În următorii ani unele oraşe vor arăta ca cele din filmele science ficţion. Motivul? Inginerii şi arhitecţii dezvoltă clădiri cu un design inedit, eco şi care vor funcţiona pe baza energiei solare si eoline.

16659-2.jpgSchimbarea climatului aduce mari probleme de supravieţuire oraşelor tradiţionale, motiv pentru care arhitecţii se orientează mai mult către clădiri verzi şi sustenabile.

Rezultatul este un val de noi cladiri care arată mai degrabă luate din fileme ştiinţifico-fantastice, scrie Business Insider.

Majoritatea acestor clădiri funcţioneaza cu energie solară sau eoliană. Unele oraşe doresc să nu aibă deloc emisii de dioxid de carbon. Construirea unei astfel de lumi înseamnă eliminarea maşinilor şi înlocuirea acestora cu sisteme de circulaţie subterane, ceea ce ar face ca lumea noastră să semene mai mult cu o pagină dintr-un roman de Jules Verne.

Vezi aici noile oraşe SF construite în lume

1. Seoul: Clădirea Paik Name June Media Bridge va face legătura între fabrica Dang-Li şi Cladirea Adunarii Naţionale şi va primi energie doar de la soare. Construcţia clădirii va începe în 2012.

2. Taichung, Taiwan: această clădire va fi luminată cu ajutorul energiei solare şi eoliene şi va avea un sistem de reciclare a apei de ploaie. Până la finalul acestui an aici vor fi construite birouri, restaurante şi un muzeu.

3. Ocean: Această clădire va fi construită în Oceanul Pacific şi va fi construită din mai multe turnuri care vor pluti pe pontoane. Mai mult de 50.000 de oameni vor locui în friecare turn şi energia va proveni de la soare şi vânt.

4: Ocean: Clădirea Gyre va fi luminată cu ajutorul energiei solare şi eoliene şi va fi folosită pentru cercetare.

5. Abu Dhabi: Până in 2020, Masdar City va fi terminat, va primi energie de la soare şi vânt.

6. Londra: Clădirea în formă de triunghi numită The Shard va adăposti birouri, hoteluri şi restaurante. Construcţia se va finaliza în 2012 şi va fi cea mai înaltă clădire din Europa.

7. Sochi Russia: Acest stadion va fi gata pentru Olimpiada din 2014 care va avea loc in Rusia.

8. Qatar: Aici se construiesc o serie de stadioane luxoase pentru Cupa mondială din 2022. Al-Ryyan(cel din imagine) va primi energie de la soare, iar la exterior va fi acoperit cu panouri în care vor fi înscrise rezultatele sportive şi fazele importante ale meciurilor.

9. Dezhou, China: 80% din cladirile acestui oraş vor avea încalzitoare de apă care funcţionează cu energie solară.

10.Tokyo: Piramida Shimizu Mega-City va pluti în Golful Tokyo şi va adposti peste 750.000 de locuitori.


Sursa

1 March 2011