Parcul Emil Garleanu, singura oaza de verdeata a bucurestenilor care locuiesc in blocurile din spatele Bulevardului Unirii, din sectorul 3, se afla la un pas de betonare. Spatiul verde, in suprafata de circa 3.000 de mp, a fost retrocedat anul trecut de primarul Sorin Oprescu, iar proprietarul cere acum Primariei sectorului 3, administratorul parcului, sa desfiinteze spatiul verde.

Parcul a fost retrocedat pe 9 iunie 2009 unui cetatean roman cu domiciliul in SUA, Patac Radu Constantin, dispozitia de retrocedare fiind semnata de primarul general Sorin Oprescu, in urma unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile, pronuntata de Tribunalul Bucuresti.

De cateva zile Primaria sectorului 3 a pus la marginea parcului o pancarta pe care scrie: „Stimati cetateni, prin prezenta va facem cunoscut faptul ca terenul parcului „Emil Garleanu" (S= 2915 mp) a fost retrocedat catre fostul proprietar cf. Dispozitiei Primarului General Sorin Oprescu nr. 11710/ 09.06.2009. Proprietarul a somat Primaria sectorului 3 sa ridice de pe teren, locurile de joaca, amenajarile si plantatiile existente, actionand in acest sens in instanta".

Parcul este amenintat inca din 2007, cand Arhiepiscopia Bucurestilor a obtinut autorizatie pentru construirea unei biserici pe o bucata din parculet. Locatarii au cerut in instanta anularea autorizatiei, pentru a-si recupera parcul. In acest moment procesul este pe rol.

Acum, cand au vazut ca ar putea ramane fara tot parcul, sunt disperati:

„Nu pot sa-mi imaginez cum va fi fara parc aici. Suntem disperati. E singurul loc unde putem iesi sa luam o gura de aer curat si sa stam pe o banca. Daca acest parc dispare, cel mai apropiat spatiu verde de noi este parcul Tineretului, care este la cateva statii de tramvai. Mult prea departe ca batranii si copiii mici sa mearga pana acolo.

Ati vazut ca Arhiepiscopia a imprejmuit deja bucata de parc unde vor sa faca biserica si au scos bancile. Ne judecam cu ei sa anulam autorizatia de construire. Noi nu vrem biserica acolo", ne-a spus Maria Camper, locatara in unul dintre blocurile de langa parculet.

Sursa

12 April 2010