Oraşele reprezintă, fără excepţie, o cucerire a vieţii moderne în faţa naturii. Există un număr estimat de 18 milioane de drumuri pavate în întreaga lume, asfaltate sau pietruite, care au transformat zonele urbane din spaţii ale nimănui în casa celor mulţi. şi totuşi, există un loc în lume unde oraşul iubeşte natura. O singură stradă, pierdută între blocuri, maşini, pereţi de beton şi trecători grăbiţi. O stradă pentru păstrarea căreia întreaga lume s-a unit: Rua Gonçalo de Carvalho, din oraşul brazilian Porto alegro, încă este străjuită de copaci vechi de aproape un secol, care ajung şi până la etajul 7 al blocurilor.

33958-padure.jpgPriveliştea pe care Rua Gonçalo de Carvalho o oferă este de natură să taie respiraţia privitorilor. O pădure în mijlocul oraşului. Istoria acestui loc a început în anul 1930, când angajaţii de origine germană de la o berărie din cartier au plantat copaci din specia Rosewood pe 500 de metri de trotuar. Vlăstarii de atunci s-au transformat în timp în copacii maiestuoşi, înalţi cât blocurile. Cei care locuiesc în zonă sunt mândri de oaza lor verde, proprietăţile se vând mai scump acolo iar turiştii sunt atraşi magnetic de loc.

Când oamenii de afaceri au obţinut autorizaţia de a tăia copacii, întreaga lume s-a revoltat

Poate tocmai de aceea, în anul 2005, a apărut intenţia unor dezvoltatori de a ridica un mall, pentru care ar fi fost necesar să taie măcar o parte din copaci. Aceştia au primit chiar şi autorizaţia, dar localnicii au început un protest amplu, în care au atras chiar mai mult sprijin decât se aşteptau. Întreaga lume a devenit atunci avocatul pădurii din oraş, iar un an mai târziu, primarul Jose Fogaca a semnat un decret care a făcut strada Goncalo de Carvalho monument istoric cultural şi de mediu.

Pădurea din oraş a devenit acum simbolul triumfului cetăţenilor împotriva deciziilor iraţionale ale statului

În acest context, când ochii întregului mapamond se îndreptau spre cea mai verde stradă din lume, biologul portughez Pedro Nuno Teixeira Santos a scris pe blogul lui că aceasta este cea mai frumoasă stradă din lume. Titlul a prins atât de bine încât acum aceasta este titulatura oficială a străzii, în broşurile turistice. Dar ce este cu adevărat important, dincolo de frumuseţea spectaculoasă a locului, este faptul că strada simbolizează puterea comunităţii împotriva deciziilor iraţionale pe care uneori le adoptă Statul.

CITEŞTE ŞI: Terenurile agricole continuă să se scumpească, în timp ce interesul clienţilor creşte

 

7 May 2014