Într-o lume în care parcurile sunt dărâmate pentru a face loc dezvoltărilor imobiliare, într-o țară în care legile sunt de vânzare, există un loc care pare să sfideze realitatea cotidiană. Insula Sacalin, situată acolo unde marea se întâlnește cu Delta Dunării, pare să fie ultimul bastion al normalității. Un loc cu o suprafață similară cu cea a Bucureștiului, dar aflată în permanentă creștere, populat nu de oameni, ci de sute de specii de păsări și animale protejate de lege. Nici măcar turiștii nu au voie să calce acolo. Din fericire, locul este imposibil de  colonizat acum, datorită transformărilor naturale. Din păcate însă, acest statut de sanctuar natural ar putea să dispară în timp, dacă apar interese și presiuni în acest sens, după cum dovedește istoricul imobiliar local. 

38114-sacalin-insula-in-formare_-copyright-staffan-wi.jpgInsula Sacalin este rezervație naturală încă din anul 1938, iar de atunci, suprafața ei crește continuu. Inițial erau două insule care s-au lipit, iar cunoscătorii locului spun că doar câțiva ani ne despart de momentul în care insula se va uni cu continentul, în partea de Vest.

Topografia locului se modifică permanent. Dunărea aduce aluviuni, iar de sub apă ies mereu suprafețe noi de teren. Iarna, furtunile rup insula. Vara, pământul se întinde. Când apa este mai mare, abia dacă mai vezi pământul, pentru că momentan, are o înălțime maximă de un metru. Dar la cum arată lucrurile, în câțiva ani ar trebui să se întindă pământul până când va închide laguna Melea, pe care o va transforma astfel într-un lac de mică adâncime”, a explicat pentru IMOPEDIA.ro Serghei Maximov, ghid turistic Delta Dunării.   

Pe insula Sacalin au habitat peste 230 de specii rare de păsări, pești și plante

Acest lucru nu înseamnă neapărat și faptul că zona se va transforma într-un punct de atracție turistică. În condițiile în care insula este căminul a peste 230 de specii rare de păsări, pești și plante, o astfel de transformare nu este posibilă. Nu rare sunt însă cazuri în care chiar localnicii fac abuz și își lasă animalele libere pe insulă, punând în pericol habitatul natural al acestor animale.

Flora și fauna de pe insula Sacalin este greu, dacă nu imposibil de găsit în alte locuri. Vorbim despre colonii întregi de pelicani, chire de mare, limicole sau varza de mare.  Animalele localnicilor intră, strivesc cuiburi, sperie păsările. Este greu de înțeles de ce le lasă la pășunat aici, că vegetația este încă prea puțină, prea firavă”, explică ghidul turistic.

Ocazional, Poliția de Frontieră intervine pentru a bloca accesul pe insulă

Doar uneori, Poliția de Frontieră intervine pentru a tempera localnicii, cărora le impun să nu se apropie de teritoriul protejat. Restricția se respectă însă doar pe termen scurt. La fel funcționează și restricția turiștilor de a se apropia de zonă. Există întotdeauna cunoscători dispuși să-i ajute pe curioși să încalce legea.

Poți intra pe insulă doar cu aprobare, iar pentru asta trebuie să ai un scop de cercetare, de obicei. Totuși, turiștii mai indiferenți față de lege intră pe insulă fără nicio grijă, alții încearcă să se înțeleagă cu polițiștii de frontieră, dacă se întâlnesc cu ei. Nici nu înțeleg de ce vor cu atâta ardoare să facă acest lucru, sunt atâtea alte locuri care-ți taie respirația cu frumusețea lor, deschise pentru public. E doar atracția fructului interzis…”, continuă ghidul turistic.

Insula Sacalin se află în Marea Neagră, în dreptul brațului Sfântu Gheorghe al Deltei Dunării. Ea este adesea confundată cu insula rusească Sahalin, aflată în nordul Oceanului Pacific, în regiunea cu același nume.

CITEȘTE ȘI:

1 September 2015