Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti a decis neinceperea urmaririi penale impotriva reprezentantilor Millennium Building Development, considerand ca lucrarile pentru ridicarea turnului Cathedral Plaza (langa Biserica Sf. Iosif) s-au desfasurat legal, iar autorizatia de construire este valabila. Mai mult, Parchetul a dispus si incetarea masurii de oprire temporara a lucrarilor de constructie, potrivit rezolutiei parchetului pusa la dispozitie de reprezentantii investitorului. Reprezentantii Arhiepiscopiei Romano-Catolice spun ca este un abuz.

16516-cathedral-plaza2.jpgArhiepiscopia Romano-Catolica din Bucuresti s-a adresat Parchetului, in luna octombrie, anul trecut, acuzandu-i pe reprezentantii Millennium Building Development ca lucrarile efectuate pentru finalizarea proiectului „Cathedral Plaza" s-au facut prin incalcarea legii si in lipsa unei autorizatii valabile de constructie.

„Dupa decizia Curtii de Apel Suceava, din 3 noiembrie, care a declarat ilegala autorizatia de construire, ei au mai lucrat vreo doua saptamani, ca sa termine cladirea si sa ne puna in fata faptului implinit. Noi am prezentat la Parchet fotografii si filme, care demonstrau ca se lucra in continuare la turn. Un procuror a sters toate probele noastre, dand crezare minciunilor celor de la Millennium Building. Trateaza Biserica in mod inadmisibil. Daca treceti pe acolo, vedeti ca si acum se lucreaza", a declarat pentru HotNews.ro parintele Ieronim Iacob, purtatorul de cuvant al Arhiepiscopiei.

Reprezentantii Cathedral Plaza afirma ca pe data de 28.10.2010 a fost incheiat procesul-verbal de receptie a cladirii „Cathedral Plaza", ceea ce inseamna ca imobilul a fost finalizat si nu se mai lucra decat la curatarea si amenajarea curtii.

"Acest verdict demonstreaza din nou ca acuzatiile formulate la adresa companiei noastre au fost nefondate si injurioase, si reprezinta o incercare de manipulare a opiniei publice", sustin reprezentantii Millennium Building Development.

Curtea de Apel Suceava a admis, pe 3 noiembrie 2010, cererea Primariei Capitalei si a Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucuresti (ARCB) de revizuire a cazului privind validarea autorizatiei de constructie a cladirii Cathedral Plaza. Astfel, instanta mentinea decizia Tribunalului Dambovita, care a decis anularea autorizatiei de construire care sta la baza ridicarii turnului. Millennium Building Development a atacat si aceasta decizie, procesul aflandu-se pe rol.

In februarie 2009, Tribunalul Dambovita a decis anularea autorizatiei de construire emisa de Primaria Sectorului 1 pentru dezvoltatorii imobiliari de la Millennium Building Development SRL. In iunie 2009, in recurs, Curtea de Apel Ploiesti a admis recursul firmei Millennium si a respins actiunea Arhiepiscopiei, care solicitase anularea autorizatiei de construire. Ultima sentinta anuleaza sentinta de la Ploiesti.

Proiectul Cathedral Plaza al Millennium Building Development a fost autorizat de Primaria Sectorului 1 in 24 februarie 2006. Lucrarile au fost incepute in 9 martie 2006. In aprilie 2006, avizele au fost contestate in instanta de reprezentantii Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Bucuresti, procedurile juridice derulandu-se timp de aproximativ trei ani. Din iulie 2007, lucrarile au fost intrerupte pana la solutionarea cauzei. Acestea au fost repornite anul trecut.

Cladirea Cathedral Plaza este un imobil cu patru niveluri la subsol, cu garaje pentru 200 de masini, parter si 19 etaje, de 75 metri inaltime.


Sursa

18 February 2011