Omul de afaceri Dinu Patriciu a ajuns să aibă datorii de peste un milion de euro la Ion Ţiriac. În aceste condiţii, Ţiriac a cerut insolvenţa MIC.RO, în speranţa că aşa îşi va recupera banii. Primul termen al procesului a fost stabilit pentru săptămâna viitoare.

23444-batalia-gigantilor-tiriac-cere-insolventa-bacan.jpgDinu Patriciu şi Ion Ţiriac sunt în război, prin firmele pe care le conduc. Astfel, Patriciu, care şi-a pus afacerea MIC.RO pe picioare cu ajutorul unor produse şi servicii cumpărate de la Ţiriac, a uitat să şi plătească. Este vorba despre un contract, prin care Dinu Patriciu a cumpărat 500 de utilitare de la Ţiriac Auto, pentru deschiderea unor magazine mobile. Datoriile cumulate se ridică la aproximativ 1,2 milioane euro.

„Debitul este compus din contravaloarea întreţinerii şi reparaţiilor lunare ale utilitarelor Mercedes, contravaloarea anvelopelor de iarnă montate pe aceste utilitare, penalităţi de întârziere şi penalităţi contractuale. Prima factură neachitată datează din luna iulie 2011. Debitul acumulat de MIC.RO este de peste 5 milioane lei", a declarat pentru ZF Adrian Ghergulescu, partener al firmei de avocatură Şerban & Asociaţii, care reprezintă grupul Ţiriac în acest dosar.

Primul termen de judecată a fost stabilit pentru săptămâna viitoare, la Tribunalul Bucureşti. Tranzacţia dintre Ţiriac şi Patriciu a fost semnată în luna mai a anului trecut. Contractul a fost reziliat după livrarea a aproximativ 300 de maşini din totalul de 500.

Istoria MIC.RO, consumată în doi ani

Ion Ţiriac nu este primul care a avut probleme de plată cu Dinu Patriciu. Lista celor care au cerut intrarea în insolvenţă a lanţului de magazine MIC.RO a fost deschisă la sfârşitul anului trecut. Totuşi, omul de afaceri a declarat că nu va închide magazinele, iar problemele pe care le are sunt rezolvabile. Cu toate acestea, există voci care anunţă că istoria MIC.RO se încheie, după doi ani de la lansare, din cauza managementului defectuos, a preţurilor ridicate şi a expansiunii prea rapide.

Primul magazin MIC.RO lansat în România a fost în aprilie 2010, Dinu Patriciu investind în total peste 45 milioane euro. În septembrie 2011, Mercadia Holland (firma prin care Patriciu controlează afacerea) împreună cu alţi doi parteneri deţinea 720 de magazine fixe şi 110 mobile, precum şi 58 de unităţi MAC.ro şi miniMax.

CITEŞTE ŞI Noua mină de aur a lui Ţiriac: unde îşi plasează acesta banii cash?

 

15 February 2012