O creştere a pieţei imobiliare este posibilă, în opinia omului de afaceri Dinu Patriciu, doar atunci când preţul de bază al unei locuinţe va fi de 200-300 de euro/mp.

18434-dinu_patriciu_57643100.jpg"Când am cumpărat fondul Fabian, proiectele rezidenţiale pe care le avea în portofoliu, le-am notat cu zero şi nu mă gândesc sub nici o formă să investesc în rezdidenţial în următorii cinci ani. Până când nu se vor vinde locuinţe cu 200-300 euro/mp, piaţa rezidenţială nu se va duce în sus. Când spun 300 de euro, mă refer la baza pieţei, pe lângă preţurile de 700-800 euro/mp, la care s-a ajuns deja. Apartamentele vechi vor avea un rol tot mai mic. Sigur că se poate construi cu 200-300 de euro /mp, din materiale alternative, cum sunt prefabricatele, iar românii vor fi nevoiţi să renunţe la casele din beton pentru că nu şi le vor mai permite. Populaţia nu îşi permite să plătească mai mult de un salariu mediu/mp", a declarat Dinu Patriciu.

Despre tranzacţia anunţată săptămâna trecută, în care Dinu Patriciu a vândut portofoliul format din şapte clădiri de birouri pe care îl deţinea în Suedia în urma sumei de 110 mil. euro, omul de afaceri spune că a vândut-o de nouă ori mai scump.

"Am decis să vând portofoliul din Suedia, dar şi clădiri din alte două clădiri de birouri, una din Olanda şi cealaltă din Franţa, pentru a mă concentra pe pieţele din Germania şi România. Piaţa din Suedia se află acum la vârf, datorită şi valorii coroanei suedeze. Clădirile de birouri din Olanda şi Franţa le-am vândut cu trei-şase luni în urmă, de 11, respectiv de 6 ori mai mult, pentru că le-am cumpărat în criză", a mai declarat omul de afaceri.


Sursa

20 May 2011