O comisie a Camerei încearcă să-i modifice cele mai importante prevederi

Ordonanţa împotriva blocurilor-ţeapă, demolată în Camera DeputaţilorOrdinul Arhitecţilor din România protestează faţă de modificările pe care deputaţii încearcă să le opereze în Ordonanţa privind urbanismul. Adoptată anul trecut, OG 27/2008 trebuia să intre în vigoare la 1 martie 2009, însă aplicarea ei a fost amânată două luni.

În acest răstimp se încearcă practic „demolarea ordonanţei", primii paşi fiind făcuţi în Comisia de Administraţie Publică şi Amenajarea Teritoriului din Camera Deputaţilor. Ordonanţa privind urbanismul stabileşte valori clare pentru doi indicatori de bază în construcţii.

Este vorba de procentul de ocupare a terenului, POT, care îţi spune pe cât la sută din terenul tău poţi să construieşti, şi coeficientul de utilizare, CUT, care, în funcţie de suprafaţa ocupată de imobil, îţi spune câte etaje poţi ridica.

Până acum, investitorii se duceau la Primărie şi puteau cere creşterea nelimitată  a acestor indicatori. Rezultatul a fost apariţia unor blocuri în zonele cu case cu parter şi un nivel sau construirea unor clădiri foarte apropiate unele de altele. În plus, cu cât CUT-ul este mai mare, cu atât numărul de maşini care vor veni în zonă este mai mare. Prin adoptarea OG 27, investitorii nu vor mai putea cere majorarea coeficientului de utilizare a terenului cu mai mult de 20 la sută. În timp, această prevedere poate ameliora şi traficul în anumite zone ale oraşului. Mai mult, ea limitează PUZ-urile speculative, făcute nu pentru a construi, ci pentru a ridica valoarea de piaţă a terenurilor, prin majorarea CUT-ului.

Altă prevedere importantă a ordonanţei este limitarea CUT la 4, prin planurile urbanistice zonale. Până acum, dacă aveai un teren pe care puteai construi P+3, pe jumătate din acesta (POT de 50%), te duceai la Primărie, făceai un PUZ şi puteai obţine construirea unui bloc de P+30 etaje. Acest lucru nu ar mai fi posibil după adoptarea ordonanţei, deoarece ea a stabilit CUT-ul maxim 4. Asta înseamnă că, pe aceeaşi parcelă unde se poate construi pe 50 la sută din teren, ai dreptul să ridici doar 8 etaje (formula este Numărul de Etaje = CUT/POT).

Dar amendamentele propuse de Comisia de Administraţie a Camerei Deputaţilor scot tocmai aceste prevederi şi împiedică realizarea pasului care ar fi stopat măcar parţial abuzurile care se fac în acest domeniu.

Sursa

23 March 2009