Noua conexiune va intensifica dezvoltarea imobiliara pe axa nord-vest. In lipsa spatiilor disponibile, consultantii redirectioneaza momentan clientela catre zona de nord a Bucurestiului. Cresterea cererii pentru imobile se va produce atat pe piata chiriilor, cat si pe cea a vanzarilor.

18410-madalina-cojocaru8.jpgCentrele comerciale, cladirile de bi­rouri si, nu in ultimul rand, dezvoltarile rezidentiale din vestul Capitalei vor ca­pata un suflu nou odata cu deschiderea circulatiei pe Pasajul Basarab. Pe ter­men lung, o mai buna conexiune cu par­tea centrala a orasului, ce va fi asigurata de linia de metrou Drumul Taberei, va con­solida statutul de vedeta imobiliara pen­tru zona de vest a Bucurestiului. Cres­terea cererii pentru noi proprietati atat pe piata chiriilor, cat si pe cea a van­zarilor este anticipata de majoritatea ope­ratorilor de pe segmentele comer­ciale precum birouri, centre comerciale, industrial si logistica. „Cererea de bi­rouri pentru zona de vest este deja mare, comparativ cu celelalte. Intrucat vestul prezinta un grad de disponibilitate sca­zut, multi clienti care vizeaza acest sec­tor sunt redirectionati in prezent catre alte proiecte, in special cele din nord", spune Madalina Cojocaru, Head of Of­fice Department din cadrul DTZ Echi­nox. Pana la finalizarea noilor proiecte de birouri incepute in vest, Pasajul Ba­sarab va ajuta celelalte zone, in special pe cea de nord si centru-nord. Un numar important de angajati care lucreaza in cladirile de birouri din nord locuiesc in cartiere precum Drumul Taberei sau Militari, iar accesul cu masina din vest catre centru si nord va fi mult mai usor, afir­ma Madalina Cojocaru.

La finalul anului trecut, AFI Europe a inceput constructia primei cladiri de birouri din cele cinci ale complexului AFI Business Park ca parte integranta a pro­iectului AFI Cotroceni. Cele cinci cladiri, cu cate 12 etaje, insumand 75.000 mp, vor costa aproximativ 25 de mi­lioane de euro si se vor bucura de un avantaj im­portant pe piata spatiilor de birouri oda­ta cu finalizarea legaturii cu Piata Vic­toriei.

Principalele zone de dezvoltare pe segmentul office sunt in prezent loca­lizate pe doua platforme industriale - Semanatoarea (Sema Parc) si UMEB (AFI Cotroceni) - dezvoltate de River Invest, respectiv AFI Europe, dar si la Lujerului, in perimetrul existent intre fosta fabrica Miorita (actual Cora Lujerului) si Plaza Romania. O a patra zona s-a conturat la capatul bulevardului Iuliu Maniu, unde principalul investitor pe acest segment este compania Genesis Development (West Gate).

Retail, majorare de cel putin 15%

La inceputul acestui an, Israel Visel, ma­nagerul mallului AFI Cotroceni, spunea intr-o conferinta de presa ca, in orice afacere, este important sa ai si pu­tin noroc, „noi avem noroc cu Pasajul Basarab, care va influenta atat proiectul de birouri, cat si traficul centrului co­mer­cial. Fara sa depunem niciun efort". Dupa finalizarea podului, traficul la AFI Palace Cotroceni va creste cu cel putin 15%, a estimat managerul centrului co­mercial.

In prezent, vestul orasului reprezinta cea mai aglomerata zona de retail din Bucu­resti. Multitudinea de formate comer­ciale existente atat in ceea ce pri­veste comertul modern, cat si cel clasic, gene­reaza un trafic suplimentar fata de cel existent deja destul de intens. „Un proiect de infrastructura de anvergura Pasajului Basarab va facilita accesul in special al locuitorilor din aceasta zona, care se vor putea intoarce mai repede si mai usor de la serviciu, dar va atrage si clienti noi din alte zone, cu precadere centru-nord", spu­ne Bogdan Marcu, Se­nior Retail Con­sultant DTZ Echinox. In opinia spe­cialistului DTZ, vestul Capi­talei prezinta acum cele mai cautate des­tinatii pe zona de cinematografe (IMAX) si entertain­ment, inclusiv pentru locui­torii din zona de nord a orasului.

Opinia specialistilor

Daca pentru segmentele comerciale prezenta celor doua mari obiective de infrastructura rutiera - A1 si Pasajul Basarab - reprezinta suficiente argu­men­te pentru viitoarea prosperitate, pentru piata rezidentiala de lux specialistii sunt mai retinuti. Mihaela Pana, Head of Residential Department DTZ Echinox, spune ca zona de lux a Capitalei este foar­te bine conturata si extrem de limi­tata. „Este vorba de un perimetru situat in partea de centru-nord a Bucurestiului care, desi este relativ aglomerat, ramane la varful preferintelor clientelei exclu­siviste de pe segmentul rezidential. Nu cred ca inaugurarea pasajului va stimula segmentul rezidential de lux in partea de vest, ci va ajuta zona de nord prin descongestionarea traficului si accesarea acestuia cu mai mare usurinta. Pasajul nu poate sa compenseze toate celelalte criterii ale unei zone rezidentiale de lux si, cel putin pentru moment, aceasta nu se va extinde intr-o alta directie decat nord", conchide Mihaela Pana.


Sursa

19 May 2011