Statul indian Rajasthan a scos la vânzare mai multe proprietăţi istorice, dintre care multe sunt castele şi forturi, pe care proprietarii le-au cedat guvernului, după războiul de independenţă din 1947.

16616-udaipurcitypalacemorchowk2.jpgPrintre aceste proprietăţi se numără fortul de la Madhorajpura, din apropierea oraşului roz Jaipur, al cărui preţ porneşte de la 650.000 lire sterline. Însă autorităţile din Rajasthan vând şi imobile mai ieftine, precum casele negustorilor din secolele XVII şi XIX, ale căror preţuri de pornire sunt de sub 15.000 de lire sterline. Cei care nu doresc să facă drumuri lungi prin India pentru a ajunge la noile lor case se pot înscrie în cursa pentru un palat din centrul oraşului Delhi, pe care guvernul din Rajasthan l-a recuperat de curând, anunţă www.guardian.co.uk.

Cei interesaţi să cumpere un asemenea imobil ar trebui să ştie că în cursa pentru cele mai frumoase castele, care au câte 100 de camere, i-ar putea avea drept adversari chiar pe moştenitorii primilor proprietari. Unul dintre aceştia este maharajahul din Jodhpur, care speră să recâştige citadela Jalore, care se află în prezent în grija departamentului arheologic de stat. De asemenea, VP Singh, politician şi hotelier din Rajasthan, al cărui tată, conducătorul din Badnore, a vândut fortul uriaş guvernului în anul 1960, cu doar 300 lire sterline, intenţionează să-şi recupereze proprietatea. "Ar trebui ca imobilele să se întoarcă la descendenţii proprietarilor. Familiei mele i-a luat 500 de ani să construiască fortul. Guvernul l-a abandonat. Dacă nu urmaşii iau aceste locuri înapoi, cum le mai putem numi moşteniri?", se întreabă VP Singh. Acum, fortul poate fi închiriat cu 70.000 de lire sterline pe an.

Însă oricine ar cumpăra aceste proprietăţi va trebui să suporte costurile uriaşe de întreţinere. "Cumperi clădirea aşa cum e. Orice reparaţii vrei să faci, trebuie să le plăteşti", spune Kiran Soni Gupta, oficialul care supraveghează aceste tranzacţii. Problema este că multe dintre imobilele care urmează să fie vândute abia dacă pot fi locuite.

Banii proveniţi din aceste tranzacţii vor intra într-un fond care va fi folosit pentru a susţine dezvoltarea satelor şi oraşelor din Rajasthan. În plus, guvernul speră ca această mişcare să stârnească interesul investitorilor străini, dar şi al turiştilor.

Rajasthan este unul dintre cele mai sărace state din India. Circa o treime din cei 60 de milioane de locuitori sunt analfabeţi şi mai mult de jumătate dintre copiii cu vârsta de până la doi ani sunt subnutriţi. Acest stat este vizitat de aproximativ 1,6 milioane de turişti anual. Popularitatea sa a crescut după ce, anul trecut, a găzduit nunta cuplului format din Katy Perry şi Russell Brand.


25 February 2011