0-1306-bbp_sm_copy1.jpgCele mai multe spatii de birouri din Bucuresti vor fi concentrate in parcuri de afaceri, care cunosc cea mai mare dezvoltare, in special in nordul orasului, dar si in zona de vest a Capitalei. Numarul parcurilor de afaceri de dimensiuni medii si mari, cu suprafete pornind de la 15.000 de metri patrati, se va ridica in urmatorii ani la peste zece unitati, dintre care o serie de proiecte ar putea ajunge chiar si la 100.000 de metri patrati de birouri.

Evolutia acestor proiecte, dezvoltate in mai multe faze, va depinde de cerereade pe piata de birouri, extrem de favorabila in prezent, tinand cont ca majoritatea contractelor sunt de fapt preinchirieri in proiecte aflate in dezvoltare.

"Conceptul de "parc de birouri", introdus pe piata in 2003 de IRIDE si continuat mai tarziu de Bucharest Business Park, devine din ce in ce mai raspandit. (...) Astfel, proiectele livrate in 2007 - Victoria Park, S-Park, West Gate Park si Baneasa Business & Technology Park - au avut parte de o rata de ocupare de 100% in momentul livrarii", spun consultantii Colliers.

Alte parcuri de afaceri din Bucuresti sunt Victoria Park sau S-Park, din portofoliul austriecilor de la Immoeast, precum si o serie de alte dezvoltari similare aflate in constructie, precum Swan Office Park, Meteo Business City sau Sema Parc.

Anul trecut au fost livrate in Bucuresti spatii de birouri cu o suprafata totala de aproape 200.000 de metri patrati, astfel ca stocul total din Capitala a cunoscut o crestere de circa 50% fata de nivelul de la sfarsitul anului 2006.

Stocul de birouri va cunoaste o crestere spectaculoasa si in acest an, cand este asteptata livrarea a circa 370.000 de metri patrati, care vor creste totalul de birouri spre nivelul de un milion de metri patrati.

Sursa

17 April 2008