Mai mult decât imobiliare!!!!!!
 
Mareste fontul | Trimite pe yahoo messenger | Trimite pagina unui prieten | Printeaza pagina

Panică în Grecia: 5 miliarde euro retraşi de la bănci într-o săptămână

Publicat: | Autor: Cristina Tamaş, IMOPEDIA.ro | Numar afişări: 4266

Grecii se tem pentru economiile lor. Pe măsură ce politicienii întârzie formarea guvernului interimar, cetăţenii intră în panică. Ca urmare, grecii au retras 5 miliarde euro de la bănci, în ultima săptămână.

GreciaSuma retrasă de populaţia elenă în ultima săptămână reprezintă 3% din totalul depozitelor. La baza acestei decizii de retragere a economiilor, stă zvonul că ţara ar putea părăsi Zona euro. Agravarea crizei politice reprezintă un alt motiv, au declarat surse bancare pentru Reuters, potrivit Mediafax.

Valul de retrageri a fost declanşat de anunţul-şoc, de săptămâna trecută, al premierului George Papandreou, privind organizarea unui referendum asupra pachetului de ajutor financiar extern.

„Mulţi oameni şi-au retras banii joi şi vineri, iar băncile au avut dificultăţi în asigurarea lichidităţilor pentru a acoperi cererea", a spus un bancher.

„Unii clienţi au cerut sume de 600.000-700.000 euro pentru a le lua acasă, incredibil", a afirmat un alt bancher, menţionând că instituţia de credit a ridicat dobânzile până la 7% pe an, pentru a convinge populaţia să-şi păstreze banii în conturi.

E nevoie rapid de un nou guvern

Guvernatorul băncii centrale a Greciei a făcut un apel public pentru constituirea unui nou guvern, situaţie foarte rară, şi a avertizat că în joc este statutul ţării de membră a Zonei euro.

Liderii europeni au avertizat Atena că ţara trebuie să arate angajament pentru implementarea măsurilor de austeritate convenite înainte de a primi următoarea tranşă de ajutor extern. Guvernul elen a avertizat anterior că mai are bani pentru acoperirea cheltuielilor doar până în luna decembrie.

Tot mai mulţi greci se tem că sistemul bancar se va prăbuşi şi că vor pierde banii dacă Grecia este nevoită să renunţe la euro.

Soldul depozitelor bancare din Grecia a scăzut cu peste 21% din ianuarie anul trecut, iar băncile au devenit tot mai dependente de lichidităţi de la Banca Centrală Europeană.

Potrivit ultimelor date disponibile, depozitele bancare au scăzut cu 3% în septembrie, la 183,2 miliarde de euro.

CITEŞTE ŞI: Franţa şi Germania discută despre excluderea unor state din Zona euro Franţa şi Germania discută posibilitatea unei restructurări a Zonei euro, întorcându-se astfel la conceptul iniţial: state puternice, ... Franţa şi Germania discută despre excluderea unor state din Zona euroVoteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:

Ai un comunicat de presă de publicat?

 
RSS
Primeste stirile pe e-mail

OFERTE RECOMANDATE
Iancului , SC: 280 mp
Magheru , SU: 50 mp, 2 cam.
Splaiul Unirii , SC: 95 mp, 3 cam.
TOPURI IMOPEDIA.ro
Cele mai noi comentarii
Cele mai citite stiri
Cele mai comentate stiri
Top Likes

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video