După o investiţie de aproape o jumătate de milion de euro şi un an de lucrări, pasajul Lipscani s-a redeschis. Magazinele au fost demolate, iar primăria a ales să pună accent pe istoria României în întreaga zonă. Astfel, statuia Lupoaicei a fost reamplasată la locul ei, iar în pasaj, care acum se numeşte Pasajul Latin, sunt gravate mai multe figuri şi momente istorice.

22996-img_6615_resize.jpgPasajul Latin, cel care face legătura  între Centrul Vechi şi zona Bisericii Sf. Gheorghe, a fost inaugurat.

Lucrările, care au demarat ca şi concept în luna ianuarie 2011, au fost analizate la deschiderea pasajului atât de oficiali ai Primăriei Generale, cât şi de istorici, dat fiind faptul că proiectul a fost realizat bazat pe un concept care ilustrează naşterea poporului român.

  • Astfel, la intrarea în pasaj din direcţia străzii Lipscani există, de o parte şi de cealaltă, două reliefuri decorative reprezentând harta Imperiului Roman în timpul Împăratului Traian şi harta Daciei, precum şi  reproduceri ale basoreliefurilor sculptate pe Columna lui Traian.
  • De asemenea, la intrarea în pasaj, din direcţia Bisericii Sf. Gheorghe Nou, de o parte şi de cealaltă, au fost amplasate două reliefuri decorative reprezentând harta Bucureştiului în vremea lui Constantin Brâncoveanu şi harta Ţărilor Române în aceeaşi perioadă.
  • Iar la intrarea din direcţia Pieţei Unirii, de o parte şi de cealaltă, au fost amplasate două reliefuri decorative reprezentând portretul Împăratului Traian şi al Regelui Decebal.

În pasaj, sunt expuse texte explicative în alamă gravată, precum şi un panou din acelaşi material, care conţine un scurt istoric al formării poporului român.

„Acest pasaj reprezintă o bucăţică de normalitate, un loc de trecere dintr-o parte în cealaltă a Centrului Istoric al Capitalei. Astfel de lucruri sunt importante pentru a arăta lumii că ştim şi putem trăi în normalitate.”, a subliniat Sorin Oprescu, Primarul General.

„Ideea de Pasaj Latin care uneşte Piaţa Roma cu Piaţa Decebal, aflată pe partea cealaltă, se converteşte în două imagini: imaginea lui Traian şi cea a lui Decebal, din interiorul pasajului. Tot în pasaj, imagini de pe Columna lui Traian vor fi văzute de toţi locuitorii Bucureştiului, fără a fi nevoie să meargă la muzee sau la Roma. Pasajul uneşte un spaţiu al latinităţii noastre şi este un loc unde putem învăţa istoria”, a explicat academicianul Razvan Theodorescu.

Pasajul Latin a fost construit în anii '70, iar lucrările au scos la iveală o istorie a Capitalei cunoscută doar teoretic până atunci. Descoperirea unor ateliere de olari şi fierari în zonă au confirmat că acolo a existat cel mai vechi cartier meşteşugăresc al Bucureştilor. După o istorie agitată, zona a fost refăcută, iar „Uliţa cea mare”, actualul Lipscani, a devenit o importantă arteră comercială din oraş.

CITEŞTE ŞI: Pasajul Pipera a fost finalizat. Află când se deschide circulaţia în zonă

 

16 January 2012