Ministrul Mediului a fost amendat de Curtea de Apel București pentru refuzul de a expropria două terenuri din Parcul Bordei, deținute de omul de afaceri Costică Constanda. Terenurile au devenit subiect de discuții încă din anul 2013, când Constanda a solicitat două certificate de urbanism, pentru a ridica niște construcții pe spațiile verzi.

40647-decizie.jpgCurtea de Apel București a dispus, prin Sentința Civilă nr. 1963/01.07.2016, amendarea Ministrului Mediului și Schimbărilor Climatice pentru refuzul de a expropria două terenuri, care aparțin omului de afaceri Costică Constanda în Parcul Bordei. Amenda este în cuantum de 20% din salariul minim brut pe economie pentru fiecare zi de întârziere începând cu data de 17 aprilie 2015 și până la îndeplinirea obligațiilor de expropriere. Hotărârea Curții de Apel nu este definitivă și executorie, Ministerul Mediului atacând-o cu recurs, această cale de atac urmând a fi soluționată de către Înalta Curte de Casație și Justiție. Hotărârea este suspensivă de executare până la soluționarea recursului de către Înalta Curte.

„Solicit Ministrului Mediului să pună în aplicare, în regim de urgență, decizia justiției și să exproprieze întreg Parcul Bordei. Primăria Sectorului 1 va continua lupta pentru salvarea de la distrugere a Parcului Bordei și nu va autoriza ridicarea unor imobile pe suprafața acestei importante oaze de verdeață a Capitalei. Administrația pe care o conduc va apăra și în acest caz interesul public pentru că Parcul Bordei este și va trebui să rămână al bucureștenilor”, a declarat Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache.

Demersul de a construi în Parcul Bordei este în afara legii

 Începând cu luna decembrie 2013, omul de afaceri Costică Constanda a solicitat Primăriei Sectorului 1 două certificate de urbanism pentru ridicarea unor construcții în Parcul Bordei. Omul de afaceri mai deține în Parcul Bordei două terenuri și invocă în solicitarea sa prevederile Planului Urbanistic Zonal, aprobat prin Hotărârea Consiliului General al Municipiului București nr. 269/2007, care îi permitea să construiască blocuri cu regim de înălțime P+11 etaje.

Primăria Sectorului 1 s-a opus eliberării certificatelor de urbanism, în forma solicitată de Costică Constanda, invocând prevederile Planului Urbanistic General (PUG), aprobat prin Hotărârea Consiliului General al Municipiului București nr. 269/2000, valabil și în prezent. Potrivit PUG-ului, cele două terenuri deținute de Costică Constanda în Parcul Bordei fac parte din zona V4 (spații verzi), ceea ce înseamnă că parcelele respective sunt neconstruibile. Din acest motiv, orice demers pentru a construi în Parcul Bordei este în afara legii.

În plus, potrivit prevederilor Legii nr. 70/2013, ”schimbarea destinației terenurilor amenajate ca spații verzi și/sau prevăzute ca atare în documentațiile de urbanism, reducerea suprafețelor acestora ori strămutarea lor este interzisă, indiferent de regimul juridic al acestora. Actele administrative sau juridice emise ori încheiate cu nerespectarea prevederilor alin. 1 sunt lovite de nulitate absolută”.

Decizie ICCJ: terenurile din Parcul Bordei trebuie expropriate

Conform Legii nr. 170/2008 cele două terenuri din Parcul Bordei au fost declarate de utilitate publică, iar Ministerul Mediului și Pădurilor a fost desemnat să efectueze procedurile de expropriere. Întrucât ministerul de resort a tergiversat efectuarea exproprierii, Consiliul Local Sector 1 a dat în judecată ministerul. În anul 2014, prin Decizia nr. 1877/09.04.2014, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis acțiunea administrației locale a Sectorului 1 și a obligat Ministerul Mediului, Primul Ministru și Guvernul României să îndeplinească procedurile de expropriere pentru cauză de utilitate publică a terenurilor situate în zona Parcul Bordei. Menționăm că, prin intrarea în vigoare a Legii nr. 170/2008, Planul Urbanistic Zonal din 2007, care dădea dreptul de construire în Parcul Bordei, și-a încetat valabilitatea. Întrucât Ministrul Mediului a refuzat să pună în aplicare hotărârea Înaltei Curți, Consiliul Local Sector 1 a cerut instanțelor judecătorești amendarea ministrului de resort.

Constanda contestă fără temei certificatele de urbanism

La rândul lui, Costică Constanda a notificat Primăria Sectorului 1, în data de 7 septembrie 2015, solicitând eliberarea unor noi certificate de urbanism pentru terenurile din Parcul Bordei. Omul de afaceri invocă prevederile Legii nr. 229/2013, potrivit căreia, dacă au trecut mai mult de doi ani de la declararea utilității publice a terenurilor și acest lucru nu s-a materializat, se repun în drept documentațiile de amenajare a teritoriului și urbanism aflate în vigoare la data declarării utilității publice, respectiv PUZ 2007, care îi dădea dreptul de construire.

Însă, potrivit deciziei Înaltei Curți, prevederile Legii nr. 229/2013 nu se aplică în acest caz. Această instituție a reținut că declararea de utilitate publică realizată prin Legea nr. 170/2008 nu face obiectul Legii nr. 255/2010, așa cum a fost modificată prin Legea nr. 229/2013.

Cazul Parcului Bordei, pe rolul Tribunalului București

Costică Constanda a dat în judecată, în anul 2015, atât Primăria Sectorului 1, cât și pe semnatarii certificatelor de urbanism pentru cele două terenuri pe care le deține în Parcul Bordei. Omul de afaceri solicită anularea certificatelor de urbanism emise de Primăria Sectorului 1 și emiterea unor noi certificate, conform PUZ-ului din 2007. În plus, Constanda mai solicită obligarea semnatarilor certificatelor de urbanism, care s-au opus construirii, la plata unor penalități de 1000 lei pentru fiecare zi de întârziere. Cauza este pe rolul Tribunalului București.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

27 July 2016