Fără studii de arhitectură și fără ajutor, un poștaș francez a realizat un proiect spectaculos, care a inspirat numeroși artiști. Iubitor al naturii, Ferdinand Cheval a petrecut mai bine de trei decenii pentru a construit Palatul Ideal, din pietre găsite în drumurile sale. „Dacă natura a făcut sculptura, atunci eu voi realiza arhitectura” – a lăsat scris Cheval, într-unul din jurnalele sale.

37320-homepage.jpgAprilie 1879. Într-una dintre zilele sale obișnuite de lucru, poștașul Ferdinand Cheval, în vârstă de 43 ani, s-a împiedicat de o piatră cu formă ciudată. Cu această ocazie, francezul și-a amintit de un vis din tinerețe, în care construia un palat sau un castel. Fire autodidactă, acesta și-a dedicat următorii 33 ani ai vieții pentru a construi palatul visurilor sale, inspirându-se din natură, din imaginile de pe vederile poștale sau din puținele reviste ilustrate ale epocii.

Pentru a-și îndeplini țelul, poștașul a început să adune pietre de pe marginea drumului, în timpul curselor sale zilnice, care se întindeau pe distanțe de circa 30 kilometri. Inițial, acesta depozita pietrele cu forme ciudate în buzunarele hainelor, după care a trecut la un coș, ulterior folosindu-se de o roabă. Pietrele au fost zidite cu mortar, ciment și var, iar de cele mai multe ori, francezul lucra noaptea la mărețul său proiect, la lumina unei lămpi cu petrol.

  • Ferdinand Cheval încheiat proiectul în 1912, fără studii și fără ajutor. Pe unul dintre pereți stă scris „munca unui singur om”
  • Palatul Ideal este rezultatul amestecului mai multor stiluri arhitecturale, Cheval inspirându-se din orice, de la lăcașuri de cult creștine și până la temple hinduse
  • Pentru a ridica monumentul format din patru pereți, o terasă și o galerie, poștașul a lucrat mai bine de trei decenii, folosind peste 3.500 de pungi de var

Cheval și-a dorit să fie înmormântat în acest palat, însă legea franceză nu permite acest lucru, astfel că poștașul și-a mai dedicat alți opt ani construcției unui mausoleu în cimitirul localității Hauterives. Acesta a murit la aproape un an după ce și-a îndeplinit această dorință, pe 19 august 1924, fiind îngropat acolo. Poștașul francez a trăit bucuria recunoașterii propriei creații, primind felicitări de la personalități precum André Breton sau Pablo Picasso, cu puțin înainte de a trece pe lumea cealaltă. Post-mortem, acesta a fost denumit drept unul dintre pionierii Artei Naive, categorie în care se înscriu creațiile realizate de persoane care nu au urmat cursurile unei instituții de artă și nu au studii de specialitate, ajungând să își dezvolte pe cont propriu viziunea și mijloacele de exprimare plastică. 

Unic în lume, Palatul Ideal a inspirat numeroși artiști de-a lungul timpului. Independent de orice trend artistic, construit fără a respecta vreo regulă sau fără a urma vreo normă, proiectul de suflet al unui poștaș fără studii a fost recunoscut și admirat de reprezentanții Suprarealismului. În anul 1969, André Malraux (Ministerul Culturii, la vremea aceea) l-a clasificat drept monument istoric.

AFLĂ DETALII DESPRE ALTE CLĂDIRI CIUDATE:

 

 

6 June 2015