Cel mai impresionant proiect imobiliar din lume a prins deja viata in Marea Galbena. Songdo International Business District pare a fi o utopie verde, high-tech si post-modernista.

19451-1308920354.jpgDe obicei, zonele de business, cum ar fi Docklands din Londra sau Pudong, sunt construite pentru a maximiza timpul in care angajatii ajung la serviciu. Dar Coreea de Sud investeste zeci de miliarde de dolari pentru a construi un oras pe mare.

Motivul? Songdo nu se vrea important doar pentru mediul de afaceri corean, ci pentru intreaga Asie, conform Business Insider.

Sangdo se vrea un aerotropolis. Orasul este coreean doar cu numele, limba oficiala a Songdo fiind engleza. Sistemul de educatie al insulei va fi 70% non-coreean si chiar planul metropolei este inspirat din orase straine.

40% din suprafata Sangdo va fi verde, iar infrastructura incurajeaza ciclismul si mersul pe jos.

Dezvoltatorii coopereaza cu Cisco pentru a oferi "TelePresence" in fiecare casa, birou, scoala si spital din oras.

Suna SF? Sau este o pierdere de bani? Songdo va fi finalizat in cativa ani, 22.000 din cei 65.000 de rezidenti permanenti (capacitatea maxima) mutandu-se deja in oras.

Si China planuieste sa construiasca orase modelate dupa Songdo. Poate ca ideea nu este chiar atat de nepamanteana.

Iata cum arata acum Songdo. Insula este dominata de Northeast Asia Trade Tower, aceasta fiind si cea mai inainta cladire din Coreea de Sud.

Orasul este construit pe 1.500 de acrii de pamant, adica aproape de doua ori cat suprafata Central Park din New York. Dezvoltatorii estimeaza ca Songdo va fi finalizat pana in 2015. Intregul proiect costa 35 de miliarde de dolari.

Podul Incheon Grand, lung de 7 mile, este unul dintre cele mai lungi poduri suspendate din lume. A fost construit doar pentru a conecta Songdo de Aeroportul Incheon International.

Intregul oras este construit dupa standardele coreene si internationale ale cladirilor verzi. Unele cladiri vor avea chiar si acoperisuri verzi. Fumatul in aer liber va fi permis doar in zone delimitate.

Scoala Internationala Chadwick din Songdo va avea studenti straini in proportie de 70%.

Orasul este inca in constructie, dar 22.000 de oameni sunt deja locuitori permanenti ai Songdo. Constructiile au inceput in 2003.

Orasul va incuraja ciclismul si mersul pe jos, iar masinile electrice vor avea spatii de parcare preferentiale.


Sursa

27 June 2011