Mai mult decât imobiliare!!!!!!
 
Mareste fontul | Trimite pe yahoo messenger | Trimite pagina unui prieten | Printeaza pagina

Ordonanţa - traducere proastă a STANDARDULUI EUROPEAN

Publicat: | Autor: Cristina Tamaş, IMOPEDIA.ro | Numar afişări: 9571
Ordonanţa de Guvern care stabileşte noile reguli privind activitatea agenţiilor imobiliare va intra în vigoarea la începutul anului viitor. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului a ţinut cont doar de o parte din comentariile făcute de Asociaţia Româna a Agenţiilor Imobiliare.

A apărut Ordonanța privind serviciile imobiliare!Mai citeste si ...Amenzi uriaşe pentru agenţii imobiliariAgentii imobilari, transformati in detectiviCadru legal modificat pentru apartamentele noiARAI s-a opus formei ordonanţei guvernamentaleNoi reguli pentru agenţiile imobiliareDescarca ...Monitorul Oficial 795 din 27 nov 2008Opozitia ARAIUnul dintre punctele cu care ARAI nu a fost de acord şi a rămas în lege este cel care se referă la situaţia juridică a imobilului. Potrivit Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului, în cazul serviciilor de intermediere imobiliară, consumatorul trebuie informat în scris, corect, complet şi precis, încă din faza precontractuală, cu privire la situaţia juridică a imobilului.

Asociaţia Română a Agenţiilor Imobiliare
şi-a manifestat nemulţumirea faţă de acest articol şi asta pentru că aceste date se transmit strict în baza informaţiilor furnizate de către proprietar care în cele mai multe cazuri refuză/neglijează să arate agentului actul de proprietate. Iar un extras de Carte Funciară informative, deşi are caracter public poate fi obţinut doar de către un notar contra cost. Sunt proprietari care au reticente în a-ţi arăta buletinul, dar să facă declaraţii scrise, mai adaugă reprezentantul ARAI, Ruxandra Cleciu.

 De asemenea legea obligă ca toate contractele de intermediere imobiliară să conţină caracteristicile generale ale imobilului, care pot influenţa decizia de cumpărare, incluzând nivelul de finisare, dimensiuni, vechime, tehnică şi poziţionarea faţă de punctele cardinale. În ce priveşte dimensiunile, reprezentanţii agenţiilor imobiliare susţin că le este foarte greu să furnizeze aceste informaţii exacte pentru că agentul imobiliar nu este inginer de cadastru pentru a furniza "dimensiuni" exacte.  

Nemulţumiri sunt şi faţă de articolul 98. Potrivit acestuia contractul de intermediere imobiliară sau alte eventuale contracte accesorii,  încheiate între consumator şi agenţia imobiliară, nu pot conţine clauze de penalizare, care să oblige consumatorul care nu-şi îndeplineşte angajamentele contractuale, la plata unei sume mai mari decât cea pe care ar fi plătit-o, în cazul încheierii tranzacţiei.

Ruxandra Cleciu, Presedinte ARAIRuxandra Cleciu, presedintele ARAI, a avut amabilitatea de a ne acorda un interviu pe această temă:

IMOPEDIA: A apărut Ordonanţa iniţiată de ANPC, care reglementează serviciile imobiliare. Era nevoie de o asemenea iniţiativă legislativă în acest moment?
ARAI: ANPC a dorit sa "grabească" instalarea anumitor reguli pentru activitatea imobiliară. ARAI are in lucru împreuna cu ANPC şi MDLPL un  proiect de lege referitor la serviciile imobiliare. Noi am comunicat ANPC că ar fi bine ca această lege să conţină tot ceea ce ţine de serviciile imobiliare dar optiunea lor a fost să atingă şi această ramură în ordonanţa de care vorbiţi.

IMOPEDIA: La art 9 pct 4, se precizeaza ca viitorul client trebuie informat în scris, privind nivelul preţurilor şi detalii despre zona. Se practică în acest moment aşa ceva?
ARAI: Majoritatea Agenţiilor fac acest lucru; întrebarea care ne-o punem este cum se va interpreta acest lucru în cazul unor litigii şi cine va stabili daca informaţia dată de agent este ceea corectă sau se incalcă dreptul consumatorului.

IMOPEDIA: Câte agenţii imobiliare estimaţi că funcţionează în Romania şi ce efecte credeţi că va avea această ordonanţă asupra activitaţii lor?
ARAI: Sincer nu stim câte firme funcţionează cu adevarat pe sector; conform RC sunt mii dar cred ca efectiv în operaţiune sunt cam 30%

IMOPEDIA: Cum comentaţi cuatumul amenzilor prevăzute de Ordonantă?
ARAI: Insist asupra capacităţii de măsurare a încalcarii dreptului consumatorului

IMOPEDIA: În calitate de preşedinte al ARAI aţi avut ocazia sa studiati legislatia mai multor tari privind activitatea agentiilor imobiliare. Are ceva in comun textul Ordonanţei noastre cu ceea ce se practică în  străinatate sau nu?
ARAI: Sigur că da , cei de la ANPC au incercat să transpună forma Standardului pe care recent 14 ţări l-au realizat (printre care şi Romania prin ARAI) la nivel European dar, evident, nefiind lucrată de specialişti, nu s-a transpus sensul exprimat în limba engleză în proiectul de Standard.

Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:
Comentarii (43)
#43. tavi | 14.12.2008 | 20:22
0 (0/0)   
Cat despre zona anglo-saxona ... Eu in naivitatea si ignoranta mea bag si Irlanda in zona asta, si din cate cunosc agentiile functioneaza acolo ca si pe la noi.
#42. tavi | 14.12.2008 | 20:20
0 (0/0)   
Agentul imobiliar ii gaseste cumparatorului o oferta. Deci ii face un serviciu.
Agentul imobiliar ii gaseste vanzatorului un client. Deci ii face si lui un serviciu.
Serviciile se platesc, in mod normal. Deci care e problema ?
Unii vor zice ca agentul imobiliar nu poate reprezenta si pe unul si pe altul, la fel ca un avocat, care reprezinta doar o parte. Gresit . Agentul imobiliar trebuie sa fie " judecatorul" care ii impaca pe cei doi : cumparator si vanzator. Daca il favorizeaza doar pe unul inseamna ca celalat ia "teapa", si asta nu e de dorit, nu ?
#41. callas | 12.12.2008 | 16:06
0 (0/0)   
sa recapitulam:
Agentul ofera un serviciu ( bine) platit si trebuie sa-l serveasca pe cel caruia ii face serviciul, adica vanzatorului, atunci de ce e platit de cumparator?
Serviciul e asa de bine platit si pentru ca contine riscuri: reclama, prospectele, masuratori, evaluari, informatiile cerute de noua lege, etc. costa bani si s-ar putea la urma sa fie neplatite, dar fara aceste date poti fi sigur ca nu ai succes.
Partenerul de afaceri x vrea sa-si vanda proprietatea ( ca daca nu e a lui, nu are voie sa o vanda); teoretic poate sa si-o vanda si fara agent, cum fac foarte multi in zona anglo-saxona. Nu vrea sa aiba bataie de cap si atunci se adreseaza unui agent cum fac francofilii. Contractul poate fi exclusiv sau general; Agentii consacrati lucreaza numai cu contracte exclusive. In functie de felul de contract este si honorarul agentului: exclusiv: mic, general: mare. Acesta, pentru a vinde obiectul, trebuie sa stie al cui e si ce vinde, adica sa aiba de la cel care vrea sa vanda si care pune de fapt toata tevatura in miscare, dovezile respective. Daca nu le primeste, nu le poate procura sau are dubii, nu poate vande fara a insela cumparatorul.
Taxa de agent : suma si cine trebuie sa o plateasca e in strainatate stipulata in contractul de vanzare- cumparare si este directionata de notar direct catre agent. Numai ca romanii dupa 89 nu au vrut sa invete nimic de la cei care s-au lovit cu capul inaintea lor de eact aceleasi probleme, au preferat sa inventeze oul de fiecare data.
#40. tavi | 10.12.2008 | 22:41
0 (0/0)   
Spune-mi , te rog, ca nu esti agent imobiliar. Te rog eu muuult !!!
#39. titu1 | 10.12.2008 | 15:29
0 (0/0)   
multi **** sunt la putere, sa privim putin in sect 5, ......... dar ag. imob. tb sa-si faca tb. bine. nici o problema.
dar daca da **** si se trezeste un client dupa ce alergi o luna cu el si nu cump nimic si apoi verifici ca a sarit agentia, nu-i iai zambit frumos, il bagi in spital, ..................scapi mai usor.
AVIZ CELOR CARE FAC PE DESTEPTII, SI SE PLICTISESC ACASA.
#38. tavi | 07.12.2008 | 22:10
0 (0/0)   
Cat despre promisiunea de vanzare sunt de accord ca poate fi urmata de un contract de vanzare-cumparare, dar stii la fel de bine ca avand o promisiune de vanzare cumparare pot sa devin proprietarul unui imobil printr-o sentinta judecatoreasca fara sa mai fie nevoie de prezenta vanzatorului. Deci fara contract de vanzare cumpare. Si asta conform ordonantei ma impiedica sa pretind comisionul. Unii vor zice ca aberez , dar din proprie experienta pot sa-ti spun ca am pierdut un proces cu un client cu care am avut contract, clientul recunoscand ca eu am facut intermedierea dar s-a legat de un anumit termen din contract si a castigat. Acum clientii rau platnici au o ordonanta de care sa se foloseasca.
#37. tavi | 07.12.2008 | 22:02
0 (0/0)   
Asta cu tertii e veche si ar fi cam greu sa se rezolve fara exclusivitate ( care oricum nu ma incanta ). Dar ma distreaza formularea : " fara participarea agentiei ". In multe din cazurile in care am fost " sarit" de clienti, acestia , in instanta , invocau faptul ca nu am facut nimic pentru finalizarea contractului de vanzare cumparare. Logic ca n-am facut nimic, s-au intalnit fara mine , fara sa-mi spuna ca au o intelegere. Ei iata ca acum au si o baza legala pentru a nu plati comisionul in situatii similare. Nu ai participat, la revedere !. Nu e destul de nenorocita piata imobiliara mai trebuia s-o nenoroceasca si desteptii astia !
#36. incognito | 07.12.2008 | 20:25
0 (0/0)   
@tavi
Da, ai dreptate , cred ca nici aici n-au fost destul de expliciti. Pentru ca si inchirierea e o intermediere imobiliara.
Promisiunea de vanzare -cumparare ar trebiui sa fie urmata de un contract de vanzare cumparare deci n-ar trebui sa fie o problema. Problema ar aparea in cazul in care promitentul cumparator ar cesiona drepturile de cumparare in favoarea altcuiva iar in contractul de intermedire dintre agentie si cumparator aceasta situatie nu a fost luata in calcul si nu a fost prevazuta.
In ce priveste clauza de exclusivitate sau lipsa acesteia, cred ca au vrut sa spuna ca daca nu e clauza de exclusivitate prevazuta vanzatorul isi poate vinde si singur imobilul conditia fiind de a vinde unui cumparator care nu i-a fost adus de agentie. Insa si aici sunt cai pentru a evita agentia chiar daca aceasta a gasit cumparatorul pentru ca intervine un tert care nu e cunoscut de agentie si e foarte greu sa demonstrezi legatura dintre cumparatorul adus de agentie si tertul interpus cu rea credinta.
In cazul in care cineva isi propune sa sara agentia, trist este ca o poate face si poate chiar ramane nepedepsit.
#35. tavi | 07.12.2008 | 13:05
0 (0/0)   
Si daca stau mai bine si ma uit peste ordonanata deduc ca :
Un client poate sa evite plata comisionului daca

-va face urmatoarele acte cu proprietarul imobilului prezentat de agentie : contract de inchiriere, contract de schimb imobiliar sau donatie, promisiune de vanzare-cumpare . ( "Art. 9-7. - O tranzactie imobiliara se considera incheiata in momentul in care vanzatorul si cumparatorul au semnat actul de vanzare-cumparare." )

- sau conform "Art 9-9 aliniatul c) cand contractul nu are stipulata clauza de exclusivitate, iar tranzactia s-a realizat fara participarea agentiei imobiliare." Adica cumparatorul si vanzatorul se intalnesc fara stirea agentiei , finalizeaza tranzactie dupa care declara ca agentia nu s-a implicat deloc in tranzactie, deci nu au nicio obligatie financiara fata de aceasta.
#34. kyorochan | 07.12.2008 | 11:44
0 (0/0)   
@incognito
Daaa, ca de obicei, o lege interpretabila pana la D-zeu..Exprimarea este asa: "inca din faza precontractuala"..DECI, daca o luam motamo, intelegem ca este faza dinaintea contractului final de v-c, nu? Haideti mai bine sa facem si etimologia cuvantului "precontractual" pentru a intelege ce vor stimabilii nostri legiuitori, sa ne "transmita".. Inca o problema care personal imi da de gandit este valoarea juridica a acestui "inscris" din faza precontractuala: care este rolul lui exact in procesul tranzactional?..se va anexa ulterior contractului final? sau trebuie sa facem dosare la birou cu aceste "note de informare"...
#33. tavi | 07.12.2008 | 01:16
0 (0/0)   
Tin sa precizez : comentariul meu se refera la felul cum am interpretat eu ordonanata _ agentia este obligata sa prezinte clientului situatia juridica a imobilului pe care il ofera. Asta ar presupune ca toate agentiile sa aiba toate CF-urile tuturor imobilelor din baza de date.
Dar tot n-am inteles : chestia asta trebuie sa se faca inainte sau dupa ce se semneaza contractul de intermediere ? Ca daca e inainte inseamna ca agentiile vor deveni birouri de informatii gratuite. Vor fi platite de stat ?
#32. tavi | 07.12.2008 | 01:02
0 (0/0)   
Ce simplu li se pare unora problema extraselor de carte funciara : dai 20 de lei si il ai. Dar se gandeste cineva ce inseamna o baza de date a unei agentii ? Minim 1000 de oferte. Poate sa-mi spuna cineva care e agentia aia de nebuni care sa arunce 20 000 de lei pe CF-uri ? Sa nu mai vorbim ca intr-un oras mare sunt cel putin 50 de agentii active. Asta ar insemna cel putin 50 000 de extrase. Oare cei de la cartea funciara se vor mai ocupa si cu altceva decat eliberarea CF-urilor pentru agentii ? Penibil
#31. Lucian | 04.12.2008 | 17:07
0 (0/0)   
Imi scapa mie ceva sau oamenii si-au pierdut logica.

@Am - cum credeti ca fac agentiile asa de multi bani daca nu va suna si nu merg la vizionari? Se taxeaza cumva la numarul de apeluri primite? Fi-ti serioasa, ganditi in profunzime si nu generalizati atat de mult.

@FV - Sa inteleg ca dvs. doriti o lege care contravine gandirii dvs. Nu pot intelege cum doriti sa beneficiati de o informare corecta atat timp cat luati apararea proprietarilor care nu-si arata calitatea putand fi de fapt oricine (chiar si un escroc) si putand furniza informatii eronate.
De fapt sunt sigur ca altceva ati dorit sa scrieti (ca sarim in sus cand potentialii cumparatori nu ne arata buletinul la vizionare pentru intocmirea fisei) dar va-ti dat seama ca sunteti penibil si ati schimbat un pic ideea.
Eu va propun altceva: pentru clienti asa seriosi ca dvs. avem o promotie, ne achitati comisionul in avans si noi va gasim EXACT cea ce doriti, si sa stati linistit ca asa va fi doar suntem o agentie serioasa ...... asa cam cum sunteti si dvs. de serios, iar pt. o buna colaborare trebuie sa existe si incredre nu? Ce atatea fise si contracte....mama lor !!
#30. incognito | 04.12.2008 | 16:36
0 (0/0)   
La articolul 9-5 si 9-6 se vorbeste despre ce trebuie sa contina contractul de intermediere imobiliara (adica de prestare de servicii), asa am inteles eu.
Dar la articolul 9-4, acea faza precontractuala se refera la faza de dinaintea semnarii unui antecontract sau contract de vanzare cumparare?
#29. paun | 04.12.2008 | 14:24
0 (0/0)   
@incognito nu fi suparata pe Andrei ! el i-a raspuns lui FV-initialele reprezentand tot un "incognito":)
#28. Am | 04.12.2008 | 14:18
0 (0/0)   
Si eu am avut destule neplaceri cu unele agentii imobiliare.Acum 2 ani am vrut sa inchiriez o garsoniera si desi eram dispusa sa ofer 300 de euro pt o garsoniera fara mari pretentii,de-abia intr-o luna am gasit una.De ce?In fiecare zi sunam la anunturile postate de agentii pt o cutare sau cutare garsoniera si mi se spunea ca "colegul care se ocupa de zona nu e acum in agentie\proprietarul nu raspunde la telefon\nu stim daca e libera...".Erau aceleasi anunturi zile la rand,ei nu vroiau decat sa le spun ce as vrea eu si sa "ma sune ei mai tarziu cand au ceva."Intr-o luna in care eu dadeam telefoane in fiecare dimineata la cateva anunturi nu am fost chemata decat la vreo 5-6 vizionari.
Da,exista si agentii serioase care muncesc pt comisionul ala mare.
Dar majoritatea agentilor ar vrea sa castige bani multi doar raspunzand la doua anunturi.Al proprietarului si al cumparatorului.De-aia majoritatea proprietarilor incearca sa sara agentia.Pt ca agentia nu face mai nimic.Si acum,cand chiar trebuie sa faca ceva,agentiile incep sa se planga ca e prea mult.
#27. incognito | 04.12.2008 | 14:16
0 (0/0)   
@andrei
M-ai plesnit dupa ceafa si n-am inteles de ce!
Si eu lucrez tot in imobiliare si n-as indrazni sa zic despre cei din breasla mea cuvinte urate.
Deci, ce ai vrut sa spui?
#26. Andrei | 04.12.2008 | 14:12
0 (0/0)   
pentru FV, stimate incognito, nu inteleg de unde si pina unde va permiteti sa catalogati drept analfabeti sau inculti niste oameni care isi fac meseria(si as spune ca majoritatea chiar bine). Nivelul de cultura generala al unui agent imobiliar este peste medie pentru ca altfel nu ar putea supravietuii in acest domeniu. In cei 6 ani de activitate am intilnit destui oameni din diverse paturi sociale si am putut vorvii pe "limba" fiecaruia. Asa ca incetati cu asemenea comentarii total deplasate si neavizate.
In rest succes tuturor.
#25. Consumator | 04.12.2008 | 13:24
0 (0/0)   
Extrasul de carte funciara pentru informare poate fii obtinut de oricine doreste contra unei taxe care se achita la biroul de carte funciara unde este intabulat imobilul. Notarul public poate obtine atat extrasul de carte funciara pentru informare cat si extrasul decarte funciara pentru autentificare......!!!!!!!
#24. florin | 04.12.2008 | 09:26
0 (0/0)   
pentru FV

nu te mai vaicarii atat pentru ca nu ai dreptate
de obicei clientii ca tine nu spun adevarul si incearca numai tertipuri pentru a sarii agentia
cand o sa fii cinstit si onest atunci incearca sa ceri acelasi lucru
si inca ceva uscaturi sunt in toate padurile
daca vrei sa faci un serviciu da-ti numele tau si numele agentiilor si agentilor cu care ai avut neplaceri, ar fi un lucru benefic pentru toti
nu generaliza ca nu este corect iti spun eu care activez pe piata imobiliara de 8 ani
in rest numai de bine la toti
mai este o problema a noastra a romanilor: isi cu parerea oameni care nu au legatura cu subiectul respectiv; este exact cum m-as duce eu intr-o frizerie sa ma tund si pe urma ma apuc sa ii tund si pe ceilalti ca am vazut eu cum se face
#23. FV | 04.12.2008 | 08:44
0 (0/0)   
Sunt un particular interesat in achizitia unui apartament. Tot cautand, am venit in contact (telefonic sau prin e-mail) cu multe agentii imobiliare. Sunt scarbit de numarul enorm de anunturi date de agentii pentru vanzarea unor proprietati despre care NU STIU APROAPE NIMIC si, cel mai grav, de numarul foarte ridicat de ANUNTURI FALSE date exclusiv in scopul obtinerii datelor de contact ale unor potentiali cumparatori/vanzatori. Comisioanele percepute sunt enorme pentru o simpla preluare a anunturilor de vanzare date de altii si o plimbare pentru vizionare. Ce responsabilitati isi asuma agentiile imobiliare fata de platitorii unor comisioane ce se ridica la salariul pe 3-6 luni? Sariti in sus pentru faptul ca proprietarul nu vrea sa va arate actul de proprietate? Ca nu va arata un act de identitate pentru a va dovedi ca EL si nu altcineva este proprietarul de drept? Absolut penibil!
Concluzia mea? O lege FOARTE necesara, menita sa scoata de pe piata agentiile infiintate de niste smecheri cu 4 clase sau niste repetenti la liceu. Sper ca asa se va intampla.
#22. Cristina Popa, IMOPEDIA.ro | 03.12.2008 | 22:05
0 (0/0)   
Aveti dreptate! Este nevoie de colaborare. Dar trebuie sa recunoasteti ca exista si vanzatori foarte sceptici care nu inteleg ca o copie a actului de proprietate, spre exemplu, nu duce la vanzare imobilului fara stirea lui. Succes si sper sa intalniti numai vanzatori intelegatori!
#21. incognito | 03.12.2008 | 19:36
0 (0/0)   
@12 imopedia
Sa inteleg ca nu mi le da mie dar i le da notaului? Si in cazul asta notarul castiga si el 20 ron pe langa taxa de 20 ron care se plateste in mod normal.
Ideea este urmatoarea, poate nu m-ati inteles: ce fel de client este asta daca nu prezinta acte, nu stiu cine este si nu stiu cu siguranta ce vinde? Ce promovare pot sa-i fac eu proprietatii lui daca nu ofera nici o informatie?
Ce fac, ma duc cu fiecare client la notar si il rog sa-mi scoata un extras de carte funciara de informare/ E o chestie oarte anormala aici.
Poate ca piata e blocata, dar reglementarea pietii imobiliare nu inseamna numai reguli pentru agentii ci inseamna si educarea clientului.
Vrea sa vanda, atunci sa colaboreze ca agentia nu lucreaza numai in beneficiu propriu, lucreaza mai mult in beneficiul lui.
#20. Alex | 03.12.2008 | 18:18
0 (0/0)   
toata ziua am facut ... "calculele"...si tot nu ies:(
#19. Lucian | 03.12.2008 | 18:06
0 (0/0)   
o mica eroare de calcul (20 in loc de 200) in rest ;-)) sper sa inteleaga toti
#18. Alex | 03.12.2008 | 17:59
0 (0/0)   
...la Oficiul de cadastru:)
#17. Alex | 03.12.2008 | 17:55
0 (0/0)   
1000 oferte X 200 RON = 200.000 RON* (< 30.000 RON - amenda ANPC)
Valabilitate extras informare - 5 zile

*Bonus - schimb de opinii cu ceilalti agenti din gloata care va fi la ANCPI.
#16. Lucian | 03.12.2008 | 17:31
0 (0/0)   
Pai da: o sa stai matale frumusel cu clientul impreuna, pe ploaie, vant, zapada in mijlocul bulevardului si scrii, iar cand clientul sa plictisit o sa te bage undeva cu fisa ta cu tot si pleaca, iar tu cu ochii umezi o sa injuri pe stim noi cine. Si asa nu aveau rabdare sa treci cateva date in fisa, acum sunt curios cum vor reactiona !!
#15. CSA | 03.12.2008 | 17:27
0 (0/0)   
"De asemenea legea obligă ca toate contractele de intermediere imobiliară să conţină caracteristicile generale ale imobilului, care pot influenţa decizia de cumpărare, incluzând nivelul de finisare, dimensiuni, vechime, tehnică şi poziţionarea faţă de punctele cardinale"
Eu sunt mai de la tara asa ca sa imi explice si mie cineva fraza exacta "toate contractele de intermediere imobiliara" , pai pana si fisa de vizionare este un contract de intermediere imobiliara, ce fac in cazul asta ii fac fisa pentru fiecare imobil, sau o sa ajung ca pentru un client sa am un contract pe vreo 40 de pagini , din cauza ca am fost la vreo 5 vizionari cu el , si am descrieri de dimensiuni , puncte cardinale si asa mai departe?
#14. Lucian | 03.12.2008 | 17:21
0 (0/0)   
Iar cu privire la inmanarea actelor (in copii bineanteles) sunt foarte multi proprietari neancrezatori (si nu poti sa-i invinuiesti), abia daca te primesc la vizionare fara client ca de dat copii dupa acte nici gand.
#13. Lucian | 03.12.2008 | 17:19
0 (0/0)   
Ia sa te vad ce o sa faci cand incehei contractul cu cumparatorul cu suprafata din parcelar si la cadastru ai alta suprafata (caz intalnit in 99,999 % din cazuri) si hop motiv sa nu-ti dea comisionul ca l-ai informat gresit !!
Sa nu spui ca nu conteaza cativa metri ca legea e lege si interpretabila pe deasupra iar daca avocatul lui e mai guraliv decat al tau ai pierdut.
#12. Cristina Popa, IMOPEDIA.ro | 03.12.2008 | 17:18
0 (0/0)   
Incognito - Dumneavoastra ati avut datele si ati putut solicita extrasul de carte funciara informativ. Sunt situatii, si sunt convinsa ca stiti prea bine, cand proprietarul nu ofera nicio copie de buletin (cum prea bine spune reprezentantul ARAI), de copii de pe cadastru, intabulare sau act de proprietate, nu mai vorbim. La aceste situatii se referea reprezentantul ARAI.
#11. incognito | 03.12.2008 | 17:10
0 (0/0)   
Da, si le-am scris in cerere. Ori mi le-am notat cand proprietarul mi-a aratat actul de proprietate ori am avut chiar o copie dupa actul de proprietate.
#10. incognito | 03.12.2008 | 17:08
0 (0/0)   
Si ca sa le prezint clientilor toate cheltuielile colaterale ale unei eventuale tranzactii ar trebui sa am acces la expertizele notariale pe 2008 (evaluarile in baza carora se taxeaza proprietatile la valoarea minima - si care fac pariu ca acum nu mai pot fi de actualitate pentru ca preturile de evaluare sunt mari dar fiind in vigoare chiar daca proprietatea se vinde la un pret mai mic decat cel de evaluare notariala taxa va fi la valoarea de expertiza ceea ce nu e normal)sa zicem si la grila de taxare. Daca grila de taxare o mai pot gasi scormonind internetul, la expertize nu am nici o sansa.
Sunt publicate pe ancpi.ro expertizele din 2007 cand s-a facut mare valva apropo de transparenta notariatelor si pe urma pauza.
#9. Cristina Popa, IMOPEDIA.ro | 03.12.2008 | 17:07
0 (0/0)   
Incognito - Atunci cand ati solicitat extrasul de carte funciara informativ ati stiut numarul cadastral si numarul de carte funciara al imobilului?
#8. incognito | 03.12.2008 | 17:02
0 (0/0)   
Proprietarul trebuie sa aiba un act de proprietate in care se specifica suprafata imobilului (teren sau casa sau apartament).
Ei, si aici se vede ce buna e agentia, mai ales la terenuri. Chiar daca nu are cadastru, trebuie sa existe un plan parcelar pe zona, un plan cadastral, ceva, dar pe care proprietarul s-ar putea sa nu le aiba dar sa le aiba agentia care s-a interesat din timp, care a cumparat planuri si harti din zona respectiva s.a.m.d. binenteles pe banii agentiei ca cine sa ii dea.
In zona unde lucrez, de multe ori proprietarii veneau la agentie ca sa-si identifice terenurile pentru ca noi aveam harti si planuri si ei nu aveau, stiau numai niste repere vagi si erau tentati prezinte locatia mult mai roz decat era in realitate. 200m spusi de ei ca distanta de la un drum la teren erau de multe ori 7-800m.
#7. Lucian | 03.12.2008 | 16:56
0 (0/0)   
Ok, amandoi aveti dreptate !!
Intrebarea mea este cine suporta costurile? De unde iau suprafetele daca proprietarul habar nu are ce e ala cadstru si nu la facut? Nu fac vizionari pana nu-l scoate? Si de ce nu mai am voie sa scriu cu alb pe coala alba? :-)))
#6. incognito | 03.12.2008 | 16:48
0 (0/0)   
Oare de ce ANCPI este de alta parere?
Extrasul de informare poate fi scos de catre oricine in baza unei cereri si a achitarii unei taxe de 20 ron iar la cel de autentificare se face mentiunea ca nu poate fi scos decat de notar. Ia intrati pe ancpi.ro si vedeti.
In afara de asta nu ma prea puteti contrazice pentru ca eu am scos extrase de carte funciara de informare in cazul in care am vrut sa verific niste proprietati.
#5. Cristina Popa, IMOPEDIA.ro | 03.12.2008 | 16:40
-1 (1/0)   
Extrasul de carte funciara informativ poate fi scos doar printr-un birou notarial contra sumei de 40 RON. Pentru a scoate un extras de carte funciara informativ notarul are nevoie de copii de pe actul de proprietate si intabulare. Asadar, proprietarul trebuie sa ofere aceste acte.
#4. incognito | 03.12.2008 | 15:42
0 (0/0)   
Articolul care ma ingrijoreaza cel mai tare este 94, punctul b pentru ca este foarte interpretabil. "Deficiente pe care agentia ar putea in mod rezonabil sa le cunoasca" este o exprimare foarte relativa. Iarasi nu este explicitat "istoricul imobilului".
#3. incognito | 03.12.2008 | 15:38
0 (0/0)   
Imopedia, eu cred ca n-ati inteles ce vrea sa zica ARAI pentru ca nu pot sa-mi inchipui ca ARAI nu stie ca extrasul de carte funciara pentru informare poate fi scos de catre oricine, contra sumei de 20 ron, conditia fiind sa stii numarul cadastral si numarul de carte funciara al imobilului. Notarul scoate extrasul pentru autentificare in cazul unei tranzactii imobiliare.
Pe de alta parte, un proprietar care vrea sa vanda un imobil printr-o agentie imobiliata, TREBUIE sa arate actul de proprietate si sa demonstreze ca este proprietarul sau reprezentantul legal al acestuia pentru ca nu are ce cauta la agentie numai cu declarartii verbale de genul:" un cumnat de-al meu are un teren in localiatea x, de la fostul CAP in dreapta, pot sa vi-l arat, e cam de 1 Ha si are deschidere 15m sau 20m nu stiu foarte bine, dar voi gasiti client".
Proprietari de genul asta nu au ce cauta la agentie pentru ca nici nu pot sau nu vor sa demonstreze ca sunt proprietari si nici nu spun clar ce vor sa vanda. Asta ar insemna pierdere de timp.
#2. Lucian | 03.12.2008 | 15:28
0 (0/0)   
ART. 95 lit h si ART. 99 lit. c sunt intr-o usoara contradictie. In rest totul e atat de interpretabil si vag de parca o aud pe fiica-mea incercand sa povesteasca ceva ce nu vrea !!!
#1. Lucian | 03.12.2008 | 15:20
0 (0/0)   
AOLEOOOO DEJA MA LUAT GREATA

Pai in cazul asta toti cumparatorii vor incerca sa iti dea tzeapa iar daca ii prinzi trebuie sa te judeci cu ei si abia apoi iti iei comisionul, si asta doar daca ai noroc si afli ca au cumparat ca ANPC-ul nu cred ca sa gandit sa faca cumva sa aflam si noi cine sunt proprietarii imobilelor.
Art. 99 lit. c - alta aberatie pai ce cumparator incheie contract de exclusivitate, ce e prost ca asta l-ar ingradi sa cumpere daca gaseste ceva singur (si sa nu spuneti ca e valabil doar pt. vanzatori ca nu e stipulat, si cumparatorul e consumator de servicii), iar fraza cu tranzactia sa realizat fara participarea agentiei iar le lasa loc de manevra, daca nu iti spun la ce notariat semneaza in mod deliberat pot scapa foarte usor de plata conform acestei aberatii.
Revin dupa ce ma calmez si citesc atent toata legea.
Domnilor de la ANPC exact cum ma asteptam ati dat o lege gandita cu partea din spate (oare asa mari sunt interesele incat riscati sa va faceti de ras cu niste articole ce sunt EVIDENT DATE CU DEDICATIE ??) .
Adauga comentariu
Nume:*
Email:
Comentariu:*
 Doresc sa fiu informat pe e-mail de aparitia unui nou comentariu la aceasta stire
NOTA: Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul media.imopedia.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Ai un comunicat de presă de publicat?

 
RSS
Primeste stirile pe e-mail

OFERTE RECOMANDATE
Popesti-Leordeni , SU: 160 mp
Pipera , SC: 500 mp
Bucurestii Noi , SC: 99 mp, 3 cam.
TOPURI IMOPEDIA.ro
Cele mai noi comentarii
Cele mai citite stiri
Cele mai comentate stiri
Top Likes

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video