Constantin Stroe, vicepreşedintele Automobile Dacia, crede că noua reglementare a Guvernului, prin care companiile nu-şi mai pot deduce TVA-ul pentru maşinile de firmă, va duce la diminuarea cererii de automobile noi, în  special a celor scumpe.

Patronii români se vor îndrepta spre maşini ieftineAstfel, el crede că patronii de firme se vor îndrepta mai mult spre automobile cu preţuri mici, sub 10.000 de euro.

În plus, Constantin Stroe afirmă in exclusivitate pentru IMOPEDIA.ro că o parte din maşinile uzate care aparţin firmelor vor fi vândute pe piaţă ca maşini second hand, lucru ce va duce la micşorarea cererii de maşini noi.

De altfel, şi presedintele Consiliului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, Ovidiu Nicolescu, atrage atenţia că oamenii de afaceri se vor îndrepta spre maşini ieftine, eventual second-hand. "Se iau măsuri de stimulare a industriei auto, pe de o parte încurajăm poducătorii şi pe altă parte lovim în clienţii lor potenţiali. Vor fi afectate microfirmele, care au cel mult 15 salariaţi", afirmă Nicolescu.

Aceeaşi normă a Executivului limitează la 30% deducerea cheltuielilor cu service-ul.

"Acest lucru va încuraja operaţiunile de service la negru, în unităţi neautorizate, ceea ce va duce la scăderea siguranţei în trafic", afirmă Constantin Stroe.

Vicepreşedintele grupului Dacia vede însă şi o serie de aspecte pozitive. Unul dintre ele - creşterea achiziţiilor de maşini care au nevoie de cheltuieli mici de exploatare, în detrimentul celor foarte scumpe.

 

16 April 2009