de spatii comerciale moderne, atat in Bucuresti cat si in restul oraselor din tara, a impins dezvoltatorii sa anunte un numar de aproximativ 90-100 de centre comerciale pentru urmatorii ani, lansari facute atat cu scopul de a atrage retaileri, cat si pentru descurajarea competitiei.

"Toate orasele cu o populatie mai mare de 75.000 de locuitori au cel putin doua proiecte de centre comerciale planificate sa se deschida in urmatorii doi-trei ani. Cu toate ca la acest moment stocul anuntat nu poate fi sustinut in unele orase, dezvoltatorii vin cu concepte tot mai mari de centre comerciale, cu scopul de a-i descuraja pe competitori sa intre in anumite locatii", se arata in raportul semestrial al companiei de consultanta imobiliara Colliers International.

Competitia din orasele mari a facut ca pe harta investitorilor sa apara si orase precum Slatina, Focsani sau Bistrita - localitati care erau mai putin luate in calcul de catre dezvoltatori, dar care ofera in prezent posibilitatea de a fi primul intrat pe o piata, fie ea si de dimensiuni medii.

Cu toate acestea, calculele privind randamentele investitionale estimate de catre dezvoltatori ar putea fi gresite, tinand cont ca nivelul chiriilor ar putea sa scada in urmatoarea perioada, pe fondul inmultirii proiectelor livrate.

"Datorita nivelului ridicat al ofertei in urmatorii ani, chiria medie a centrelor comerciale va scadea cu 10-15% in urmatoarele 12 luni. Totusi, proiectele care beneficiaza de locatii si concepte foarte bune si care sunt dezvoltate de companii cu experienta, vor putea obtine chirii usor mai ridicate", apreciaza consultantii Colliers.

Peste 20 de centre comerciale au fost sau urmeaza a fi livrate in decurs de 18 luni, in perioada 1 iulie 2007 - sfarsitul anului 2008, orasele care vor cunoaste cele mai mari cresteri in ceea ce priveste stocul de spatii comerciale fiind Cluj-Napoca, Iasi, Suceava, Bacau si Targu-Mures, unde vor fi inaugurate cel putin cate doua noi centre comerciale.

Astfel, la Cluj urmeaza a fi livrate in acest an doua mall-uri de mari dimensiuni - Polus Center si Iulius Mall, care vor avea o suprafata inchiriabila de aproape 100.000 de metri patrati. Cele doua proiecte nu vor ramane singurele in orasul din centrul Transilvaniei, tinand cont ca pentru anul 2009 este anuntata livrarea altor doua proiecte - Atrium Centers si Akademia Center.

Dezvoltatorii s-au reprofilat la Iasi, oras in care sunt deja deschise doua mall-uri - Iulius Mall si Moldova Mall, astfel ca in urmatoarea perioada vor fi inaugurate doua parcuri de retail - Felicia Shopping City si Era Shopping Park. Cele doua proiecte vor suplimenta stocul din Iasi cu aproape 70.000 de metri patrati.

Cele mai multe proiecte vor fi livrate in Suceava, si anume trei, oras in care dezvoltatori precum GTC, Iulius Group si Priceton Investments & Real Estate Development investesc sute de milioane de euro in proiecte cu o suprafata totala de peste 100.000 de metri patrati, cu finalizare in 2008.

Un alt oras din Moldova a atras doua investitii importante in centre comerciale, si anume Bacaul, unde va fi livrat anul acesta atat un mall - Arena City Center, cat si un parc de retail - European Retail Park. Cele doua proiecte vor avea o suprafata inchiriabila de 65.000 de metri patrati.

O situatie asemanatoare este si in Targu-Mures, unde in acest an este asteptata livrarea unui centru comercial dezvoltat de o companie locala - Matrix Investments, si cel de-al treilea proiect European Retail Park, dezvoltat de compania belgiana BelRom.

Cate un centru comercial va fi livrat in urmatoarele luni si in Brasov (Unirea Shopping Center), Alba Iulia (Mall Alba), Piatra-Neamt (Galleria), Buzau (Galleria), Constanta (City Park), Focsani (Focsani Plaza), Galati (Euromall), Ploiesti (Perla Shopping Center), Oradea (Tiago) sau Arad (Galleria).

Pentru urmatorii trei-cinci ani este asteptata livrarea unui stoc de 2,9 mil. mp de spatii comerciale.

Sursa

11 October 2007