Bucureştiul a fost, mai ales între anii 2004-2008, un şantier care s-a extins fără limite. Spaţiile verzi şi parcurile, zonele protejate de lege, au devenit ţinte ale afacerilor născute peste noapte. Anii de criză nu au făcut decât să încetinească ritmul. Cu toate acestea, încă se mai construieşte la marginea legii, încă se mai vânează zone verzi. Deciziile luate în perioada imobiliară din Capitală afectează şi acum calitatea vieţii bucureştenilor.

22192-196772-santier-davila-21-23-ionescu-4.jpgDe sub pixul lui Marian Vanghelie, edil al Sectorului 5, şi mai apoi sub semnătura lui Adriean Videanu, primar general al Bucureştiului la acea vreme, zona Cotroceni s-a ales cu un nou imobil, care sfidează orice lege. Deşi aflat pe o zonă protejată, terenul din strada Carol Davila 21A a beneficiat de toată amabilitatea autorităţilor. Practic, pentru Zona Construită Protejată Cotroceni, Pla­nul Urbanistic General (PUG) pre­ve­de înălţimi maxime de P+2 etaje. „Pe terenul din str. Carol Davila 21A - str. Thoma Ionescu nr. 4 a început con­struirea unui imobil în baza unei autorizaţii ilegale emise de Primarul Sectorului 5. Beneficiarii lucrării sunt Valeriu Stoica, Euro Grup Intertrade SRL şi Cristiana Carmen Salomie. Printr-o Hotărâre a Consiliului Gene­ral din 2005 s-a aprobat însă, la pro­pu­nerea lui Adrian Videanu, un PUZ pentru terenul respectiv, beneficiar fiind Marius Locic. PUZ-ul prevedea o înălţime maximă de P+4 etaje. În baza acestui PUZ a fost realizată oroarea din imagine", se arată în comunicatul Asociaţiei Salvaţi Bu­cu­reştiul (ASB). Patru ani mai târziu, Sectorul 5 ia situaţia în propriile mâini. „În mod ilegal, autorizaţia nu respectă PUZ-ul: prevede o înălţime de P+4 etaje + pod locuibil, iar supra­fa­ţa ocupată la sol este de 100% (fără spaţiu verde). Menţionăm că pe

16 oc­tombrie 2009 expira competenţa primarului Sectorului 5 de a emite autorizaţii de construire în zone construite protejate, aceasta trecând la Primăria Capitalei. Pe ultima sută de metri, primarul Sectorului 5 s-a grăbit să rezolve solicitarea de faţă, eliberând autorizaţia pe 13 octombrie 2009", precizează ASB.

În cealaltă parte a oraşului, menajeria Circului Globus a fost retrocedată. Astfel, Tribunalul Bucureşti i-a restituit lui Gheorghe Stelian două terenuri. Primul, în suprafaţă de 3.029 mp, pe Aleea Circului, iar celălalt, în suprafaţă de 8.264 mp, pe Str. Dinu Vintila. Prin aceeaşi hotărâre, Circul Globus a fost obligat la plata sumei de 56.465 euro pe lună, sumă ce reprezentă contravaloarea lipsei de folosinţă a celor două terenuri, începând cu 2007, precum şi la plata cheltuielilor de judecată în valoare de 474.531,5 lei. Cele două terenuri, situate undeva în vestul Parcului Circului, au fost disputate în instanţă mai bine de patru ani de zile.

Ieri, un comunicat al Primăriei Capitalei a anunţat că instituţia şi Circul Globus au câştigat recursul pe care l-au făcut la decizia instanţei. „Prin admiterea recursului şi casarea hotărârii pronunţate în apel, Curtea de Apel Bucureşti va rejudeca apelul declarat de Circul Globus, urmând ca instanţa să se pronunţe în urma administrării de noi probatorii cu privire la existenţa dreptului de proprietate al petenţilor asupra celor două terenuri, precum şi în ceea ce priveşte legalitatea şi temeinicia sumelor stabilite de Tribunalul Bucureşti cu titlu de lipsă de folosinţă şi cheltuieli de judecată. Tot ca urmare a hotărârii Înaltei Curţi, plata despăgubirilor solicitate de către Gheorghe Stelian a fost suspendată până la rejudecarea apelului". O altă variantă la care Municipalitatea s-a gândit a fost găsirea unui alt amplasament pentru Circul Globus. „Se caută soluţii, nu de adopţie de animale, ci de stabilire a unui loc unde să poată sta tigrii", a declarat primarul general, Sorin Oprescu, la inaugurarea Pasajului Basarab.

De altfel, în 2010, circul a fost clasat ca monument istoric de grupa A (de valoare naţională şi universală). Ordinul Ministerului Culturii din luna mai 2010 precizează următoarele „Monumentele istorice proprietate publică a statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale sunt inalienabile: nu pot fi înstrăinate, imprescriptibile (care nu se prescriu) fli insesizabile (nu pot fi urmărite de creditorii titularului)". În ciuda statutului de monument istoric, circul se chinuieşte de ani de zile să îşi recupereze terenul aferent menajeriei.


Sursa

24 November 2011